Cape Epic 2023, Rabensteiner/Alleman do pobjede na jakom vjetru

Jučer je na Cape Epicu na rasporedu bila prva od sedam etapa koje će vozači odvoziti bez prekida do nedjelje. Brojke prve etape bile su 98 kilometara i 2550 metara uspona.

Ruta je prolazila kroz dolinu Hemel u Aardeu – blizu najjužnije točke kontinenta – i nizine Overberg.

Egger-Baum, prošlogodišnji pobjednici, preuzeli su vodstvo u ranoj fazi, a slijedili su ih pobjednici prologa, tim Beers i Blevins.

Utrka je ubrzo prodrmana kada je Nino Schurter napravio potez. Legenda Scott-SRAM-a preuzela je vodstvo, a Blevins ga je pratio. Egger-Baum su slijedili iza, dok su Frischknecht i Beers učinili isto iza Nijemaca.

Vozači su do 17,5 km stigli s maksimalnom izjednačenošću u vodstvu. Zatim je uslijedio napad Egger-Baum, na koji je odgovorila Toyota-Specialized-NinetyOne. U međuvremenu su Rabensteiner-Alleman i Schurter-Frischknecht izgubili vrijeme i bili nešto u zaostatku.

Kako su kilometri prolazili, Rabensteiner-Alleman je smanjivao zaostatak dok nisu uspjeli uhvatiti dva para koja su se odvojila. U tom trenutku zapuhao je jak vjetar koji je puhao i do 90 km/h.

Egger-Baum je doživio neuspjeh zbog problema s gumama. Blevins-Beers, Rabensteiner-Alleman i ponovno pridruženi Schurter-Frischknecht mijenjali su brzinu i udaljavali su se.

Situacija se promijenila na 74. km. S dobrim dijelom utrke već iza natjecatelja, Orbea x Leatt x Speed Company stigla je s prednošću od 33 sekunde na prolaznu točku. Grupu za jurnjavu formirali su SCOTT-SRAM MTB Racing, Wilier Pirelli Factory i Canyon Northwave.

Kao i na početku, Nino Schurter krenuo je u napad, ovaj put s ciljem da uhvati Egger-Baum.

Trud se isplatio i potjera je uhvatila bjegunce. Seewald je krenuo u napad na vodeći par, iako mu se njegov suvozač iz Canyon Northwavea -Stosek- nije mogao pridružiti u napadu. Scott-SRAM i Wilier Pirelli Factory uspjeli su ponoviti napad.

Ubrzo nakon toga, Schurter-Frischknecht su preuzeli vodstvo i dobili 30 sekundi prednosti ispred Wilier Pirelli Factory.

Photo Sam Clark

Baš kad je par Scott-SRAM počeo osjećati okus pobjede, senzacionalni par Rabensteiner-Alleman je podigao tempo, prestigao ih i uzeo pobjedu na prvoj etpai.

Egger-Baum je kroz cilj prošao kao treći i potvrdio da je Eggerov pad ranije tog dana riješen bez vidljivih negativnih posljedica za njega.

Cape Epic 2023 Rezultati muške kategorije – 1. etapa

 1. Rabensteiner/Alleman (Wilier Pirelli Factory) 4:01:44
 2. Schurter/Frischknecht (Scott-SRAM MTB Racing) +2″
 3. Egger/Baum (Orbea x Leatt x Speed Company) +21″
 4. Seewald/Stosek (Canyon Nothwave MTB) +34″
 5. Vakoc/Stutzmann (Canyon Northwave) +4’17”
 6. Buys/Miller (PYGA Euro Steel) +5’52”
 7. Porro/Nibali (Italian Friends) +5’56”
 8. Huber/Schneller (Bulls Heroes) +6’36”
 9. Valero/Rodríguez (BH Coloma) +6’39”
 10. Lakata/Roudil-Cortinat (Bulls Mavericks) +6’53”

Ukupni poredak muške kategorije Cape Epic 2023 – 1. etapa

 1. Schurter/Frischknecht (Scott-SRAM MTB Racing) 5:04:55
 2. Egger/Baum (Orbea x Leatt x Speed Company) +57″
 3. Seewald/Stosek (Canyon Nothwave MTB) +1’27”
 4. Rabensteiner/Alleman (Wilier Pirelli Factory) +1’32”
 5. Vakoc/Stutzmann (Canyon Northwave) +6’12”
 6. Buys/Miller (PYGA Euro Steel) +7’34”
 7. Porro/Nibali (Italian Friends) +7’54”
 8. Beers/Blevins (Toyota-Specialized-NinetyOne) +7’59”
 9. Valero/Rodríguez (BH Coloma) +9’37”
 10. Huber/Schneller (Bulls Heroes) +9’45”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More