Razočarenja sezone: Kittel, Aru i Barguil

© VeloNews.com
© VeloNews.com

Prošlogodišnji prijelazni rok nam je, kao i ovaj, ponudio pregršt uzbuđenja i zanimljivih transfera. Mnogi od njih bili su uspješni, no neka velika imena su potpuno podbacila u novim momčadima i ostavili utisak velikog razočarenja.

Marcel Kittel (Katusha-Alpecin)

Kittel je za dvije sezone u QuickStepu ostvario velike rezultate, tijekom 2016. prikupio je 13 pobjeda, dok je u sezoni iza ostvario 14 trijumfa. Od te brojke čak 5 pobjeda je stiglo s najprestižnije svjetske utrke – Tour de France.

Međutim, QuickStep je treba srezati budžet i odluka je pala da se novac uloži u mladog Kolumbijca Fernanda Gaviriu, dok je Kittel prešao u Katushu. Iako su očekivanja bila velika, u crvenom dresu stvari nisu išle onako kako je Nijemac zamišljao.

Tijekom sezone 2018 ostvario je svega dvije pobjede, a to su bili etapni trijumfi na Tirreno – Adriatico. Iz momčadi su konstantno govorili kako rade na dinamici i uigravanju lead out vlaka kojeg čine Rick Zabel i Marco Haller, međutim kako je sezona odmicala napredak je izostajao.

Tijekom Tour de Francea Kittel nije uspio u vremenskom roku stići na cilj brdovite 11. etape te se povukao s utrke.

Fabio Aru (UAE Team Emirates)

Aru je smatran za jednog od najperspektivnijih Grand Tour vozača današnjice, 2015. osvojio je španjolsku Vueltu i očekivalo se kako će to biti prekretnica u njegovoj karijeri. Sezona 2017. obilježena je ozljednom koljena zbog koje je propustio jubilarni 100. Giro d'Italia, ali se uspio oporaviti na vrijeme za Tour gdje je ostvario etapnu pobjedu, nosio žutu majicu te završio peti u generalnom poretku.

U 2018. svi smo očekivali ponovnu eksploziju. Relativno mirnu predsezonu mnogi su smatrali kao zatišje pred buru, buru koja se očekivala na Giru gdje je Aru stigao kao lider ekipe UAE Team Emirates. Međutim, Aru je bio potpuno neprepoznatljiv i nevidljiv na brdskim etapama koje su inače njegova specijalnost, a nastup na Giru okončao je odustajanjem na 19. etapi.

Vuelta a Espana trebala je biti popravni ispit i priprema za Svjetsko prvenstvo u Innsbrucku, ali Talijan jednostavno nije pronalazio pravu formu te je čak ispao iz reprezentacije koja je otputovala u Austriju.

Warren Barguil (Fortuneo-Samsic)

Ekipa Fortuneo-Samsic napravila je veliko ulaganje dovođenjem domaće zvijezde Warrena Barguila u svoje redove. Francuz je sezonu prije osvojio točkastu majicu na Tour de Franceu, koja se dodjeljuje najboljem brdašu, a tomu je dodao i dvije etapne pobjede te 10. mjesto u generalnom poretku.

Team Sunweb trebao je rasteretiti budžet za plaće svojih glavnih zvijezda, a Barguil je mjesto pronašao u Fortuneu, pro kontinentalnoj ekipi koja je bila kandidat za wildcard pozivnicu na Tour de France.

Barguil je pomogao momčadi da se domogne Toura, ali to je praktično bilo sve od njega. Dva najveća uspjeha bila su drugo mjesto u brdskoj klasifikaciji Toura i treće mjesto na GP Wallonie.

Francuz je javno izrazio nezadovoljstvo rada timskog osoblja, a požalio se i na opremu što je rezultiralo promjenom dobavljača bicikala pred sami Tour, budući da je ekipa s Look prešla na BH bicikle. 27-godišnjak ima ugovor na tri sezone u ekipi te ostaje za vidjeti da li će uspjeti popraviti dojam.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More