Dylan Groenewegen sa sprintom osvojio etapu u Rogaškoj Slatini

World Tour timovi i njihove sprinterske zvijezde nisu dopustili nikakva iznenađenja drugog dana 25. izdanja Tour of Slovenia, etapa koja je bila posljednja prilika za sprinterime.

Nizozemac Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) završio je dan sa pobjedom, dok je australac Benjamin Hill (Ljubljana Gusto Xaurum)  novi vođa utrke.

 

 

Gotovo 153 kilometara duga etapa startala je u Mariboru, drugom po veličini slovenskom gradu, opet s napadima od samog početka. Bijeg je ubrzo formiran, nakon samo nekoliko kilometara, ponovo zahvaljujući australcu Benjamin Hillu (Ljubljani Gusto Xaurum) koji se očigledno osjeća jako snažnim na cestama Slovenije, domu njegovog kontinentalnog tima. Ovaj put su mu se pridružili i slovenac Gašper Katrašnik (Adria Mobil Cycling) i čeh Vojtěch Hačecky (Elkov Author Cycling Team), a trio je uspio napraviti gotovo pet minuta bijega u jednom trenutku. Hill i Katrašnik uzeo je srednji sprint i brdsku završnicu, dok Hill očito igra vrlo pametnu igru i skuplja dovoljno vremena za zeleni dres vođe utrke za ukupne klasifikacije.

Benjamin Hill: "Imali smo plan s četiri cilja za utrku: prvi da odemo u bijeg, drugi da uzmemo najmanje tri sekunde, ali što je više moguće bi bilo bolje, treći ne imati vremenski razmak na finišu i četvrti je bio da prekržimo prste i molimo za pravu osobu da pobijedi u utrci. Zadržavao sam fokus na te misli dok smo vozili na utrci, a sve se lijepo posložilo na svoje mjesto. Ne namjeravam zadržati dresove sve do završetka utrke, već to što imam jedan ovakav trenutak je stvarno posebno. Kao da sam sletio na mjesec".
 

Vozači u bijegu odlučili su se za ukupni poredak, no bili su samo sporedne uloge u borbi za etapnu pobjedu u Rogaškoj Slatini. Najjači timovi imali su svoje redove za posljednji kilometar, premda nije sve išlo po planu. Caleb Ewan (Mitchelton-Scott) ponovno nije imao sreće, pao je na spustu sa planine kod Sevnice. Ali uskoro se vratio na bicikl i kasnije je bio u prvom sprinterskom redu. Mark Cavendish (Dimension Data) imao je punkciju gume na 16 kilometara do cilja, morao je čekati svog mehaničara da bi promijenio kotač. Također se uspio probiti naprijed.

Nizozemac Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) ostao je bez svojih timskih kolega i bio je "izgubljen" u pelotonu, ali se snašao, probio svoj put prema naprijed i završio je s prilično značajnim bijegom ispred Matteo Pelucchija (Bora hansgrohe) i Ewana. Pobjednik prve etape Simone Consonni (UAE Team Emirates) bio je četvrti, britanski favorit Mark Cavendish (Dimension Data) bio je šesti.
 


Dylan Groenewegen: "Osjećao sam se jako dobro danas, jako sam zadovoljan svojim nogama, a to je jako bitno za Tour de France. Bilo je stvarno žestoko u posljednjih 10 kilometara. Izgubio sam svoj tim u posljednja 3 kilometra i moj tim nije znao gdje sam ja, pa sam do pobjede došao svojim putem i mislim da je to dobro. Zadovoljan sam sa mojom pripremom za Tour. Jučer je došlo do nesreće pa nisam mogao sprintati, ali danas sam imao novu priliku i pobjeda je uvijek dobra".

Najbolji slovenski vozač bio je Rok Korošec (My Bike – Stevens) koji je završio na devetom mjestu,a ovo je imao za reći nakon etape: "Bio sam opušteniji od jučer. Veliki timovi su imali svoje vlakove za sprintere, ali mislim da je naš tim radio jako dobro i učinili smo najbolje što možemo. Tu je i malo gorčine, jer vidim da bih i bolje mogao napraviti s boljom podrškom vlakova. Zadovoljan sam ovim rezultatom i mogu poželjeti samo više ovavih etapa".

Hill je sada u zelenom i plavom (KOM) dresu, Pelucchi vodi u kategoriji sprinta. Slovenski vozač Jon Božič (Adria Mobil Cycling) je u bijelom dresu najboljeg mladog vozača na utrci.

Dvije vrlo teške etape su sada ispred nas, u petak 176 kilometara duga etapa od Slovenske Konjice do Celja će biti vrlo zanimljiva, pogotovo posljednjih 20 kilometara s usponom 2.kategorije i brdskom završnicom na Starom dvorcu u Celju.

Kompletne rezultate sa utrke Tou of Slovenia možete pogledati OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More