8 loših navika koje ubijaju vaš metabolizam

Možda već sumnjate da se vaš metabolizam usporava kako starite. Prema posljednjim obavljenim istraživanjima, u pravu ste. Pregledavajući podatke o potrošnji energije kod različitih ispitanika, istraživači su otkrili da je jednostavno starenje povezano s progresivnim padom bazalnog metabolizma. Povrh toga, postoje mnoge loše dnevne navike koje dodatno mogu iscrpiti vaš metabolizam.

Ali ne morate se predati bez borbe.  Riješite se loših navika ispod i uživajte u poboljšanju vašeg metabolizma i energije.

1. PRESKAČETE DORUČAK
 


Pojesti hranjiv doručak je uvijek dobar način za početak jutra. Budući da se vaš metabolizam usporava tijekom spavanja, kvalitetan doručak može ubrzati metabolizam i pomoći vam da sagorite više kalorija tijekom dana. Prema posljednjim istraživanjima, "Kada doručkujete, svom tijelu govorite da ima dovoljno kalorija za taj dan. Kada preskočite doručak, poruka koju dobije vaše tijelo je da treba sačuvati, a ne spaliti sve dolazne kalorije".

2. POJESTI LOŠ DORUČAK 
 


U redu, dakle, ne radi se samo o tome da pojedete nešto ujutro. Ako uzmete slatku krafnu ili pojedete kolač, doživjeti ćete pad kasnije i izgledno je da će cijeli dan biti prožet lošim namirnicama. Umjesto toga, odaberite nešto s puno bjelančevina i vlakana kao što su jaja, jogurt i sušeno voće ili čak tost s cjelovitim žitaricama i maslacem od kikirikija.

3. PREVIŠE SJEDITE
 


Prelazak s uredske stolice na sjedište vašeg automobila, te naposljetku na kauč može dovesti do "sjedeće" rutine. Kada sjedite dulje vrijeme stavlja vaše tijelo u način očuvanja energije, što znači da vaš metabolizam može patiti. Prema podacima Nacionalne zdravstvene službe, "Sjedenje na duže vrijeme usporava metabolizam, što utječe na sposobnost tijela da regulira šećer u krvi, krvni tlak i razgrađuje tjelesne masnoće."

4. ZAPOSTAVLJATE TRENINGE SNAGE 
 


Kardio je odličan i može brzo sagorijevati kalorije, ali kada završite sa trčanjem ili biciklizmom, vaše sagorijevanje kalorija se brzo vraća u normalu. Kada radite vježbe HIT-a i snage, vaše kalorijsko sagorijevanje ostaje dulje aktivno dok se vaši mišići sami oporavljaju. Prema pisanjima "American Council on Exercise" (ACE): „Trening snage je ključna komponenta metabolizma jer je izravno povezan s mišićnom masom. Što imate više aktivnog mišićnog tkiva, to je viša stopa metabolizma". A prema ACE-u, pola kilograma mišića dnevno troši 4-6 kalorija u odnosu na kilogramom masnoća.

5. NE UNOSITE DOVOLJNO PROTEINA 
 


Protein hrani vaše mišiće, potiče sitost i važna je komponenta za održavanje zdrave težine. Jedite premalo, i možda ćete imati problema s izgradnjom ili održavanjem mišićne mase – a prema ranije navedenom, znamo važnost mišića za metabolizam. Isto tako, proteini zahtijevaju više energije za razgradnju od ugljikohidrata ili masti, tako da ćete tijekom probave zapravo sagorijevati više kalorija.

6. NE SPAVATE DOVOLJNO 
 


Jedna loše prespavana noć dovoljna je da bi se osjećali tromim i omete vaš kognitivni proces. Povežite nekoliko noći zaredom – ili provedite životni vijek neodgovarajućeg sna – i znanost pokazuje smanjeni metabolizam i hormonalne neravnoteže.

7. NE UZIMATE DOVOLJNO TEKUĆINE 
 


U studiji objavljenoj u časopisu "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism", istraživači su otkrili da 500 ml vode (oko 2 šalice) povećava stopu metabolizma za 30%, a taj postotak potrošnje traje više od sat vremena. Dakle, pijte vodu tijekom dana kako biste ostali hidrirani, a zauzvrat dobit ćete dodatnu korist od pojačanog metabolizma.

8. STRESAN ŽIVOT 
 


Kada se razina stresa poveća, vaše tijelo proizvodi hormon koji se zove kortizol. Kortizol dovodi do povećanog apetita, žudnje za hranom, smanjuje našu želju za vježbanjem i smanjuje kvalitetu sna – zapravo sve što negativno utječe na metabolizam. Dakle, iako ne možete uvijek kontrolirati razinu stresa, upravljanje stresom može znatno doprinijeti zaštiti unutarnje vatre u vašem tijelu.
 


Tekst izvorno objavljen na blogu MyFitnessPal.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More