Giro di Sarajevo: Biciklisti će 22. septembra preuzeti ulice grada

Text: Klix.ba
Text: Klix.ba

Početak septembra ove godine u Sarajevu je protekao bez autentičnog i tradicionalnog okupljanja biciklista. Ali, na svu sreću, glavni grad BiH nije ostao bez novog izdanja već poznate vožnje pod nazivom Giro di Sarajevo – ona je samo dobila novi datum održavanja.

"Planirajući ovogodišnji događaj uvijek smo imali u vidu 1. septembar kao datum održavanja 12. izdanja Giro di Sarajevo, ali ubrzo smo shvatili da nam taj datum ne odgovara jer nismo imali dovoljno vremena da sve pripremimo kako bi izgledalo onako kako smo željeli. Nekad u međuvremenu smo prosustvovali radionici koju je organizirao Centar za životnu sredinu iz Banje Luke a koja je bila vezana sa Evropsku sedmicu mobilnosti i tu smo uvidjeli da bi savršen datum bio 22. septembar – kraj te sedmice mobilnosti i svjetski Dan bez automobila", objašnjava Nisad Selimović, predsjednik Giro di Sarajevo.
 


Odabrani datum se poklopio i sa ostalim masovnim dešavanjima kojim tokom devetog mjeseca Sarajevo obiluje, a organizatori se samo nadaju da će vrijeme poslužiti sve učesnike.

"To je nešto na što ne možemo uticati, ali možemo se nadati da ne bude padavina. Sve ostalo ćemo lako riješiti", dodaje Selimović.

I ovogodišnji Giro donosi ustaljenu rutu od Dobrinje, kroz centar grada do Vijećnice i nazad do Vilsonovog šetališta, a i ove godine donosi fokus na probleme s kojima se biciklisti suočavaju pri putovanju od mjesta stanovanja do škole ili posla, tzv. Commutinga.

"Svi biciklisti Sarajeva su svjesni da naš glavni grad, iako je napravio neke pomake, još uvijek nije sjajno mjesto da u njemu koristite bicikl umjesto automobila ili javnog prijevoza. Mi još uvijek imamo velike i relativno jeftine parkinge u centru grada, a javni prijevoz nikako da stane na noge. Sve to itekako utiče na svijest građana koji uživaju odlaziti na posao privatnim automobilima, te tako stvaraju dodatne gužve, zagađuju okoliš i kreiraju jedno nezdravo, nervozno okruženje. Upravo Evropska sedmica mobilnosti skreće pažnju na to – mi svi moramo imati mogućnosti da se slobodno krećemo gdje želimo, bilo da idemo pješke, na biciklu, trotinetu, tramvajem ili automobilom. U moru svih tih mogućnosti vlast već decenijama preferira automobil, što jednostavno nije pozitivna praksa. Krajnje je vrijeme da to počnemo mijenjati", ističe Selimović.

 

Jedan od načina da se promijeni svijest građana i vlasti su i masovna okupljanja, što Giro čini već 12. godinu u nizu. Desetine hiljada biciklista je vozilo za svoj grad, a da je to imalo učinka ipak pokazuju i neke od pozitivnih stvari koje su se u međuvremenu desile.

"Sarajevo sada, u odnosu na 2008. kada smo se mi odlučili djelovati, ima preko 20 kilometara označenih i adekvatnih biciklističkih staza. Sarajevo ima i deset biciklističkih parkinga, kreiranih po svjetski priznatim smjernicama. Kanton Sarajevo ima Zakon na koji smo direktno uticali i koji brani prava biciklista. Ove godine smo čak doživjeli da smo sa mrtve tačke pokrenuli SUMP, skup propisa koji bi trebao donijeti bolja saobraćajna rješenja u Kantonu Sarajevo. Dakle, pozitivne stvari se dešavaju, samo treba vrijedno raditi", naglašava predsjednik Giro di Sarajevo.

Ipak, da bi biciklistima uistinu bilo bolje, ali ne na uštrb ostalih građana, potrebno je, po riječima Selimovića, pokrenuti neke radikalnije mjere.

"Iako smo svi mi biciklisti entuzijasti i volimo bicikliste i naše kolege, svaki dan smo itekako svjesni da prvi biciklisti griješe u saobraćaju i to automatski utiče na percepciju javnosti o svim biciklistima. To se mora mijenjati iz korijena i to na način da policija počne aktivno kažnjavati bicikliste zbog svakodnevnih prekršaja, poput vožnje u obrnutom smjeru od saobraćaja – po saobraćajnoj a i biciklističkoj traci ili ometanja kretanja pješaka sa raznim egzibicijama. Ali, da ne bude da su samo biciklisti krivi, potrebno je isto tako kažnjavati i pješake koji ležerno hodaju po biciklističkim stazama, a posebice vozače motornih vozila zbog kontinuiranog nepoštivanja saobraćajnih propisa kada su u pitanju biciklisti", pojašnjava Selimović.

Poruke koje bi trebale donijeti kakav-takav boljitak biciklistima Sarajeva biće poslane i sa pozornice na Vilsonovom šetalištu u nedjelju, 22. septembra. Start vožnje je u 14 sati, a od 12 sati će se vršiti registracija na licu mjesta, u dvorištu osnovne škole Skender Kulenović na Dobrinji.

"I ove godine Coca-Cola je obezbijedila osvježenje za učesnike na startu kao i na cilju, te tri vrijedna bicikla i pet kaciga za one najsretnije. Naši partneri iz M-Bike Shopa također će pokloniti jedan bicikl, kao i ovogodišnji partner događaja, EU Info Centar. Biće tu i poklona od naših prijatelja iz Škode BH, brenda Dukat, Supradyna i mnoštvo drugih iznenađenja. Sve ukazuje na to da nas 22. septembra očekuje još jedan istinski praznik biciklizma, ali sa jasnom svrhom: da nam svima bude ljepše živjeti u Sarajevu", ističe predsjednik Giro di Sarajevo.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More