Međunarodna biciklistička Trka kroz Srbiju

Odbrojavanje je završeno, ekipe i vozači na 58. izdanju Trke kroz Srbiju predstavili su se sinoć na svečanom skupu, na Trgu u Mionici, odakle u petak i startuje prva etapa trke.

Uz ovaj grad, još dva domaćina, Požarevac i Beograd samo 24 časa pred veliku feštu potvrdili su da je sve spremno, glazura stavljena za najveću i najprestižniju trku u našoj zemlji.

 

 

Ko se sve takmiči, ko je i ove godine dao nemerljivu podršku, o konkurenciji selekciji Srbije, govorili su Aleksandra Nedeljković, marketing menadžer Opela za Srbiju, Branko Banović, predsednik Biciklističkog saveza Srbije, Saša Gajičić, generalni sekretar BSS, te predstavnici gradova domaćina, Ana Miljanić, član gradskog veća za sport i omladinu Požarevca i Boban Janković, predsednik opštine Mionica…

Saša Gajičić, generalni sekretar BSS. u najavi trke posebno je istakao: "Trka se održava od 1939. godine pod sloganom Stazama slobode naših predaka. Ove godine po 58. put a upravo će start da bude sa mosta Vojvode Živojina Mišića u Mionici. Prvi dan trke je u ovom gradu, trka je kružna u dužini od 159 kilometara. Drugog dana vozi se od Banje Vrujci do Požarevca 157 kilometara. Prva etapa ima dva brdska i dva prolazna cilja, vozači će se boriti za plavu i zelenu majicu, drugog dana ima samo po jedan. Treća i poslednja etapa vozi se od starog nalazišta Viminacijum kod Kostolca do vrha Avale – 113 kilometara", potanko će Gajičić.
 


I ove godine odziv je veliki?

"Na trci učestvuje ukupno 25 timova iz 18 zemalja a ukupno čak 24 nacije. Računamo da je to ukupno 150 vozača i na to smo ponosni. Svake godine je veliko interesovanje za trku i svake godine lestvica ide gore. Uz selekciju Srbije koja će svakako imati dobre vozače i boriće se za rezultat, izdvojio bih najveće konkurente, dve italijanske ekipe Servelo i Treviđani, odnosno ruski Gazprom", jasan je Gajičić, koji se posebno zahvalio MUP Srbije koji brine o bezbednosti, glavnom pokrovitelju Ministartsvu omladine i sporta Srbije, gospodinu Milanu Paniću koji je i ove godine podrzao trku kao bivši biciklista i veliki poštovalac ovog sporta, sekretarijatu za sport i omladinu grada Beograda gospodinu Zoranu Jovanoviću, te Opelu, sponzoru i oficijelnom vozilu na trci, Banjalučkoj pivari, RTS, višedecenijskom medijskom sponzoru…

Reprezentacija Srbije startovaće u najjačem sastavu, a selektor državnog tima, proslavljeni reprezentativac i dvostruki pobednik Trke, (2011. i 2013) Ivan Stević, odredio je sledeće vozače, koji će predstavljati našu zemlju na ovogodišnoj trci: Marko Danilović, Stefan Stefanović, Jovan Rajković, Ognjen Ilić, Veljko Stojnić i Dušan Kalaba.

Pored selekcije Srbije od domaćih ekipa u trci će učestovati još Partizan, kao i  jedna mlađa, miks selekcija. U ekipi Partizana, pored dva stranca, trku će voziti: Stevan Klisurić, Aleksandar Roman, Andrej Galović i Dušan Veselinović.

Prisutnima su se obratili i Branko Banović, prvi čovek BSS, kao i predstavnici gradova domaćina Ana Miljanić i Boban Janković

"Nama je izuzetna čast što će naš grad biti domaćin karavana. To će biti prilika da afirmišemo, ne samo sport u našem gradu, nego i da se predstavimo na turističkoj mapi Srbije i Evrope", rekao je gradonačelnik Mionice Boban Janković.

Zamenik gradonačelnika grada Požarevca Ana Miljanić je izrazila posebno zadovoljstvo što će njihov grad šesti put uzastopno biti etapno mesto.

"Posle dočeka mi smo se odlučili da karavan ispratimo iz arheološkog nalazišta Viminacijuma. Time želimo da stranim gostima pokažemo da i naša sredina ima vekovnu tradiciju i istorijske vrednosti koje želimo da predstavimo", rekla je Ana.

Pored Ministarstva omladine i sporta tradicionalnu biciklističku manifestaciju, kao generalni sponzor, podržala je kompanija Opel Srbija čiji će automobili biti zvanična vozila u karavanu: "Naša kompanija je još u 19. veku počela da proizvodi bicikle, koji su bili, preteča proizvodnje kasnije poznatim automobilima. Zato mi se čini da je Kompanija Opel prirodni sponzor ove naše velike biciklističke manifestacije", rekla je menadžer ove ugledne kuće Aleksandra Nedeljković.

Branko Banović, predsednik BSS  uručio je uramljenu žutu majicu Borislavu Maksimoviću,  predstavniku resornog ministarstva Republike Srpske kao priznanje za saradnju i doprinos  u organizaciji  trke „Beograd – Banja Luka“.

Prolog trke, koji će odrediti početne pozicije biciklista i nosioce majica, kao i redosled ekipa, zakazan je za četvrtak od 14 časova ulicama Mionice.

Raspored etapa:

  • Prva etapa, petak, 8. jun, 14,00 časova: kružna etapa oko Mionice (159 km).
    Prolazna mesta: Mionica, Divci, Mionica, Maljević, Mionica, Maljević, Banja Vrujci, Mionica.
  • Druga etapa, subota, 9. jun, 14,00: Banja Vrujci – Požarevac (157 km) Prolazna mesta:Banja Vrujci,Rudnik,Topola,Natalinci, Smederevska Palanka, Mala Krsna, Požarevac
  • Treća etapa, nedelja, 10. jun, 10,50: Viminacijum – Beograd (vrh Avale), 113 km    
    Prolazna mesta: Kostolac, Požarevac, Mladenovac, Ralja, Trešnja, vrh Avale u Beogradu.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More