Brzi vodič za popravku bicikla

Donosimo čak 24 savjeta za brzi popravak vašeg ljubimca. 

1. SVAKI PUT KADA ZAKRPITE ILI ZAMJENITE ZRAČNICU, ONA SE PONOVO PROBUŠI
Ako su rupe sa donje strane zračnice, provjerite rub trake na felgi. Vrlo lako je moguće da je traka van pozicije, te na taj način dopušta žbici da probije zračnicu. Aje je pak na vrhu, postoji mogućnost da se u vanjskoj gumi nalazi neki oštar predmet. Pronađite ga lagano prelazeći prstima po unutrašnjoj strani gume, a kada naidjete na njega izvadite ga.
 
2. ČESTO PRIKLJEŠTIM ZRAČNICU
Nadopumpajte gume, tlak u zračnicama vam je prenizak u odnosu na vašu težinu.
 
3. MONTIRANA GUMA NEĆE DOBRO DA NALEGNE NA OBRUČ
Ispustite zrak iz zračnice, te pronađite mjesto gdje vam guma ne naliježe. Napušite malo gumu, oko 30psi, te gumunamjestite rukama. Gurajte vasnjsku gumu prema sredini obruča, te ćete biti u mogućnosti vidjeti da li još zračnica negdje viri van gume.Kada je zračnica u potpunosti unutar gume, napumpajte do kraja.
 
4. ZAKRPA NEĆE DA SE ZALJEPI NA LJEPILO NA ZRAČNICI
Nanesite još ljepila i pustite ga da se kompletno osuši – oko 5 minuta. (Nemojte puhati na ljepilo u želji kako bi se brže osušilo – to može ostaviti vlagu iz vašeg daha. što otežava prijanjanje). Kada stavite zakrpu, izbjegavajte dodir ljepila sa vašim prstima.
 
5. KRCKAJUĆI ZVUK IZ KOTAČA
Žbica se vjerovatno popustila, dotegnite je. Ako je pak napetost među žbicama ujednačena, zvuk može biti uzrokovan laganim pokretima žbice jedne od drugu, na mjestu gdje se križaju. Lagano podmažite taj spoj, i obrišite višak lubrikanta.
 
6. KRCKAJUĆI ZVUK PRILIKOM PEDALIRANJA
Stegnite vijke na pogonu. Ako još škripi, rastavite pogon, zamjenite mast u pogonskoj osovini i ponovo sastavite.
 
7. VELIKI ZUPČANIK JE OPUŠTEN I LANAC STRUŽE OD PREDNJI MJENJAČ
Provjerite opuštene vijke na zupčaniku i dotegnite ih.
 
8. AMBICIOZNO, SKINULI STE ZUPČANIKE NA PRENJEM POGONU DA IH OČISTITE, ALI SADA PREDNJI MJENJAČ NE RADI PRAVILNO
Možda ste pogonski zupčanik okrenuli napoako. rastavite ih ponovo i postavite pravilno. Obično se vijci  trebaju uklopiti u udubljenja na pogonskom lančaniku. Također, pogledajte odozgo, da bi ste se uvjerili da je jednak razmak između pogonskih lančanika.
 
9. POKUŠAVATE RASTAVITI ZADNJI ZUPČANIK, ALI SE SAMO VRTI
Držite stražnji dio zupčanika sa širokim ravnim šarafcingerom,ili to učinite sa posebnim alatom namjenjenim za tu svrhu.
 
10. POKUŠAVATE RASTAVITI POGON, SKINULI STE VIJKE, ALI SE RUKA POGONA NE SKIDA
Provozajte bicikl oko bloka nekoliko krugova. Ruka pogona će popustiti, a vi će te biti u mogućnosti da je rastavite.
 
11. SAJLA MJENJAČA STRUŽE OD RAM BICIKLA I STRUŽE BOJU
Naljepite (izolir ili namjensku traku za to) na mjesto gdje sajla dodiruje ramu.
 
12. GLASNO, NEUREDNO MJENJANJE BRZINA KOJE SE NE MOŽE POPRAVITI NAMJEŠTANJEM STRAŽNJEG MJENJAČA
Kazeta može biti čabava, dopuštajući zupčanicima da se pomjeraju lijevo desno, te udaraju od nabu. Trebate poseban alat da biste zategnuli kazetu u potpunosti, ali ja možete prstima dotegnuti da se dovezete do doma ili obližnjeg servisa.
 
13. NA RUBOVIMA KAZETE SE POJAVILA HRĐA
Malo hrđe ne znači odmah da je kazeta uništena, tako da to nije veliki problem. Obično, pomoću malo više lubrikanta možete spriječiti dodatno hrđanje, a lanac će prilikom vožnje očistiti hrđu koja se nalazi na kazeti.
 
14. U ODREĐENIM BRZINAMA, PRILIKOM PEDALANJA, LANAC GLASNO PRESKAČE
Moguće je da se krhotine zemlje i nečistoće zavuklo između zupčanika. Ako možete vidjeti blato, travu, lišće, grančice ili bilo kakve stvari zaglavljene između zupčanika, izvadite ih. Vjerovatno je to uzrok preskakanja jer ne dopuštaju lancu da pravilno nalegne na zupčanik. Ako nema krhotina, vjerovatno je kazeta istrošena. Najčešće je to znak da će lanac i kazeta morati biti zamjenjene.
 
15. PREDNJI MJENJAČ NEĆE PRECIZNO DA PREBACI NA ZUPČANIK
Provjerite da li je mjenjač paralelan sa lančanikom (gledano odozgo) i namjestite položaj mjenjača na šifteru ako je potrebno. Ako je paralelan, onda vjerovatno trebate podesiti visoke i niske granice mjenjača (high- and low-limit), a taj posao je najbolje da prepustite iskusnom mehaničaru.
 
16. STRAŽNJI MJENJAČ PROIZVODI ZVUKOVE PRLIKOM MJENJANJA BRZINA
Kolotornici su suhi i trebaju podmazivanje. Kanite neki lubrikant sa strane i obrišite višak.
 
17. KOČENJE JE SLABO, IAKO SU PAKNE NEISTROŠENE
Sajla se vjerovatno opustila. Namjestite sajlu kočnice na čeljusti ili na poluzi, okretanjem ulijevo dok pakne nisu dovoljno blizu da bi počele kočiti pravilno.
 
18. JEDNA PAKNA STRUŽE O OBRUČ FELGE I MNOGO JE BLIŽE NEGO DRUGA
Prije bilo kakvog petljanja sa kočnicama, opustite kočnice (quick-release) kraj kotača, namjestite kotač (centrirajte) te provjerite da li je problem riješen. (To je najčešće riješenje). Ako je kotač centriran, a pakna još struže, morate centrirati kočnicu. Na većini modernih kočionih setova (brakeset) to se čini sa okretanjem malog vijka za podešavanje koji se nalazi negdje sa strane ili na vrhu čeljusti (postoji mogućnost da se sa svake strane čeljusti nalazi po jedan zaseban vijak). Okrećite vijak ili vijke u malim koracima, gledajući kako to utječe na poziciju pakni. Ako ste centrirali kočnicu i kotač, a pakna i dalje struže, i neravnomjeran je, to je vjerovatno iz razloga jer je ranije bio zapušten, te ćete vjerovatno morati zamjeniti pakne i centrirati ponovo sve.
 
19. SA SVAKIM ZAOKRETOM PEDALE, ČUJETE ZVUK KOJI DOLAZI ODOZDO
Pedale su se moža opustile, dotegnite ih.
 
20. KOČNICE ŠKRIPE
Obrišite rub pakni i diska, te očistite prljaštinu. Ako to ne uspije, lagano i malo ošmirglajte pakne sa šmiglpapirom. Još škripe? Kliješta treba popustiti, te centrirati kočnicu, tako da obje pakne istovremeno dotaknu disk – jednostavan posao za servisera, tegoban za početnika.
 
21. SJEDALO ŠKRIPI
Kanite malu količinu nafte na šipke koje ulaze u sjedalo, te na mjesto gdje je stegnut sa nosačem sjedala. Također ga pokušajte očistiti. Moguće je i da koža sjedala, ponekada škripi na isti način kao i fine kožne cipele. Ne postoji mnogo toga sto možete tu učiniti.
 
22. NIKAKO NE MOŽETE DA ZAPAMTITE NA KOJU STRANU DA ZAVRNETE PEDALE
Sa desnom pedalom postupajte normalno – udesno zatežete, ulijevo opuštate (u smjeru kazaljke na satu zatežete, unatrag opuštate). Lijeva pedala ima obrnut postupak (koja ga čuva od opuštanja prilikom pedaliranja) tako da je suprotno od kazaljke na satu zatežete, a u smjeru kazaljke na satu je opuštate. Ako vam je to i dalje konfuzno – a za mnoge nas jeste – zapamtite frazu Back-Off! To vas može podsjetiti da kada je ključ na pedali, uvijek ga okretanjem prema stražnjem dijelu bicikla opuštate pedalu. 
 
23. POGREŠNO STE POSTAVILI (INSTALIRALI) PEDALE, ZAMJENILI STE LIJEVU I DESNU
Možete skinuti pedale, ali će ruka pogona morati biti zamjenjena, navoj na ruci je mekši od pedala i sada je uništen. Uvijek provjerite pedale prije instalacije. Obično se na njima nalaze slova "R" za desnu i "L" za lijevu pedalu sa zogom na osovini.
 
24. RASTAVILI STE HEADSET DA BISTE GA OČISTILI I SADA SE HEADSET OSJEĆA PRETEGNUTO, BEZ OBZIRA KAKO GA ZATEGLI
Vjerovatno ste ležajeve okrenuli naopako.
 
Preporučavano, na kraju sezone da kompletno rastavite biciklo, te ga očistite, podmažete i dotegnete, kao i na početku sezone!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More