Najava – Absa Cape Epic 2018

Petnaesto izdanje Absa Cape Epic starta u nedjelju 18.3. sa prologom u Cape Townu.

U osam dana utrkivanja (18.-25.3.) lokalni i međunarodni vozači, amateri i profesionalci, imati će priliku utrkivati se na najzahtjevnijoj i najgledanijoj MTB utrci u svijetu. Da Absa Cape Epic predstavlja posebnu utrku govori i podatak da je svjetska krovna biciklistička organizacija UCI svrstava u posebnu kategoriju tzv. Horse Classe (HC).
 


Prije no što krenemo sa analizom Cape Epic 2018 utrke podsjetimo se 2017 izdanja i stvari koje su obilježile prošlogodišnju utrku. Utrkom su dominirali XCO specijalisti. Manuel Fumic i Henrique Avencini iz tima Cannondale Factory Racing su otvorili utrku sa pobjedom na prologu te su prednost povećali sljedeća četiri dana. Petog dana vodstvo je preuzeo Scott Sram dvojac, Nino Schurter i Matthias Stirnemann koji su  do kraja zadržali vodstvo i osvojili utrku.

Ako se prisjetimo paklenih vrućina koje su vladale od prve etape, organizatori su bili prisiljeni skratiti drugu etapu sa planiranih 102km na 62km sa ciljem na drugoj opskrbnoj točki. To je bio trenutak koji je okrenuo utrku u korist XCO vozača jer je prosječna duljna etape prva četiri dana bila svega 66,75km, kraće nego većina Južnoafričkih jednodnevnih maratona. Gledajući prosjek prve četiri etape od 90,5km pet godina unatrag (2012-2016), ovo je bilo značajno kraći i brži prvi dio utrke. XCO vozači su bili zadovoljni ovom odlukom dok su se specijalisti za maratone vjerojatno pitali što se dešava!?
 


Prije otkrivanja rute za 2018. godinu, špekuliralo se da će i ovo izdanje biti kraće i eksplozivnije kako bi privuklo što više XCO vozača posebno računajući na podatak da se vikend prije u Stellenboschu održava XCO utrka svjetskog kupa.

Međutim kada su etape ugledale svjetlo dana bilo je jasna da se utrka vraća korijenima sa etapama od 110km, 110km, 122km i 111km nakon prologa od 20km prvog dana, što je bilo slično prosjeku u izdanjima od 2012-2016.

Cape Epic je izgradio reputaciju kao jedna od najtežih sportskih utrka računajući tri stavke: velike udaljenosti, zahtjevan teren i ekstremni klimatski uvjeti (vrućina i prašina). Dodavanjem kronometra od 39km šestog dana (etapa 5) dodatno se dobilo na kompleksnosti i uzbudljivosti. Računajući dvije zadnje etape od 76km i 70km to znači da prosječna duljina drugog dijela utrke  (od 5. do 8. dana) iznosi 74km. Relativno malo ali ako uzmemo u obzir 7230m akumuliranog uspona u tih 296km (2,44% prosjek) gdje se izmjenjuju nadljudska izdržljivost i snaga sigurno možemo računati na vrhunska uzbuđenja do samoga kraja.

Sa 658km ukupne duljine Absa Cape Epic 2018 svrstava se kao treća najkraća u 15 godina postojanja utrke. Sa 13530m vertikalnog uspona, 2018. izdanje dijeli deveto mjesto sa utrkom iz 2011.g. po pitanju prosječnog postotka uspona (2,05%).
 


Južnoafrički XCM prvak Max Knox koji je prošle godine završio utrku na čeetvrtom mjestu sa partnerom Leo Paezom, za ovogodišnje izdanje je rekao sljedeće:

Teren u okolici Robertsona i Worcestera je kamenit, oštar i težak. Prve etape će sigurno biti veliki test kako za opremu tako i za vozače.

Voziti na lakšim gumama sigurno će biti veliki rizik u prvoj polovici. Tek kada se stigne u Wellington teren postaje mnogo uglađeniji i predvidljiviji. Mogućnost gubitka vremena zbog mehaničkih problema sigurno je veća u prvom dijelu utrke.“

Da li će Nino Schurter (SUI) i Matthias Stirnemann (SUI) obraniti titulu od prošle godine? Imena koja im stoje na putu su vrhunska: Kulhavy, Fumic, Lakata, Platt…

Može li Sabine Spitz (GER) sa partnericom Robyn de Groot (RSA) skinuti sa trona Esther Süss (SUI) i njenu novu partnericu Angeliku Tazreiter (AUT)?

Budite uz BikeMagazin od 18.-25.3. gdje ćemo vam svakodnevno donositi izvještaje i najuzbudljivije trenutke sa Absa Cape Epic 2018!

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More