Biciklizam i suplementacija

Biciklizam je vrsta sporta u kojem izdržljivost dolazi do izražaja i gdje ljudi pokušavaju gurnuti granice svog tijela.

Pravilna prehrana i vježbanje igraju bitnu ulogu u određivanju uspjeha, međutim dodaci ishrani povećavaju vaše preformanse do maksimuma. Sa sigurnošću možemo reći da bez odgovarajuće suplementacije nećete imati vrhunske preformanse.

Neki suplementi poboljšavaju vašu učinkovitost i oporavak, dok drugi daju vašem tijelu sve potrebne hranjive tvari kako bi ostali zdravi, što je naravno, najvažnija stvar.

Ono što je najvažnije, jeste da uvijek mislite o svom zdravlju. Svatko zna da je biciklizam intenzivan sport u kojem upotrebljavate svu energiju koju vaše tijelo treba da bi završilo utrku. Na taj način, organizam potroši (spali) hranjive tvari koje ostavljaju vaše tijelo ranjivim i sklonim imunološkom nedostatku, što može uzrokovati bolesti. Stoga, prva dopuna koja vam je potrebna je multivitamin.
 


MULTIVITAMIN

Multivitamin se često predvidi jer ne poboljšava vašu učinkovitost i većina ga zbog toga smatra bespotrebnim. Međutim, multivitamin igra obrambenu ulogu i treba biti važan dio vašeg dopunjavanja. Sve tjelesne funkcije, posebice one koje su važne za oporavak ili proizvodnju energije, zahtijevaju odgovarajuće količine vitamina i minerala. Nedostatak mikronutrijenata negativno će utjecati na vaše performanse, jer vaše tijelo neće ispravno funkcionirati.

PROTEIN

Protein je jedan od najčešće korištenih dodataka jer potiče sintezu proteina, rast mišićnog tkiva i smanjuje oštećenja mišića. Postoje mnogi oblici proteina, svaki s različitim sastavom i mehanizmom djelovanja.

Najbolji dokaz koji postoji u pogledu proteina i oporavka vježbanja odnosi se na whey protein. Smatra se da je najbolji jer njegov aminokiselinski profil (tj. smjesa aminokiselina koje čine whey protein) vrlo se podudara s potrebama ljudskog tijela (tj. bogat je vrstama aminokiselina koje su bitne za ljude). Tipovi aminokiselina kojim je whey protein bogat uključuju aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) i glutamin. Oni su bitni za oporavak i rast mišića. Iz tog razloga, whey protein je često izbora suplementa kada je u pitanju dopunjavanje nakon treninga. Također, lako ga je apsorbirati i pokazalo se da potiče otpuštanje inzulina, koji je koristan tijekom perioda oporavka. Prilikom odabira proteina možete pogledati njegove sastojke i odgovaraju li vašim potrebama ili ne.

Whey protein se smatra "potpunim" proteinom, koji pruža sve esencijalne aminokiseline koje su nam potrebne i pomaže u očuvanju mišića poboljšavajući sintezu proteina i potiče rast.
 


KREATIN (Creatin)

Drugi suplement je jako atraktivan i naširoko se koristi jer izravno utječe na performanse biciklista. Kreatin je nedvojbeno najpopularniji dodatak u proteklom desetljeću, a koriste ga profesionalni sportaši, bodybuilderi, a često se nađe i u rukama rekreativaca.

Postoje bezbrojne studije o kreatinu, ali što je još važnije, postoje i studije o utjecaju kreatina na cikluse. Istraživanje je pokazalo da korištenje kreatina kao napitka prije treninga (prije treninga ili utrke) može povećati performanse za 9,6%. Ovaj procenat vam možda može zvučati nisko, ali za profesionalne bicikliste, kreatin je suplement koji pravi veliku razliku. Također povećava snagu i sposobnost ponavljanja vježbi s visokim intenzitetom, što je izvrsno za sprintere.

Kreatin kao suplement povećava mišićnu masu koja je važna za sportove izdržljivosti. Međutim, on također ima ulogu u smanjenju stvaranja mliječne kiseline; može stvoriti jako veliku količinu anaerobne/eksplozivne energije, koja se može koristiti za sprint završnice ili trenutke kada je potrebna dodatna snaga.

KOFEIN (Caffeine)

Kofein je jedan od najpopularnijih stimulansa među svim sportašima, ali ga biciklisti vjerojatno trebaju najviše. Kofein poboljšava izdržljivost s brojnim prednostima visokih performansi.

Konkretno za bicikliste, kofein smanjuje osjećaj boli u mišićima i omogućuje biciklistima da pomiču svoje granice i završavaju utrku bez osjećaja boli.

Osim toga, pomaže tijelu da koristi masnoću kao gorivo, a kao rezultat toga, biciklisti ne troše tako brzo zalihe ugljikohidrata. Kofein također povećava koncentraciju kalcija u mišićima, što pojačava kontrakciju mišića.


BCAA I AMINOKISELINE

Češkanje i bolovi nakon treninga us normalna pojava; pogotovo kada želite da dignete svoje performanse an sljedeću razinu. Međutim, bolovi u mišićima se mogu smanjiti pravilnom prehranom.

BCAA označava "aminokiseline razgranatog lanca" i imamo ih tri; leucin, izoleucin i valin. Sve tri su esencijalne aminokiseline, jer ih tijelo ne može proizvesti same i zahtijeva da ih se unese kroz obrok koji sadrži bjelančevine kao što su meso, piletina, riba i jaja. Poput whey proteina, BCAA zadržava mišićnu masu poboljšavajući sintezu proteina i potiče rast nemasnog tkiva.

Lanac aminokiselina (naime leucin, izoleucin i valin) bile su predmetom velikog broja istraživanja, da bi danas imali sve dobro dokumentirano dokumentirano i potkrijepljeno koliko su zapravo suplementi učinkoviti i bitni za oporavak nakon intenzivne vježbe.

RIJEČ UREDNIKA

Suplementacija igra ključnu ulogu u biciklizmu i izravno utječe na performanse. Naveli smo neke od najboljih dodataka za biciklizam koji su ključni za bolje performanse, no moramo biti 100% sigurni da su pouzdani, sigurni i da nema nikakve šanse da njijhovim korištenjem podlegnemo na doping kontroli. Osigurajte se da svi suplementi koje koristitie da su testirani od strane proizvođača i kupujte ih od pouzdanih distributera i lokalnih trgovaca.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More