Još jedna uspješna sezona za BMX Park Ljubljana

Savršeni oblik BMX staze u Slovenskoj prijestolnici Ljubljani trenutno je na zimskom odmoru, što ga čini idealnim za rezime prošle sezone – s međunarodnim BMX Race Ljubljana događajem kao vrhuncem natjecanja – a također donosimo uvid i što će BMX donijeti u 2019 sezoni.

Talijani Nicolo Bonini i Mattia Furlan bili su u kolovozu veliki pobjednici BMX Race Ljubljana događaja, kada su se popeli na vrh postolja na jednoj od dvije utrke, što im je donijelo lijepe novčane nagrade i nove lijepe uspomene na Sloveniju. "Jako sviđa u Ljubljani. Jako sam uživao prošle godine i zato sam se vratio. Grad je super, nakon utrke u subotu izašli smo na pivo i dobru večeru, a doista nam se svidjelo", rekao je Mattia nakon pobjede u nedjelju. Njegove riječi zapravo opisuju zašto utrka ima jaču konkurenciju svakom od izdanja – ne samo zato što se lokalni dečki brinu da staza bude u savršenom stanju i da će organizacija još jednom biti na najvišoj mogućoj razini – već i zato što možete izaći i protegnuti svoje noge na obližnjoj "Pump track" stazi ili voziti svoj bicikl kroz centar grada i uživati u atmosferi živahnog modernog grada.
 

DJECA JEDNOSTAVNO VOLE BMX

Međunarodno natjecanje u kolovozu bilo je vrhunac sezone, prepuno malih događaja i trening kampova. Natjecatelji su obožavali visoku razinu organizacije i širili dobre vibracije daleko preko Slovenije. Međutim, što se tiče BMX scene ne možemo preći preko važnosti BMX škole za djecu koja je u tijeku, što je opet projekt lokalnog biciklističkog kluba Rajd, koji također upravlja stazom i organizira događaje. U programu je sada oko 40 mlađih vozača, a mnogi su se pridružili na treninzima i događajima koje je klub organizirao. Budućnost BMX-a izgleda sjajno za Ljubljanu i čitavu zemlju.
 


BMX Park Ljubljana osnovan je kao jedan od vodećih lokacija i razvojnih centara u regiji po pitanju organizacije BMX utrka. Prva staza na ovoj lokaciji nastala je u 80-ima, ali potpuno nova staza na istoj lokaciji uslijedila je prije samo nekoliko godina. Posljednja nadogradnja na stazi bila je instalacija hidrauličkih startnih vrata (Pro Gate sustav) u 2017, a u budućnosti će se fokusirati na okolnu infrastrukturu. Park je izvrstan primjer suradnje grada i sportskog kluba koji rade ruku pod ruku kako bi stvorili veliku infrastrukturu za potrebe specifične scene. Dio te suradnje je i uvođenje asvaltne "pump" staze u gradu; koje se u Ljubljani nazivaju "KoloPark", trenutno već imaju tri i još mnogo njih u narednim godinama se planira izgraditi. Najveća od njih ima više od 200 metara duge staza u više linija. "KoloPark" su spremni za sve vrste vozača od početnika do profesionalca svih dobnih skupina i odlično prihvaćena i hvaljena BMX staza ima izvrsnu stazu, jedinstvenu za ovaj grad.
 

PREPOZNATA OD STRANE STRUČNJAKA

Dobro održavana staza u Ljubljani također je bila domaćin nekoliko međunarodnih trening kampova, na čelu s BMX stručnjacima poput Italijana Corrado Toso (UCI BMX i MTB trener, tehnički trener FCI 3. razina) i Francuza Thierrya Fouilleul (bivši Juniorski BMX Svjetski Prvak, sada tehnički trener). Voljeli su ono što nudi mjesto i podršku koju dobivaju od lokalnog kluba. U idućoj godini i dalje možete očekivati više takvih događaja, s ciljem da se pomaknu i nadograde vještine mladih BMX vozača. Također postoji obilje mogućnosti za treninge s biciklističkim klubom Rajd – na individualnoj ili grupnoj osnovi.
 

2019. ĆE DONIJETI BORBU ZA BODOVE

BMX Race Ljubljana je sada u UCI kalendaru i rangirana je kao C1 utrka za 2019, što znači UCI bodove za Olimpijske kvalifikacije i još veći nagradni fond. Utrka će se održati 16. lipnja/juni 2019. i bit će popraćena zabavnim događajima na jednoj od nekoliko asvaltnih Pump staza u Ljubljani.

Više o BMX Parku Ljubljana: https://www.kd-rajd.si/en/bmx-park-ljubljana/

Više o Pump track stazama: https://www.kd-rajd.si/en/pumptrack-kolopark-fuzine/ 
https://www.kd-rajd.si/en/pump-track-kolopark/
https://www.kd-rajd.si/en/pump-track-kolopark-bezigrad/

Text: Biciklistički klub Rajd
Fotografije: Klemen Humar, arhiva kluba

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More