8 World Tour timova na Tour of Slovenia 2018

Ljubljana, Slovenija – 25 izdanje utrke Tour of Slovenia, najjače do sada s 8 UCI World Tour timova na startnoj listi, održat će se u periodu od 13. do 17. lipnja. Vozit će se pet etapa, a jedna od njih je i individualni kronometar.

"Zainteresiranost timova je bila velika te još uvijek primamo aplikacije za 25. izdanje utrke. 22 tima s ukupno 154 vozača vozit će Tour of Slovenia 2018, a među njima je i 8 World Tour momčadi: Bora Hansgrohe, Lotto NL-Jumbo, Dimension Data, Katusha-Alpecin, Mitchelton-Scott, Bahrain Merida, EF Drapac Cannondale i Team Sunweb. Prošlogodišnji pobjednik Rafal Majka dolazi po obranu titule, a najveća domaća uzdanica bit će Primož Roglič, koji je u ovoj sezoni osvojio Tour de Romandie i Itzula Basque Country. Mark Cavendish, Marcel Kittel i Caleb Ewan vodit će glavnu riječ u sprinterskim završnicama. Najbolji svjetski biciklisti neće imati lagan posao budući da će se među konkurentima nalaziti veliki slovenski asovi poput Luke Mezgeca, Mateja Mohoriča i Janeza Brajkoviča", rekao je Bogdan Fink, direktor utrke.
 


Sa velikim uzbuđenjem je dodao: "25. izdanje utrke će biti najjače utrka do danas, u stvari Tour of Slovenia je postala jedna od najjačih utrka u drugoj kategoriji u Europi, što nam donosi puno zadovoljstva, ali svakako stavlja pred nas i dodatne izazove".
 


2018 izdanje utrke "Tour of Slovenia" bit će dugo 664 kilometra, imat će pet etapa i emitirati će se uživo na Eurosportu i na slovenskoj nacionalnoj televiziji. Prve dvije etape bit će rezervirane za sprintere, a onda počinju planine, a jedna od najvažnijih bit će tzv. Alpska etapa u subotu. Ta etapa će voditi kroz tri planinska prolaza, u stvari je malo veća od planirane zbog uvjeta na cesti i promjena na putu. Posljednji dan rezerviran je za individualni kronometar od 21,5 km.
 


Tadej Pogačar (Ljubljana Gusto Xaurum) i Jani Brajkovič (Adria Mobil Cycling) podijelili su svoje impresije o utrci i obojica se slažu da je utrka vrlo teška, a samo kompletan biciklist može preuzeti ukupnu pobjedu. Tadej je jedan od najobećavajućih mladih talenata iz Slovenije koji je iznenadio mnoge ljude sa 5. mjestom u ukupnom poretku 2017. godine, a ove godine ima još veće ciljeve. Jani je u međuvremenu već osvojio Slovensku utrku još u 2012.godini, kada je utrka imala vrlo sličnu konfiguraciju ovogodišnjoj izvedbi.
 


Tour of Slovenia opet će promovirati svoj slogan #FightForGreen, što je referenca za zeleni dres ukupnog lidera na utrci i ujedno vizuelni identitet prirodnih ljepota Slovenije. Iz tog razloga je slovenska turistička zajednica duboko uključena u ovu utrku: Maja Pak, ravnateljica slovenske turističke zajednice objasnila je: "Promicat ćemo Sloveniju i njene destinacije preko utrke Tour of Slovenia, zbog čega je suradnja s Eurosportom od vitalne važnosti za nas. Stvorili smo poseban program slovenskih biciklističkih veleposlanika, ove godine smo odabrali biciklističke entuzijaste iz Italije, Belgije, Španjolske, Francuske i Sjedinjenih Država, imat će jedinstvenu priliku da doživljavaju Sloveniju kroz biciklizam i da se natječu na utrci Goni Pony usponom na Vršič Pass, a svi će dijeliti svoje dojmove na društvenim medijskim platformama dajući tako pogled na Sloveniju – savršenu zemlju za aktivne ljude, ali i zemlju s dostižnom kuhinjom i kulturom".
 


2018. Tour of Slovenia, 13. – 17. lipnja 2018

1. etapa: Lendava – Murska Sobota (sa kratkim posjetom Mađarskoj), 159 km
2. etapa: Maribor – Rogaška Slatina, 152,7 km
3. etapa: Slovenske Konjice – Celje, 175,7 km
4. etapa: Ljubljana – Kamnik (kratki posjet Austriji), 155,2 km
5. etapa: (ITT) Trebnje – Novo mesto, 21,5 km

PR Tour Slovenije; Fotografije: Vid Ponikvar / Sportida

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More