5 razloga zašto voziti na prazan stomak

Možete li zamisliti da idete na vožnju ujutro bez doručka? Ako je odgovor NE onda je ovo članak za vas. Vjerojatno mislite kako mogu uopće na vožnju bez goriva u trbuhu. Naše tijelo je sposobno za mnogo više nego što mislite. Dajemo vam  5 znanstvenih razloga zašto to vrijedi.

POBOLJŠAVA SAGORIJEVANJE MASNOĆA 

Logika ide, ako ne dajete svom tijelu dovoljno goriva prije vožnje, ono mora koristiti vlastitu masnoću tijela za energiju. Je li to istina? Istraživači sa Sveučilišta u Bathu u Velikoj Britaniji misle tako. Imali su skupinu muškaraca s prekomjernom težinom koji su radili 2×60 min cardio treninga. Jednom ujutro nakon 12 sati posta i drugi put 2 sata nakon doručka od 650kcal koji se sastojao od kukuruznih pahuljica, tosta i soka od naranče. Otkrili su da je lučenje gena odgovornih za sagorijevanje masnoća znatno povećano kada se vježba nakon posta. Zaključili su da ne samo da ćete sagorjeti više masnoće tokom samog treninga nego ćete uživati i u dugotrajnim poboljšanjima u sagorijevanju masnoće.

POBOLJŠANA PROIZVODNJA HORMONA RASTA 

Istraživanje je pokazalo da 24 sata bez hrane može povećati proizvodnju hormona rasta tijela do 20 puta. To je impresivno! Zašto? Zato jer hormon rasta pomaže tijelu u gradnji novog mišićnog tkiva, sagorijevanju masnoća, poboljšanju kvalitete kostiju i dugovječnosti. Pravilno spavanje i obični trening sa utezima također pomažu u svemu navedenom stoga pobrinite se da se dobro naspavate prije vožnje na prazan stomak kako bi ste je iskoristili na najbolji mogući način.

POBOLJŠANA POHRANA GLIKOGENA 

Istraživanja također pokazuju da vježbanje tijekom gladovanja povećava učinkovitost skladištenja mišićnog glikogena. To u osnovi znači da vožnja bez hrane u stomaku uči vaše tijelo da što bolje iskoristi zalihe glikogena koje već imate. A ovo se prenosi i na vaše druge vožnje – vaše tijelo će to obavljati mnogo bolje kada ga budete hranili.

POBOLJŠANI VO2 MAX 

Postoje studije koje pokazuju da vožnja na prazan želudac može pomoći u razvoju jedne od najvažnijih značajki u sportovima izdržljivosti, VO2 max. Kada vaše tijelo koristi veći udio masnoća kao gorivo, treba se prilagoditi povećanjem gustoće mitohondrija. Ovo zauzvrat poboljšava sposobnost vašeg tijela da uzima i koristi kisik tijekom vježbanja.

POBOLJŠANI OPORAVAK 

Već možete vidjeti da s boljom proizvodnjom hormona rasta, poboljšanim pohranjivanjem glikogena i ukupnom višom učinkovitošću vašeg „motora“, vožnje na prazan stomak će također poboljšati i oporavak. Jedna studija zaključuje da trening izdržljivosti na prazan stomak može potaknuti brzu ponovnu aktivaciju mišićnih proteina (što znači brži oporavak), u usporedbi sa treningom nakon jela bogatog ugljikohidratima.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More