Jedno od najčešćih pitanja: „Zašto je moj bicikl toliko spor“

Jedno od najčešćih pitanja koje su biciklisti, korisnici interneta i googlea pretraživali je upravo rečenica: „Zašto je moj bicikl spor“?

U nastavku ćemo vam pokušati pomoći, i sugerirati na koje stvari biste trebali pripaziti.

Sigurni ste da niste vi? Pa posljednji put kada ste vozili vašeg ljubimca bili ste tako brzi, i osjećali ste se kao da ste na vrhu svijeta. Ali danas. Današnja vožnja je potpuno drugačija. Osjećate se kao da bicikl vozite kroz ljepilo.  

Niski tlak u gumama

Jako niski tlakovi u vašim gumama imat će dramatičan utjecaj na vašu vožnju i kompletnu izvedbu. To znači da ćete morati uložiti duplo više snage da bi postigli željenu brzinu, te pratili klubskog kolegu na vožnji.

Obratite pozornost na dvije stvari. Moguće je da imate malu rupicu, koja vremenom čini da tlak u vašim gumama opada, što vas čini sporijima.

Ovo je najgori scenarij i rješenje je krpljenje zračnice, ili zamjena nove.

Najbolji scenarij? Trebate samo malo dopuhati gume. Možete provjeriti preporučeni tlak na bočnoj strani gume, ali kao dobar tlak za maksimalnu brzinu i otpor pri kotrljanju preporučujemo 7 bara, na cestovnim biciklima.

Vrijedi provjeriti tlak u gumama prije svake vožnje!

Vjetrovito je

Vožnja po vjetrovitom vremenu dodatno otežava stvari. No, zaista je čudno, ali kada puše, većinom uvijek imate vjetar u prsa, i kada idete, i kada se vraćate. To je jednostavno neobjašnjiva čudna prirodna pojava. Protiv prirode se ne može, stoga vam savjetujemo da se obučete što „aerodinamičnije“ Nepotrebne jakne i šorcevi koji lepršaju, ili su vam za broj dva veliki ostavite za vožnju bez vjetra. Pripijena odjeća uz tijelo olakšat će vam vožnju po vjetrovitom vremenu.

Dobra vijest je međutim ta da ćete od vožnje po ovakvom vremenu učiniti vaše noge jačima. Gledajte na to kao na dodatni specifični trening.

Lanac

Suh, prljav, nepodmazan lanac čini vas sporijima. Tretirajte dobro vaš lanac, i imat ćete prednost na vožnji.

Uglavnom, suhi lanac neće se kretati glatko po zupčanicima, kao onaj očišćen i podmazan. Ni promjena brzina neće biti tako glatka sa prljavim i suhim lancem. Također možete izgubiti dragocjene watte koje će vas već na početku vožnje izmoriti.

Koristite lubrikante ovisno o vremenskim prilikama, a vaš lanac uvijek držite čistim. Imajte u vidu da kod podmazivanja lanca važi ona računica da je manje više.

Kočnice

Ovo je još jedan klasični problem i često je odgovoran za sporost bicikla. Kočione pakne, bilo da su V-brake ili disk kočnice ne smiju dodirivati kočionu površinu. Dodirivanje kočionih pakni na kočionu površinu stvara trenje koje usporava vaš bicikl.

Zavrtite kotač, i provjerite položaj pakni. Kočione pakne bi trebale biti pozicionirane što bliže kočionoj površini jer to daje najbolju moguću zaustavnu snagu, i osjećaj „poluge“.
 

Ako sumnjate da su kočnice krivci vašeg umora, provjerite da li se kotač pravilno okreće i ponovno podesite kočione pakne.

Postoji još jedna stvar koja bi mogla biti uzrok problema. To ste upravo vi. Ako je do vas, sad je pravo vrijeme da to promjenite. Uostalom, vaš trening nikada neće biti lak, ali ćete zato upravo vi biti svakim danom sve brži…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More