Cape Epic 2023, Rabensteiner/Alleman do pobjede na jakom vjetru

CREDIT www.epic-series.com/

Jučer je na Cape Epicu na rasporedu bila prva od sedam etapa koje će vozači odvoziti bez prekida do nedjelje. Brojke prve etape bile su 98 kilometara i 2550 metara uspona.

Ruta je prolazila kroz dolinu Hemel u Aardeu – blizu najjužnije točke kontinenta – i nizine Overberg.

Egger-Baum, prošlogodišnji pobjednici, preuzeli su vodstvo u ranoj fazi, a slijedili su ih pobjednici prologa, tim Beers i Blevins.

Utrka je ubrzo prodrmana kada je Nino Schurter napravio potez. Legenda Scott-SRAM-a preuzela je vodstvo, a Blevins ga je pratio. Egger-Baum su slijedili iza, dok su Frischknecht i Beers učinili isto iza Nijemaca.

Vozači su do 17,5 km stigli s maksimalnom izjednačenošću u vodstvu. Zatim je uslijedio napad Egger-Baum, na koji je odgovorila Toyota-Specialized-NinetyOne. U međuvremenu su Rabensteiner-Alleman i Schurter-Frischknecht izgubili vrijeme i bili nešto u zaostatku.

Kako su kilometri prolazili, Rabensteiner-Alleman je smanjivao zaostatak dok nisu uspjeli uhvatiti dva para koja su se odvojila. U tom trenutku zapuhao je jak vjetar koji je puhao i do 90 km/h.

Egger-Baum je doživio neuspjeh zbog problema s gumama. Blevins-Beers, Rabensteiner-Alleman i ponovno pridruženi Schurter-Frischknecht mijenjali su brzinu i udaljavali su se.

Situacija se promijenila na 74. km. S dobrim dijelom utrke već iza natjecatelja, Orbea x Leatt x Speed Company stigla je s prednošću od 33 sekunde na prolaznu točku. Grupu za jurnjavu formirali su SCOTT-SRAM MTB Racing, Wilier Pirelli Factory i Canyon Northwave.

Kao i na početku, Nino Schurter krenuo je u napad, ovaj put s ciljem da uhvati Egger-Baum.

Trud se isplatio i potjera je uhvatila bjegunce. Seewald je krenuo u napad na vodeći par, iako mu se njegov suvozač iz Canyon Northwavea -Stosek- nije mogao pridružiti u napadu. Scott-SRAM i Wilier Pirelli Factory uspjeli su ponoviti napad.

Ubrzo nakon toga, Schurter-Frischknecht su preuzeli vodstvo i dobili 30 sekundi prednosti ispred Wilier Pirelli Factory.

Photo Sam Clark

Baš kad je par Scott-SRAM počeo osjećati okus pobjede, senzacionalni par Rabensteiner-Alleman je podigao tempo, prestigao ih i uzeo pobjedu na prvoj etpai.

Egger-Baum je kroz cilj prošao kao treći i potvrdio da je Eggerov pad ranije tog dana riješen bez vidljivih negativnih posljedica za njega.

Cape Epic 2023 Rezultati muške kategorije – 1. etapa

 1. Rabensteiner/Alleman (Wilier Pirelli Factory) 4:01:44
 2. Schurter/Frischknecht (Scott-SRAM MTB Racing) +2″
 3. Egger/Baum (Orbea x Leatt x Speed Company) +21″
 4. Seewald/Stosek (Canyon Nothwave MTB) +34″
 5. Vakoc/Stutzmann (Canyon Northwave) +4’17”
 6. Buys/Miller (PYGA Euro Steel) +5’52”
 7. Porro/Nibali (Italian Friends) +5’56”
 8. Huber/Schneller (Bulls Heroes) +6’36”
 9. Valero/Rodríguez (BH Coloma) +6’39”
 10. Lakata/Roudil-Cortinat (Bulls Mavericks) +6’53”

Ukupni poredak muške kategorije Cape Epic 2023 – 1. etapa

 1. Schurter/Frischknecht (Scott-SRAM MTB Racing) 5:04:55
 2. Egger/Baum (Orbea x Leatt x Speed Company) +57″
 3. Seewald/Stosek (Canyon Nothwave MTB) +1’27”
 4. Rabensteiner/Alleman (Wilier Pirelli Factory) +1’32”
 5. Vakoc/Stutzmann (Canyon Northwave) +6’12”
 6. Buys/Miller (PYGA Euro Steel) +7’34”
 7. Porro/Nibali (Italian Friends) +7’54”
 8. Beers/Blevins (Toyota-Specialized-NinetyOne) +7’59”
 9. Valero/Rodríguez (BH Coloma) +9’37”
 10. Huber/Schneller (Bulls Heroes) +9’45”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More