Froome predlaže ukidanje TT bicikla za kronometarske etape

Chris Froome je izrazio zabrinutost zbog loše sigurnosti kronometraskih bicikala u svjetlu nedavne nesreće Egana Bernala na treningu.

Froome je mišljenja da se ne bi trebala koristiti na treninzima. Četverostruki prvak Tour de Francea kaže da je velika razlika u uvjetima između utrka na sigurnim zatvorenim cestama na TT stroju i samih treninga na javnim cestama, što onda dovodi do mnoštva opasnosti.

"Jutros sam na svom TT biciklu i u svjetlu nedavnih događaja TT bicikli zapravo nisu namijenjeni za vožnju po cestama na način na koji ih trebamo voziti da bismo bili spremni za kronometar," rekao je Froome na svom najnovijem YouTubeu videu.

"Ako postoji TT etapa od sat vremena na Tour de Franceu, morate izaći negdje na svom TT biciklu i to morate simulirati. Koliko cesta sada znate gdje se doslovno možete voziti sat vremena po zatvorenoj cesti, bez prometa, bez znakova za zaustavljanje, bez semafora? Takvi uvjeti jednostavno ne postoje u stvarnom svijetu."

"Kad si na aero ručicama, tu nemaš kočnice, pa moraš se ispraviti, a to nije baš tako sigurno. Jedno je kada juriš po zatvorenim cestama, pa čak i tada možeš imati strašne nesreće, ali je potpuno druga stvar kada ste vani na otvorenim cestama, s prometom i ljudima koji prelaze ceste."

Froome, čija je sposobnost u vožnji na kronometar bila slična njegovim penjačkim vještinama i donijela mu je višestruke pobjede na Grand Touru tijekom karijere, misli da je odgovor jednostavan: odbaciti bicikle za kronometar. Umjesto toga, Froome kaže da se cestovni bicikli trebaju samo koristiti, što bi imalo dodatnu korist u vidu izjednačavanja uvjeta u pelotonu.

"Volim natjecanje na kronometar – to je umjetnost, to je vještina, to je stvarno nijansirano, nešto o čemu stvarno morate znati puno kao profesionalni biciklist. Jedna od magičnih stvari u utrkama Grand Toura je ravnoteža čistih penjača i momaka koji su jaki na kronometar", objasnio je Froome.

"Zar ne bi bilo ujednačenije da se kronometar radi na cestovnim biciklima? Bez sumnje, mislim da bi to izjednačilo uvjete i više bi se radilo o vještini vozača, a ne nužno toliko o istraživanju i razvoju, aerodinamici, vremenu u zračnom tunelu i financiranju koje ide u projekt poput spremnosti za TT."

Froome je uputio i par riječi prema UCI-u, rekavši da su njihovi sigurnosni protokoli uvedeni prošle sezone daleko manje učinkoviti od mjera koje on predlaže.

"Osobno smatram da je prilično ironično da je UCI uveo stvari koje će učiniti sport sigurnijim, poput ograničavanja položaja koje možemo koristiti na biciklu", rekao je. "No, po mom mišljenju, ovako nešto, što bi bilo prilično lako implementirati, imalo bi daleko veći utjecaj na sigurnost profesionalnih biciklista."

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More