#EUROTRACK23 otvara kvalifikacije za Pariz 2024.

Putovanje prema Olimpijskim igrama u Parizu 2024. službeno će započeti Europskim prvenstvom na stazi u Grenchenu (Švicarska) od 8. do 12. veljače 2023. Kontinentalni događaj otvorit će Olimpijske kvalifikacije za biciklističke događaje na stazi u Parizu koji će se održati od 5. do 11. kolovoza 2024. godine.

Važnost kontinentalnog natjecanja potvrdila je i prijava najboljih Europskih profesionalaca (ukupno njih 290, i to 120 žena i 170 muškaraca) koji će se boriti za 22 ponuđena naslova, 11 u ženskoj i 11 u muškoj kategoriji, tijekom pet dana utrke.

U ženskim utrkama nastupit će Olimpijske prvakinje u timskom sprintu iz Tokija 2020. godinne, Njemice Franziska Brausse, Mieke Kroeger i Lisa Klein te višestruka prvakinja Katie Archibald, Britanska pobjednica dva Zlatne Olimpijske medalje, četiri Svjetska prvenstva i četrnaest Europskih naslova.

U sastavu će također biti Francuskinje Mathilde Gros i Taky Marie-Divine Kouame, aktualne Svjetske prvakinje u sprintu na 500 metara, Njemačke prvakinje u timskom sprintu Emma Hinze, Pauline Grabosch i Lea Sophie Friedrich, te također Svijetska prvakinja u Eliminacijskoj utrci, Lotte Kopecky (Belgija) koja je na prošlom Svjetskom prvenstvu također osvojila zlatnu medalju u utrci u Madisonu sa sunarodnjakinjom Shari Bossuyt.

Među ostalim sportašicama koje će se natjecati bit će Talijanke Elisa Balsamo, Chiara Consonni, Martina Fidanza, Vittoria Guazzini i Martina Alzini (trenutne Svjetske prvakinje u “Team Pursuit” disciplini), Dankinje Amalie Dideriksen i Julie Leth te Švicarka Marlen Reusser, osvajačica srebrne Olimpijske medalje i Europska prvakinja u inndividualnom kronometru, koja je debitirala na međunarodnoj stazi.

Muška postava uključivat će Filippa Gannu, koji je postavio rekord na sat u Grenchenu prošlog listopada i predvodit će talijanski tim te koji je također osvojio zlato u “Team Pursuit” disciplini na Igrama u Tokiju zajedno sa Simoneom Consonnijem, Francescom Lamonom i Jonathanom Milanom.

“Team Pursuit” također obećava da će biti jedna od najuzbudljivijih utrka u kojoj će sudjelovati aktualni Svjetski prvaci Britanci Oliver Wood, Ethan Vernon i Dan Bigham.

Višestruki Svjetski prvaci i Olimpijski pobjednici u “Team Pursuit” disciplini, Nizozemci Harrie Lavreysen, Roy van den Berg i Jeffrey Hoogland također će začiniti sprint utrke.

Među ostalim velikim imenima bit će Francuzi Benjamin Thomas i Donovan Grondin, Svjetski prvaci sa Madisona, Elia Viviani (Italija), zlatna medalja na Eliminatoru u Rio de Janeiru 2016. i višestruki Europski prvak.

Enrico Della Casa, predsjednik Europske biciklističke Federacije je kazao: “Povratak u Grenchen nakon iskustava iz 2015. i 2021. bit će kao neka vrsta povratka kući za pokret European Track, a važno je i kazati kako ćemo ovim događajem otvorit i kvalifikacijsko razdoblje za Olimpijske igre.

Iz tog razloga, prvenstvo koje će se održavati nekoliko dana važan je događaj za tehničare, sportaše i navijače, koji će moći gledati natjecanje nekih od najboljih profesionalaca današnjice i pratiti njihov napredak do sljedećeg međunarodnog događaja.

U ime europske biciklističke Federacije, želim se iskreno zahvaliti organizacijskom odboru, voditeljima objekta i svom osoblju Tissot Velodroma, posebno Peteru Wirzu, Eleni von Ballmoos i Juanu Espasandinu, kao i svim volonterima na njihovoj velikoj predanosti i strasti, što je pravo jamstvo izvrsne organizacije kakvu smo imali u prošlosti.

Posebna zahvala ide Švicarskoj biciklističkoj Federaciji na čelu sa predsjednicima Franzom Gallatijem i Patrickom Hungerom, generalnom direktoru Thomasu Peteru koji je uvijek promovirao i podržavao Track disciplinu, kantonu Solothurn sa Sportfondsom i gradu Grenchenu, kao i njegovom gradonačelniku Françoisu Scheideggeru na dobrodošlici i gostoprimstvu koje će pružiti reprezentacijama, medijima i brojnim navijačima koji se spremaju doživjeti ovaj veliki sportski trenutak“.

Više informacija o #EuroTrack23 možete pronaći OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More