Grand Prix Banja Luka etapna MTB utrka u 2019 godini

Listajući po UCI stranicama, točnije po UCI kalendaru MTB događanja naišli smo na jednu jako zanimljivu informaciju.

Vijest koja će zasigurno mnogima biti motivacija za zimske treninge jeste da, utrka Grand Prix Banja Luka prelazi u UCI S2 kategoriju etapnih utrka. Utrka je zakazana za datume 27.3. – 31.3. 2019., tako da sudeći po kalendaru možemo očekivati 5 etapa u 2019 godini.

U UCI kalendaru stoje dvije kategorije koje će se bodovati za UCI bodove, a to su naravno Muškarci i Žene u Elite kategoriji, no ne sumnjamo da će na utrkama moći nastupiti i ostale kategorije. Glavna i odgovorna osoba sudeći po mailu koji stoji na UCI kalendaru je Vladimir Kuvalja, a mi smo ga tragom ovih informacija i kontaktirali.

"Da, istina je da smo u 2019. planirali i kao što vidite radimo na tome da GP Banja Luka pređe na viši nivo i postane etapnom trkom. Iskren da budem, početni plan je bio da napravimo 4 etape, no to je spletom okolnosti nekako završilo na 5 etapa. Trku radimo u organizaciji sa "BK Summit", tako da sada zajedničkim snagama radimo na planovima, projektima kako bi sve posložili i kako bi našim MTB vozačima na početku iduće sezone mogli priuštiti pravi spektakl", komentirao je Kuvalja.
 


BM: Utrke su planirane za kraj 3.mjeseca što je vjerujem malo rano, nadamo se da će vrijeme poslužiti i neće biti prehladno?

"Pa vidite, tu je jako puno zemalja u igri i UCI kalendar je baš zatrpan trkama, a budući da je ovo nama prva etapna MTB trka i da smo mala zemlja i jako mladi u svemu ovome, možemo biti sretni što imamo i ovaj datum. Ono što vjerovatno Vaši čitatelji ne znaju jeste da smo se tri godine borili sa UCI da dobijemo etapnu MTB trku i dva puta su nas odbijali. Predanim radom i ozbiljnošću u ostalim organizacijama pokazali smo da smo dostojni ovog projekta nakon čega su uslijedila i potrebna odobrenja od UCI", sa smješkom je dodao Kuvalja.

BM: Kada kažemo da je GP Banja Luka prešla u viši rang, što to točno znači.

"Pa iskreno mi smo i ove godine imali UCI C2 trku koja je bila jednodnevna, tako da ona zapravo ne ide u neki viši rang, tu je u drugoj kategoriji, no sama organizacija odlazi na jedan mnogo veći i zahtjevniji nivo. Pet dana, vozači, timovi i osoblja iz cijelog svijeta će se zadržati ovdje na pet dana i potrebno je organizirati za sve te ljude smještaj, hranu kako bi se osjećali kao kod kuće i mogli imati što kvalitetniji nastup. Povrh toga što sama organizacija mora biti jako kvalitetna, jer tu će ipak biti UCI sudije koje će paziti na svaku moguću nepravilnost i reagirati", objasnio je Kuvalja.

"Isto tako usuđujem se reći da možemo očekivati i neka velika imena iz svijeta MTB biciklizma. Sjećamo se da je u susjednoj Hrvatskoj nastupio Jaroslav Kulhavy kada se borio za bodove pred Olimpijske Igre. Bodovi će svakako trebati i za OI 2020. tako da se možemo nadati da će velika imena biti i na našim trkama", dodao je Kuvalja.

BM: Po kalendaru izgleda da imamo 5 etapa, imate li neki plan gdje bi se te utrke mogle održati? Jesu li lokacije već poznate?

"Zasigurno je da će jedna etapa biti u Banja Luci, dok po pitanju ostalih etapa još uvijek radimo. Vjerovatno je da ćemo putem našeg matičnog Saveza raspisati natječaj pa čekati da se klubovi jave ukoliko neko želi da u svom gradu organizira jednu etapu ove trke, a trka bi nosila ime grada organizatora. Nastojati ćemo da ova trka obiđe što šire područije BiH kako bi prikazali ljepote naše države i pokušati ćemo omogućiti svim klubovima u Savezu da budu domaćini i suorganizatori jedne ovako velike manifestacije. Sada je sve na klubovima, dal se žele ili ne žele prihvatiti posla".

BM: Također, na UCI kalendaru stoje dvije kategorije, to su MEN Elite i WOMAN Elite. Hoće li nastup biti dozvoljen i ostalim kategorijama?

"Naravno. Pravovremeno ćemo objaviti raspis trka i na njemu će vrlo vjerovatno biti sve kategorije, no samo ove dvije koje se nalaze na UCI kalendaru će se boriti za UCI bodove i nagradni fond. Ostale kategorije će se boriti između sebe ili možda bodove za Premijer ligu, taj dio još dogovaramo, ali zasigurno je da će biti i da ćemo i za ostale kategorije pripremiti neki nagradni fond".
 


BM: Budući da ste organizator utrke Beograd Banja Luka, imamo li tu nekih noviteta?

"Da. I tu ćemo imati nekih novosti i poboljšanja u organizaciji, no u ovom trenutku nećemo puno otkrivati, više ćemo u nekom drugom razgovoru", kratko je odgovorio Kuvalja.

Prije GP Banja Luka očekuju nas utrke Griči XCO, Slovenija na datum 24.3.2019., te XCE Serbian National Championship na istim datum. U četvrtom mjesecu nas čeka XCO Premantura Rocky Trails, Hrvatska na datum 6.4.2019. i XCM Kamenjak Rocky Trails, Hrvatska na datum 7.4.2019.

Kompletan UCI kalendar MTB utrka možete pogledati OVDJE.

Ono što je trenutno sigurno jeste da nas očekuje uzbudljiva sezona i svakako imamo par razloga više za zimske treninge. Mi ćemo svakako pratiti daljnja dešavanja po pitanju kalendara utrka i pisati više o tome.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More