Cestovnjaci sve viđeniji na Absa Cape Epic utrkama

Absa Cape Epic ima ogromnu globalnu reputaciju, to je događaj koji privlači slavne osobe i sportske zvijezde koje se žele suočiti s izazovom afričke MTB utrke.

No, ono što je zanimljivo, iz godine u godinu broj bivših cestovnih biciklista koji sudjeluju u utrci se povećava, i svi imaju istu želju, doći do mjesta na podiju. To je ispravno razmišljanje, ali Western Cape tereni su daleko od glatkih asfaltnih Europskih cesta – tako da se Absa Cape Epic čini gotovo drugačijim sportom od onog na koji su bivše cestovne zvijezde navikle.

Ove godine vidimo cvije ikone iz cestovnog biciklizma, Erik Dekker i Jurgen van den Broeck, kako prelaze na MTB kako bi uzeli učešće na Absa Cape Epic 2018.  izdanju. Ono što priznaju jeste da nemaju nikakvih značajnih iskustva u utrkama brdskog biciklizma, no svaki od njih ima impresivne rezultate sa višegodišnjim učešćima na World Tour utrkama.

Dekker, četverostruki etapni pobjednik "Tour de France" i bivši sportski direktor "LotoNL Jumbo" tima, ponovno je probudio svoj natjecateljski duh te nastupa u Masters kategoriji. "Prošle godine uvjerio sam se da ponovo želim iskusiti avanturu. Kasnije je ta avantura prešla na utrke! Sada sam u mogućnosti da imam oboje", rekao je. "Prije godinu dana počeao sam istraživati iskustva u brdskom biciklizmu. Godinama sam pratio Absa Cape Epic, ali sam bio uvjeren, ako se želim natjecati na Cape Epic, da moram puno naučiti kako bih bio spreman natjecati se na utrci tog tipa za osam dana. Brdski biciklizam je puno više nego samo biciklizam! Tako da, uzeo sam si malo vremena za stjecanje iskustva i trening u brdskom bicilizmu", komentirao je Dekker svoju novu avanturu.

"Tijekom 2017. godine dobio sam jako puno iskustva i uzbuđen sam zbog brdskog biciklizma. U srpnju sam postao nizozemski XCO prvak u kategoriji Masters. Nakon toga vozio sam svoju prvu višeetapnu utrku u Poljskoj. Volio sam to, iako je bilo jako teško. Tada sam u rujnu sudjelovao u "Crocodile Trophy", koji je bio moj veliki cilj 2017. godine. Završio sam kao treći u ukupnom poretku, a u kategoriji Masters sa zivojevao pobjedu, uspio sam osvojiti jednu od etapa, čak sam pobijedio i neke elitne vozače! Bio sam vrlo ponosan! Nakon "Crocodile Trophy" utrke Maikel Govaarts (uspješni nizozemski XCO brdski biciklist i finišer 2016 Absa Cape Epic izdanja) zamolio me da vozim s njim u 2018 godini na Absa Cape Epic", nastavio je Dekker.

"Ovogodišnji pobjednici, Cadel Evans i George Hincapie, pokazali su da postoji velika konkurencija u Masters kategoriji . I to je ono što mi se sviđa; natjecanje, borba, utrka! Naš je cilj biti konkurentan u kategoriji Masters i boriti se za postolje. Također se radujemo borbi s Olimpijskim prvakom iz 1996. godine Bartom Brentjesom, koji je MTB legenda u svojoj domovini, Nizozemskoj", zaključio je.

Dok je Dekker umirovljen od 2006. godine, van den Broeck je upravo završio svoju karijeru na cestovnim utrkama i okačio odijelo o klin. Nakon što je najavio namjeru da se povuče na kraju 2017. sezone, belgijski vozač je krenuo u novu fazu svog života. Ali poput Dekkera, njegov natjecateljski duh ostaje žestok. "Sudjelovanje na Absa Cape Epic utrci je nešto o čemu sam oduvijek sanjao, a nakon odlaska u mirovinu moj san se ostvaruje i želiim i dalje voziti jer volim biciklizam i želim ostati u dobroj formi. Moji primarni ciljevi su stvarno uživati u utrci i Afričkoj zemlji, jer mi je rečeno da je Južna Afrika stvarno lijepa; ali također ću pokušati i napraviti dobar rezultat … "nasmiješio se van den Broeck.

Na utrci će sudjelovati sa svojim bratom Kurtom, no van den Broeck je svjestan da će uvjeti u Belgiji biti vrlo različiti od onoga sa čim će se suočiti u Južnoj Africi, što dolazi već u ožujku sljedeće godine. "Ja stvarno nemam veliko iskustvo u pravom brdskom biciklizmu", priznao je. "U Belgiji puno radim, ali to je sasvim drugačije od stvarne utrke. Ta razlika čini ovaj izazov tako lijepim. Mi ćemo se izgraditi što je više moguće kod kuće, možda i sa nekim treninzima na jugu Europe ako budemo u mogućnosti. No, kada nije previše hladno, još uvijek možete napraviti dobar trening u Belgiji, pa smo sigurni da ćemo doći u dobru formu do početka Absa Cape Epic utrke."

Van den Broeck smo jednom gledali kao potencijalnog pobjednika Grand Toura, ali niz ozljeda značilo je neispunjavanje tog potencijala; iako je utrku "Tour de France" u 2010. godini završio na četvrtom mjestu. Njegova sveobuhvatna sposobnost je zadobila poštovanje među natjecateljima. Baš kako se on i njegov brat će učestovati u elitnoj kategoriji sljedeće godine, a ostaje nam da vidimo kako će se snaći u Africi. U svojoj dobi od samo 34 godine, a uzevši u obzir uspjehe Christopha Sausera i Karl Platta na Absa Cape Epic u kasnim tridesetim godinama, van den Broeck bi mogao mirno graditi svoj uspjeh u MTB-u kao što je to činio na cesti.

2018 izdanje Absa Cape Epic utrke se održava od 18. do 25. ožujka, a utrku možete pratiti na našim stranicama.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More