Pascal Ackermann pobjednik prve etape 26.izdanja utrke Tour of Slovenia

Najbolji sprinter na Giro d'Italia pokazao je svoju snagu u početnoj etapi 26. izdanja utrke Tour of Slovenia. Pascal Ackermann (BORA – hansgrohe) bio je prvi favorit za sprintove, ali nije baš sve išlo po planu nakon što je Slovenac Luka Mezgec (Mitchelton – Scott) rano krenuo u napad.

171 km duga etapa s startom u Ljubljani i završetkom u Rogaškoj Slatini završena je sa  grupnim sprintom, ali s mnogo manjom vodećom skupinom vozača nego što se očekivalo. U glavnom gradu Ljubljani startalo je 129 biciklista iz 19 timova, a navijači su podržavali utrku sve od prvog metra pa do njenog cilja.
 


Ne bi bilo pošteno kad bismo rekli da se ništa nije dogodilo u prvoj polovici etape, zapravo stvari su bile jako intenzivne za tri Slovenca koji su bili u dugom odcjepljenju. Aljaž Jarc (Adria Mobil), Matic Grošelj (Ljubljana Gusto Santic) i Aleš Pirih (reprezentacija Slovenije) uspjeli su stvoriti bijeg od preko četiri minute, ali je glavna grupa s World Tour timovima na frontu imala sve pod kontrolom. Jarc je bio onaj koji je najduže ostao u bijegu i uzeo jednan brdski i jedan srednji finiš, te bio nagrađen s petim mjestom u ukupnom poretku i plavo-bijelim dresom.
 


Aljaž Jarc je, naravno, bio sretan sa svojim nastupom na početku utrke: “Samo smo danas morali biti u odcjepljenju, znali smo da nas to može odvesti do dresa. Nas troje u bijegu radili smo zajedno, sve do prvog ozbiljnog uspona kad sam ostao sam. Sada sam u plavom dresu i dobro se osjećam, što mi daje veliku motivaciju za naredne dane".

Uhvaćen je na spustu s Planine, i tada je formirana grupa od 10 vozača, u kojoj je također bio i talijan Diego Ulissi (UAE Team Emirates), koji je izgledao snažno. Na kraju je ostalo samo pet vozača, ali lovci sa sprinterima nisu dopustili nikakva iznenađenja.

 

 

Peloton se raspao na usponu na Planinu, ali favoriti sprinta ostali su na fronti. Iznenađenje je došlo s dugim sprintom u Rogaškoj Slatini, a Luka Mezgec (Mitchelton – Scott) je za to zaslužan. Evo što je Luka rekao o svom iznenadnom napadu: "Grupa je bila manja od očekivane i vidio sam da drugi sprinteri nemaju puno pomagača. Odlučio sam se za raniji sprint, nisam htio biti zaglavljen iza bilo koga. Nažalost, morao sam malo smanjiti tempo i time sam izgubio još bolji rezultat. Htio sam ih iznenaditi, ali 500 metara dugi sprint na kraju je bio predug".

Napad je bio iznenađenje za Pascala Ackermanna, ali on je trenutno jedan od najboljih sprintera na svijetu i uzeo je utrku u svoje ruke. Na drugom i trećem mjestu su bili Giacomo Nizzolo (Dimension Data) i Simone Consonni (UAE Team Emirates), Mezgec je bio četvrti.
 


Pascal Ackermann nakon utrke je izjavio: "Ovo je bio moj najdulji sprint ikada. Mezgec je došao s leđa s iznenađenim napadom i ja sam morao ići iza njega. Na kraju sam bio sam barem 200 metara. Ali ja sam u sjajnoj formi nakon Giro-a, čak sam i danas uživao u usponima. U pauzi smo imali Schwarzmanna, tako da nisam bio nervozan zbog toga, imali smo sve pod kontrolom. Stvarno sam zadovoljna izvedbom tima".

Ackermann je sada u zelenom dresu vođe utrke. Druga etapa je duga 146.3 kilometara i vozi se danas od Maribora do Celja, ali će imati veće uspone i moguća su iznenađenja.

KOMPLETNI REZULTATI 

 


 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More