Božićno drvce na pedale?

PHOTOS BY: Facebook, Unsplash / Sva prava pridržana

Budimpešta je pokrenula genijalnu inicijativu za uštedu energije: jedno od svojih božićnih drvaca osvijetlili je pedaliranjem. Svatko može sudjelovati u ovom kreativnom načinu promicanja sporta i podizanja svijesti o ozbiljnoj energetskoj situaciji u zemlji.

Glavni grad Mađarske odlučio je biciklizam učiniti svojim načinom borbe protiv napete situacije na kontinentu i visokih cijena energije. Simbol s kojim namjeravaju postići nekoliko ciljeva.

Prije svega, grad štedi dodatne troškove visokih tržišnih cijena. I čini to na zabavan način uz promicanje održive energije i sporta. Drvcu treba dosta snage da bi bilo potpuno osvijetljeno, zbog čega ga mnoge obitelji dolaze isprobati.

Osim toga, bicikl puni i bateriju koja uz pomoć solarnih panela osvjetljava ostala svjetla na trgu.

Inicijativa također osvještava ljude o energiji koja stoji iza našeg načina života. "Možemo iskusiti koliko je potrebno okretanja pedala da zasvijetli božićno drvce visoko šest metara", rekao je za Reuters Gergely Orsi, gradonačelnik 2. okruga Budimpešte.

Nakon što je Budimpešta donijela odluku o postavljanju samo manjeg dijela božićnih ukrasa prethodnih godina, čini se da je ta inicijativa naišla na dobar dio njezinih stanovnika. "Mislim da je to izvrstan kompromis", rekao je jedan stanovnik za Reuters.

Inicijativa također čuva božićni duh koji se često povezuje s lampicama kojima su gradovi okićeni u ovo doba godine.

Božić je vrijeme koje vole svi ljubitelji bicikla. Doba je godine kada si udovoljavamo ili kupujemo ono za čime smo tako dugo žudjeli.

No odnos između biciklizma i Božića nadilazi darove. Genijalna inicijativa Budimpešte podsjeća na neke druge koje smo vidjeli u prošlosti, primjerice u Kopenhagenu kada je božićno drvce također osvijetljeno pedalama 2009. godine.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More