Geometrija bicikla u detalje

Razumijevanje geometrije vašeg bicikla i njenog utjecaja na vožnju ne mora biti komplicirano. Geometrija bicikla je odgovorna za to kako bicikl izgleda, kako se vozi i upravlja sa njim, a osnovni doživljaj ključnih figura ide u nedogled kako bi vam geometrija pomogla u usporedbi različitih bicikla i odabira onoga što je najbolje za vas.

Odabrati pravu geometriju nije samo istraživati po internetu i uspoređivati bicikle kako bi razumjeli što nam proizvođači pokušavaju reći kroz različite veličine bicikla. Pravi način kupovine upravo ong bicikla koji Vam najbolje odgovara jeste otići na Body Geometry odnosno mjerenje propozicija vašeg tijela, kako bi stručna osoba preporučila upravo onaj bicikl koji odgovara Vama, a potom ga nakon kupovine putem iste Body Geometry tehnologije prilagodila vama. Ono što primjećujemo jeste da večina nas kupuje bicikl, pa tek onda odlazi na Body Geometry ili nikako ne odlazi već proizvoljno i samostalno namješta osnovne komponente na biciklu prema svom osjećaju. No, to je sasvim druga tema i skrećemo sa naslova ovog članka.
 


Ako odredite i dobijete pravu veličinu bicikla i stil koji vam odgovara, šanse su velike da će geometrija poslužiti vašoj svrsi. Međutim, ako ste željni saznanja o tome kako sve to funkcionira, ovaj članak otkriva na što se odnosi na svaka mjera na biciklu i kako se pravilno određuje, zajedno s načinom na koji te mjere utječu na vožnju i ono što biste trebali gledati u geometriji bicikla.

Anatomija bicikla


Pa krenimo od početka, najprije pokrijmo osnove. Dijelovi bicikla ili termini/izrazi napisani dolje ističu ključna područja bicikla koja se koriste za mjerenje i oni obično čine geometrijsku kartu bicikla. Ti dijelovi bicikla su gotovo uvijek na engleskom i kod nas su kao izrazi većinom tako i prihvaćeni, te ih je teško prevesti, no dati ćemo sve od sebe kako bi smo vam ih pokušali što više približiti i objasniti vam ih na najbolji mogući način.

A – Top Tube (gornja cijev)

B – Head Tube (prednja cijev/glava)

C – Seat Stay (sjedišne cijevi zadnje vilice)

D – Seat Tube (sjedišna cijev)

E – Down Tube (donja cijev)

F – Fork (vilica)

G – Rear dropout (nosač zadnjeg mjenjača)

H – Chainstay (cijevi lanca/lančane cijevi)

I – Centre of Bottom Bracket (središte osovine pogona)

J – Front drop out 
 


Veličina okvira (eng. Frame Size)

Važno je znati da svi bicikli nisu isti u smislu geometrije i veličine. Ponekad proizvođači veličinu bicikla opisuju poput malih (S), srednjih (M) ili velikih (L) ili preko mjera kao što su 51cm, 54cm ili 56cm, no te mjere nisu univerzalne ili ne podliježu nikakvim standardima. Stoga je Vaše znanje o čitanju geometrijske šeme ključno za uspoređivanje različitih tipova bicikala od različitih proizvođača.

Okviri za bicikle obično se mjere u centimetrima ili inčima koji predstavljaju dužinu cijevi sjedala. Na primjer, proizvođač može mjeriti dužinu cijevi sjedala bicikla kao 51 cm, a zatim ga opisati da je to mali (S) okvir. Isto mjere (51cm) kod drugog proizvođača mogle bi se također opisati kao ekstra-mali (XS) ili jednako kao i prošli, odnosno mali (S) ili pak srednji (M), dakle sve je ovisno o proizvođaču, stilu bicikla ili čak regiji u kojoj se bicikl prodaje. Stoga naglašena veličina bicikla nije toliko relevantna i korisna kada je uspoređujete sa svim markama.

Visina i Doseg (eng. Stack and Reach)


Dva najosnovnija elementa geometrije okvira su Visina (Stack) i Doseg (Reach). Poznavanje visine bicikla (koliko je visok okvir) i dosega (koliko je dug okvir) omogućit će vam usporedbu između različitih proizvođača i odmah možete znati da li će vam odgovarati, bez obzira na to kako je opisano ili koje su mjere cijevi sjedala.

Visina (Stack) se mjeri vertikalno od središta ležaja pogona do vrha glave cijevi. Ovo vam daje naznake koliko je visok okvir. Na primjer, cestovni bicikli orijentirani na "endurance" (npr. Specialized Roubaix) obično imaju veću visinu od ostalih cestovnih bicikala koji su orijentirani na utrke (npr. Specialized Tarmac).

Doseg (Reach) se mjeri horizontalno od sredine pogonske osovine do središta vrha glave cijevi. Ovo daje naznake koliko je dug okvir. Ukoliko ste u potrazi za cestovnim biciklima orijentiranim za utrke imajte na umu da oni obično imaju dulji doseg od bicikla orijentiranih na izdržljivost (endurance), a sve kako bi se vozač doveo u što agresivniji položaj, odnosno oborio prema zemlji te tako stvorio bolji profil za poboljšanje aerodinamike.

Doseg se također ponekad koristi za opisivanje dosega vozača i razlikuje se od dosega okvira. Doseg vozača se posebno odnosi na vozača i mjeri se od vrha sjedala do kraja lulice. Bez obzira na doseg okvira, sa dosegom vozača može se manipulirati mijenjanjem položaja sjedišta i duljine lulice upravljača.

Glava okvira (eng. Head Tube)


Mjerenje glave cijevi bicikla (eng. head tube angle) je područje od bitne važnosti, koje sadrži dva ključna mjerenja: kut i duljina. Ova mjerenja imaju izravan utjecaj na upravljivost bicikla.

Kut glave odnosi se na kut glave cijevi okvira u odnosu na tlo i općenito će biti opisano kao opušten (eng. slack) ili strm (eng. steep). Opušten kut glave zahtijeva više napora za upravljanje, ali obično je bicikl stabilniji pri velikim brzinama. Strm kut glave, koji se obično nalazi na cestovnim biciklima, zahtijeva manje napora za upravljanje i omogućuje brzu vožnju biciklom. Brdski bicikli imaju opušteniji kut glave u odnosnu na cestovne bicikle, time pružajući veću stabilnost na grubim tehničkim stazama.

Dužina glave cijevi (eng. head tube length) mjeri se od dna do vrha glave cijevi. Bicikli s dužom (eng. long) glavnom cijevi podižu prednji kraj bicikla, tako stavljajući vozača u uspravniji i opušteniji položaj. Bicikli s kratkom (eng. short) cijevi spuštaju prednji kraj bicikla, postavljajući vozača u agresivniju poziciju dizajniranu za spuštanje prednjeg dijela vozača prema zemlji, te time poboljšavajući aerodinamiku.

Rake i Offset kod vilica (Istup – točka istupanja vilice)

Ovo je jedan termin sa kojim smo se mučili da prevedemo i odlučili smo da ga napišemo u terminu koji i dolazi kod proizvođača. Ukoliko netko zna odgovor, molimo za komentar u članku. Svaka pomoć je dobrodošla. 🙂

Slično kao i kod mjerenja kuta i duljina glave cijevi, Rake ili Offset vilica je još jedan ključni čimbenik u upravljanju biciklom. Da biste lakše razumjeli vilicu, zamislite pravu liniju koja se nastavlja kroz središte cijevi vilice sve do tla. Iznos da je vilica Offset (izbačena) iz ove zamišljene linije poznata je kao Rake vilice u cestovnim biciklima ili Offset vilice kod brdskih bicikla. Povećanje offseta će učiniti upravljanje bržim, a obrnuto, smanjivanjem će ga usporiti. Rake vilice je samo dio priče upravljivosti, jer će veći Rake vilice povećati međuosovinski razmak bicikla, što je uobičajena karakteristika kod bicikla više usredotočenih na povećanje stabilnosti.

Slika ispod prikazuje primjer povećanja Offseta ili Rake vilice, čime se mjenja geometrija bicikla, te povećavaju karakteristike upravljivosti bicikla.
 

Trail

Trail bicikla može biti komplicirani element geometrije bicikla za razumijeti, ali ostaje na nama da ga pokušamo približiti. Trail je kombinacija kuta glave cijevi i "rake" vilice i može se smatrati kao kontaktna točka gume koja se nalazi iza osi upravljača.

Kratko objašnjenje je mala količina Trail-a je jednaka biciklu brze upravljivosti, a veća količina Trail-a je jednaka biciklu sa sporom upravljivošću. Proizvođači će manipulirati kutom glave ili količinom "offseta" vilice kako bi upravljivost odgovarala potrebama bicikla.

Na primjer, vožnja bicikla s strmom glavom i povećanim offsetom vilice jednaka je maloj količini Traila i biciklu brze upravljivosti. Obrnuto, "endurance" bicikli s opuštenijim kutom glave i malim offsetom vilice jednak je velikom Trailu i biciklu spore upravljivosti. Rake vilice (offset) može se manipulirati kako bi se povećala (ili smanjila) brzinu upravljivosti. Brdski bicikli, na primjer, obično imaju kutove glave cijevi 70 stupnjeva i niže, kako bi se povećala upravljivost.

Bolje i brzo rukovanje zahtjeva manje napora vozača, ali se može opisati kao razigrano kada se koristi od strane neiskusnih vozača. Usporeno rukovanje traži više posla za vozača po pitanju upravljanja, te pruža veću stabilnost i uglađenije upravljanje, ali je manje reakcije pri velikim brzinama.
 


Gornja slika je primjer kako strmiji kut nagiba glave smanjuje količinu Traila i kao posljedica povećati će se upravljivost biciklom.

Cijev Sjedala (eng. Seat Tube)


Kut cijevi sjedala odnosi se na njen kut sjedala u odnosu na tlo. Jednostavan način da se to sagleda je mjerenje kuta cijevi sjedala u odnosu na zamišljenu ravnu crtu između prednjeg i zadnjeg kotača. Kut cijevi sjedala se ne mijenja koliko je promjenjiv kut glave, općenito kut se kreće između 71-75 stupnjeva bez obzira na odabranu disciplinu.

Duljina sjedišne cijevi se mjeri od središta pogonskog ležaja do mjesta gdje se gornja cijev (top tube) i sjedišna cijev (od Centra-Centra ili C-C) susreću ili na vrhu cijevi sjedala (od Centra-Vrha ili C-T). Učinkovita dužina cijevi sjedala je još jedan izraz sa kojim se možete susresti, mjerenje udaljenosti od središta pogonskog ležaja do mjesta gdje bi virtualna horizontalna gornja cijev mogla susresti cijev sjedala, kako bi zadovoljila vaše propozicije.

Gornja Cijev (eng. Top Tube)

Gornja cijev okvira se obično mjeri horizontalno od gornjeg glave cijevi (head tube) do cijevi sjedala (seat tube). Ovo mjerenje se naziva efektivna duljina gornje cijevi i omogućuje dosljedno mjerenje, čak i kad bicikl ima zakrivljenu (sloping) gornju cijev.

Tamo gdje nema mjere Visine (stack) i Dosega (reach) nisu pružene, horizontalne mjerenje gornje cijevi najbolji je način usporedbe veličina okivra između raznih biciklističkih marki.

Dužina lančane cijevi (eng. Chainstay length)


Mjeri se horizontalno od ležaja pogona do osovine stražnjeg kotača. Duljina lančane cijevi utječe na duljinu međuosovinskog razmaka kotača i upravljivost biciklom. Dulja lančana cijev obično poboljšava stabilnost, stvarajući dulji međuosovinski razmak u tom procesu, dok bicikle s kratkim lančanim cijevima rezultiraju oštrijom i prezicnijom upravljivošću.

Međuosovinski razmak kotača (eng. Wheelbase)


Međuosovinski razmak kotača ili duljina podvozja se odnosi na udaljenost između osovina prednjeg i stražnjeg kotača koji se podudaraju s kontaktnim točkama na tlu vertilano na osovinu prednjeg i stražnjeg kotača. Kut glave cijevi, vilice, domet (reach) okvira i duljina lančane cijevi će odrediti duljinu međuosovinskog razmaka. Općenito govoreći, bicikli s dugim međuosovinskim razmakom pružaju stabilnost i udobnost, dok bicikli s kratkim razmakom posjeduju oštriju upravljivost.

Na primjer, treking bicikli, gradski bicikli i endurance cestovni bicikli nude dulje osovine u odnosu na modele koji su orijentirani za performanse. Isto tako i kod brdskih bicikla, cross-country bicikli će ponuditi kraće osovine u odnosu na enduro ili DH bicikle.

Pad osovine pogona (eng. Bottom Bracket drop)


Pad ili ispust osovine pogona predstavlja okomitu udaljenost mjerenu od središta ležaja pogona i zamišljene horizontalne linije između osovina prednjeg i zadnjeg kotača. Što je pad osovine pogona niži, obično je rukovanje bolje, jer je težište niže. Pad osovine pogona obično se kreće od 60 mm do 80 mm ovisno o namjeni bicikla.

Dok je niži položaj, obično je bolji, svejedno mora biti uravnotežen ili balansiran pogonskim osovinama. Previše nizak položaj može dovesti do kontakta pedala na tlo prilikom skretanja. Pad osovine pogona također treba biti uravnotežen s Trail mjerama koje će diktirati upravljivost prednjeg kraja bicikala, dok će pad osovine pogona utjecati na rukovanje na stražnjoj strani. Ravnoteža je ključ.

Često je pad osovine pogona zamjenjen s visinom osovine pogona, što je opet udaljenost između tla i središta osovine pogona. Ovo daje naznake koliko je visina osovine pogona važna za brdske bicikle koji moraju razmišljati o preprekama na stazi. Općenito, pad osovine pogona smatra se dosljednijim mjerenjem jer na njega ne utječe volumen guma.

Ostala mjerenja i komponente


Ne odnose se sva mjerenja na geometrijskoj tablici isključivo na okvir. Ostale mjere će se obično odnositi na izmjenjive komponente koje se uobičajeno prikazuju na biciklu. Pročitajte dalje za kratki pregled svakog mjerenja i kako one mogu utjecati na položaj vozača i osjećaj na biciklu.

Duljina lulice (eng. Stem length)

Duljina lulice varira na temelju namjene bicikla, pa čak i veličine okvira i tako je često jedna od prvih stvari koje se prilagođavaju fleksibilnosti vozača i stilu vožnje. Povećanje duljine lule bicikla može povećati doseg vozača, istezanjem i stvaranjem položenijeg (agresivnijeg) položaja na prednjoj strani. Vozači također mogu imati kratki torzo i duge noge ili biti hiper-fleksibilni što je još jedan od razloga zašto se standardni duljina lule može mijenjati. Obrnuto, vozač sa slabom fleksibilnošću ili oni koji preferiraju uspravniji položaj vožnje mogu se odlučiti za kraće lulice.

Duljina lulice izravno je povezana s lukom upravljača i tako ima veliki utjecaj na upravljivost biciklom. Zbog toga, većina proizvođača odabire duljinu lulice na temelju optimalne prilagodbe i upravljivosti, a time i promjena duljine lulice može imati negativne učinke. Općenito govoreći, kraće lulice omogućuju brže rukovanje, dok dulje lulice usporavaju stvari. Duljina lulice je povezana s načinom na koji cijev glave i vilica utječu na upravljivost biciklom – te je sa tim ona postala ključni sastojak dizajniranja modernog brdskog bicikla.

Širina Upravljača (eng. Handlebar Width)

Širina upravljača na cestovnim biciklima mjeri se "središta do središta" i naziva se "C-C" ili "vanjske strane prema vani" i naziva se "O-O". Mjerenje od centra od centra je najčešća metoda mjerenja. Vanjsko mjerenje ili s vanjske strane svakog kraja trake, stvara veću figuru. Važno je znati koja se širina mjerenja opisuje jer razlika u upravljačima od 2 cm može imati drastične razlike. Važno je također znati da neki brendovi mjere upravljač na površini kočnica, što također može utjecati na stvarnu veličinu. Širina upravljača slijedi sličan uzorak kao i za duljinu lulice, tako što je manji bicikl, to je uži upravljač. Upravljači kod brdskih bicikla uvijek se mjere u punoj širine, od kraja do kraja.

Kraći upravljači imaju prednost kod poboljšanja aerodinamike smanjenjem frontalnog profila vozača, ali mogu biti neudobni i stvoriti nezgodno rukovanje. Širi upravljači stvaraju veću stabilnost i veći oslonac što je odlično za sprinteve ili uspone, ali može malo usporiti upravljanje. Kao što vjerovatno znate, brdski bicikli imaju puno šire upravljače od cestovnih bicikla kako bi poboljšali stabilnost i kontrolu.
 


Doseg Upravljača (eng. Handlebar Reach)

Doseg upravljača je mjera koja na cestovnim bicikla tek odnedavno dobiva na pozornosti. Odnosi se na udaljenost kojom se upravljač proteže prema naprijed od područja lulice. Usko je povezan s duljinom lulice, budući da se upravljački sa kraćim doseg možda moraju pratiti s duljim lulicama. Tipično govoreći, moderni endurance bicikli dolaze s kraćim dosegom upravljača, a modeli koji su usredotočeni na utrke i dalje koriste dulji doseg, jer omogućuje agresivniji položaj prilikom vožnje.

Duljina pogonskih poluga (eng. Crank Length)

Duljina pogonske poluge može utjecati na visinu vašeg sjedišta i potencijalno druga područja poput visine i dosega upravljača. Većina bicikla će doći s polugama između 170mm i 175mm, ali je moguće dobiti i poluge u rasponu od 165mm do 180mm ovisno o sklonostima vozača.

Cijev sjedala (eng. Seat Post)

Postoji nekoliko mjesta za mjerenje cijevi sjedala koja se mogu pojaviti na grafikonima i opisu geometrije. Da bi se spriječilo vraćanje i pomoglo kupcima da odaberu pravi bicikl, mnogi proizvođači koji prodaju izravno biciklistima su unaprijed odredili maksimalnu visinu sjedala. Iako većina geometrijskih grafikona mjeri duljinu sjedišne cijevi okvira kako bi se osigurala prava veličina okvira, duljina sjedala može varirati ovisno o tome je li sjedalo integrirano ili ima ograničenja po pitanju njegovog produžetka.

Također se može pojaviti i izraz pomaka sjedala. Ovo opisuje koliko daleko naprijed ili natrag zateznica sjedala sjedi od središnje linije sjedala. Raspon može biti od 0 mm do 35 mm (ili više) ovisno o vrsti bicikla i proizvođaču.

Iako ima malo veze s geometrijom, promjer cijevi sjedala obično se obično mjeri i dolazi u veličinama od 27.2 mm i 30.9 mm ili 31.6 mm. Deblje cijevi sjedala pružaju krutost i snagu, dok standardne (27.2mm) cijevi sjedala pružaju više udobnosti. Također, tu si Aero cijevi sjedala, kao i mnoštvo drugih dostupnih veličina što opet znači da ne postoji standardni promjer cijevi sjedala.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More