Službeno je, BiH ima svoj prvi UCI MTB tim

Zapravo, dvoumili smo se između trenutnog naslova i "Lejla i Amar prekretnica biciklizma u BiH", al na poslijetku smo se odlučili na ovaj način da spomenemo oba.

Da se trud i rad isplati najbolji pokazatelj su upravo Lejla Tanović i njen trener Amar Njemčević.

Duo smo upoznali na "Vogošća kupu" prije cca.10 godina kojeg je Amar organizirao u pokušaju da svojim sugrađanima predstavi brdski biciklizam, dok je Lejla bila još mala djevojčica koja se borila sa još velikim biciklom pod sobom. Lejla je danas Balkanska prvakinja, višestruka Državna prvakinja i poznato ime u brdskom biciklizmu, dok je Amar koji svoju karijeru posvetio radu s Lejlom postao Selektor BiH MTB Reprezentacije, UCI trener i sportski direktor prvog UCI MTB tima u BiH.
 


Da, dobro ste čuli. Prvi UCI MTB tim u BiH je nešto o čemu se šuškalo u kuolarima, a mi smo načuli neke informacije i pisali o tome, mada nije bilo službene potvrde. Danas kada UCI na službenim stranicama predstavlja timove i Amar je odlučio da progovori i kaže nam nešto više o tome.


Link: http://www.uci.ch/mountain-bike/teams/ 

BikeMagazin: Amare, prije svega molim te da nam još jednom potvrdiš ove informacije i kažeš okvirne planove za tim.

Amar: Registrovali smo UCI team u BiH i nastavili smo sa pripremama za nadolazeću sezonu. Naši ciljevi su pojedinačni napredak takmičara SMF tima kao i ekipni. Proteklu sezonu završili smo na 39. mjestu UCI team rankinga. Pozicija koja nas rezultatski stavlja u skoro prvu trećinu ranking ljestvice i daje samopouzdanja da u ovoj sezoni ciljamo još bolji plasman.

BM: Ono što te nismo pitali jeste kako će se zvati tim i koji vozači će predstavljati tim.

Amar: Tim zvanično nosi isti naziv kao i protekle sezone, odnosno SMF team. Postava takmičara je malo promjenjena tako da ove sezone imamo nova imena iz Ukrajine i Grčke. Pored naše Lejle za SMF nastupa najbolji srbijanski vozač Aleksandar Roman, zatim izuzetno perspektivni prošlogodišnji junior a od ove sezone U23 Ilias Tsortouktsidis kao i njegov sunarodnjak Teo Petridis. Nova pojačanja za ovu sezonu su mlada grkinja Alexandra Adam i državni prvak Ukrajine Vova Kozlovskiy

BM: Koliko je ovo velika stvar za BiH?

Amar: Izuzetno velika stvar za domaći biciklizam. Iz sezone u sezonu pomjeramo granice i ovo je sigurno jedan od načina na koji možemo unaprijediti našu biciklističku scenu a samim tim i stvoriti uslove da se narednih godina registruje još jedan UCI tim.

BM: Šta ovo znači za BiH vozače?

Amar: Kada smo krenuli sa idejom da sjedište tima prebacimo kod nas jedan od razloga je bio da otvorimo mogućnost kroz određeni vremenski period našim takmičarima lakši pristup UCI timu. Čitava jedna nova biciklistička scena će nam biti bliža.

BM: Kakav je odnos Biciklističkog Saveza BiH prema ovoj vijesti. Da li imate podršku čelnika Saveza?

Amar: Savez je dao podršku u onom obliku u kojem je moguće. Kao savez krenuli smo dobrim putem i protekle sezone smo zabilježili napredak. Smatram da već ove sezone moramo svi u savezu raditi na postavljanju što boljeg sistema koji će nam donijeti dodatni napredak. Bitno je napomenuti  da je jačanju biciklističke scene u našoj državi uveliko doprinjeo i Bike magazin.

BM: Kako smo upoznati ono što slijedi je kamp u Ohridu 24.02., možeš li nam reći nešto više o tome?

Amar: Pripreme za kamp traju skoro već tri mjeseca i polako ih privodimo kraju. Isplanirali smo sve do najstiniijh detalja tako da se tokom kampa možemo apsolutno posvetiti treningu i edukaciji takmičara. Cilj kampa je teoretsko i tehničko usavršavanje vozača za postizanje što boljih rezultata na MTB takmičenjima a prvenstveno na UCI utrkama. Poseban akcenat će biti stavljen na individualizaciji i specifićnosti treninga kao i planiranje istog.

BM: U Ohridu će i Lejla trenirati u kampu. Možeš li nam reći nešto o njenoj trenutnoj formi.
Amar: Odradili smo pripreme kao i svake godine i zadovoljan sam kako su prošle. Za Ohrid putujemo 7 dana prije početka kampa tako da ćemo jedan čitav blok priprema odraditi u Makedoniji.

BM: Planovi u 2018. godini? Što vam je glavni cilj u ovoj sezoni?

Amar: Planirali smo nastup na tri svjetska kupa i naš glavni cilj će biti što bolji plasman na tim utrkama. Sezonu smo u potpunosti podredili prema datumima održavanja svjetskih kupova. Također Lejla će uzeti učešće na dvije etapne i HC utrke pored standardnih jednodnevnih C1,C2 i C3 kategorija. Imat ćemo veoma gust raspored prije prvog svjetskog kupa da bi Lejla prikupila što veći broj UCI bodova i samim tim imala bolju startnu poziciju na svjetskom kupu.

Foto: Facebook Biciklistički klub Mostar (Lejla na postolju) 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More