Trebaju li biciklisti gorivo iz slatkiša

Gumeni bomboni postižu slavu u biciklističkom svijetu zahvaljujući Peteru Saganu, no da li bomboni zaista imaju učinak u vidu goriva tijekom biciklističkih aktivnosti?

Nakon pobjede na utrci Kuurne-Brussels-Kuurne trenutni svjetski prvak u cestovnom biciklizmu Peter Sagan doslovce je čitavu kesicu Haribo bombona utrpao u sebe. Da li je to marketinški trik, ili ne?


Ali isto tako pitanje je koliko su učinkovite bombone kao dio biciklističke prehrane za razliku od gelova, barova, i raznih čokoladica koje se prodaju?

U Saganovom slučaju, slatkiši kao gumeni bomboni sa visokim glikemijskim indeksom ugljikohidrata, su odličan način da se odmah napune potrošene zalihe glikogena nakon duge vožnje visokog intenziteta.

Tijekom duge vožnje ili pak utrke ne bi se trebali potpuno oslanjati na bombone kao jedini izvor goriva. Jako su popularni i klasični kod biciklista rado konzumirani "Snickers i Cola"

Snickers posebice ima veliku mješavinu šećera i masti, s malo proteina iz kikirikija što ga čini idealnim gorivom na vožnjama. Jedina mana u ovoj kombinaciji je što se čokolada brzo istopi i vrlo lako može napraviti gnjecav nered u vašim džepovima.

Osim što vam pomažu napraviti tih nekoliko okreta pedale prije dolaska svojoj kući, kesica slatkiša u džepu tijekom vožnje je idealna stvar da potaknete prijateljstvo, razgovor s kolegama uz planove za narednu vožnju zar ne. Uz to bit ćete jako popularni među svojom skupinom biciklista kao glavni dobavljač ovih slatkih stvari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More