Jesenski trening: 7 stvari koje trebate učiniti odmah za uspješnu sezonu 2019

Ljeto je završilo, a umjesto njega očekivano stigla je jesen.

Da li ste se opustili, ili već hrlite prema 2019? Donosimo vam praktične savjete kako pravilno i motivirajuće odraditi jesenski ciklus treninga. Većina cestovnih biciklista smatra da ljetni mjeseci imaju ključno razdoblje na biciklu, a jesen i zima obično "izvan sezone" – osim ako ste usredotočeni na ciklokros ili stazu.


Međutim, uzimajući malo vremena za proučavanje prethodne sezone, planiranje idućih mjeseci je stvarno dobra ideja. I jesenski / zimski period dobar je trenutak za to.


1. Utvrdite svoje slabosti

Sada kada su ljetnji događaji, nastupi, vožnje i utrke iza , dobro je vrijeme za sagledavanje cjelokupnog stanja, odnosno sagledavanje svojih slabosti.  Jednom kada znate gdje vam nedostaje snaga ili fleksibilnost, napravite plan za rješavanje istih.

2. Odradite “Bike Fit“

Ljudi koji rade bike fit, često vide velik broj klijenata koji prolaze njihovim uredima. Velik broj tih klijenata biciklista dolaze s raznim problemima poput trnjenja ruku, bola u koljenima leđima… Jesen je idealno vrijeme za to. Imati ćete više vremena za prilagodbu novom položaju.

 

Osim što vam pomaže u izbjegavanju ozljeda bike fit može povećati snagu vašeg tijela potičući vas da koristite prave mišiće, te tako postignute najbolje rezultate.

3. Izaberite ciljeve, i pametno planirajte trening

Naravno, posljednja  sezona tek je prošla, ali vaša iskustva bez sumnje će potaknuti nove želje. Sada odaberite neke ciljeve, bilo specifične događaje, udaljenost ili ciljane izvedbe. Na taj način im možete dati mnogo veću šansu za postizanje tih zacrtanih ciljeva.

 

Naoružani s vašim ciljevima, izradite plan treninga koji će vas odvesti upravo tamo. Do cilja. Tipičan pristup bio bi podijeliti godinu u četiri jednaka dijela. U prvom, rad na snazi ​​i rješavanje slabosti, u drugom graditi kilometre, treći dodavanja brzine ako je to potrebno, a četvrti je održavanje stečene forme kroz događaje koji su pred vama.

4.Postavite, ili provjerite svoje HR zone

Prilično je teško slijediti kvalitetan plan treninga bez korištenja zona treninga. Zone treninga nam pomažu da vidimo s koliko intenziteta bi trebali voziti na treninzima.

 

Budući da se vaša forma razvija i raste, tako će se i vaše zone mijenjati. Stoga je preporučljivo ponovno određivanje zona.

5. Budite spremni

S dolaskom jeseni, dani postaju kraći. Vrijeme postaje hladnije, i kiše su sve češće.

Prije nego sve to stigne pripremite se. Iz ormara izvadite topliju biciklističku odjeću. Uđite u rutinu punjenja vaših bljeskalica i svjetala tako da vas sumrak nikad ne iznenadi.

6. Učlanite se u biciklistički klub

Ako već niste član biciklističkog kluba, vrijeme je da postanete. Pogotovo ako ste tek ušli u biciklističke vode. Dolazak zime vjerojatno će donijeti neobičan dan na biciklu, poput kiše mraka i nevremena. To će svakako biti puno ugodnije s prijateljima iz kluba.

7. Očistite svoj bicikl

Ako ste dovoljno sretni da posjedujete namjenski zimski bicikl, na koji ćete se prebaciti, nemojte zanemariti i očistiti ljetni bicikl već sada. Ako vozite isti bicikl tijekom cijele godine, pripremite ga za zimske mjesece. Pregledajte, očistite i podmažite svoj bicikl.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More