Najtrofejnija sezona za tuzlanske Zmajeve

U svojih 24 godine postojanja, BK Zmaj od Bosne Tuzla zabilježio je najtrofejniju sezonu koju će, kako kažu, teško ponoviti.

Naime, ove godine Zmajevi su učestvovali na 37 trka te osvojili 103 medalje, od toga 62 na domaćoj sceni, pri čemu su osvojili 30 zlatnih, 14 srebrnih i 18 medalja, kao i na 41 trku na inostranoj sceni,osvojivši 26 zlatnih, 12 srebrnih i 3 bronzane medalje.

Ove godine Zmajevi su 'dali' 13 državnih prvaka, predstavljali su državu u Rumuniji sa kadetima koje su predvodili Husein SelimovićSavo Milovanović i Osman ČorićHusein Selimović je uz to prvi bh. biciklista na cesti sa medaljom na balkanskom šampionatu koje se vozilo u Rumuniji.

Kada se govori o Premijer ligi BiH, Zmajevi su ostvarili ubjedljivu dominaciju nad konkurentima. Gledavši zbirno rezultate kategorija mlađi kadeti, kadeti i elita, BK Zmaj od Bosne zauzeo je prvo mjesto sa 502, bodova ispred BSK (247 bodova) i Bihaća. Takođe ako se uzmu rezultati mastersa i veterana, Zmajevi su prvi sa 304,5 boda ispred Trek Sarajevo (291,5) i Bihaća (125).

U okviru Premijer lige u pojedinačnom plasmanu, Zmajevi su ostvarili izuzetane rezultate:

– u kategoriji mlađi kadeti prvi je bio Kenan Mehmedović,
– u kategoriji kadeti prvi je bio Savo Milovanović, drugi Husein Selimović, za koga treba istaći da nije vozio sve trke Premijer lige zbog nastupa na inostranoj sceni, a treće mjesto je zazuzeo Enes Subašić,
– u kategoriji juniori prvo mjesto je pripalo Mehidić Almiru, dok je Aris Numanović bio šesti,
– u kategoriji mastersi A, Denis Kadirić je bio 5., Miroslav Lakić 6.,
– u kategoriji mastersi B, Elmir Omerović je bio 2., Amel Pezić 8., Elvir Trle 11.,
– u kategoriji mastersi C, Džemal Jašarević je bio 6., Nijaz Pandur 7., Željimir Korolija 9.

Nastupajući na Dunavskom kupu, Zmajevi su ove godine nastupili u konkurenciji 165 takmičara iz 42 kluba iz 8 zemalja uvjerljivo slavili, ostvarivši uvjerljivu nadmoć. U pojedinačnoj konkurenciji, Husein Selimović bio je ubjedljivo prvi sa 895 bodova, ispred Stevice Nišića (Elit Novi Sad) sa 737 boda i Petra Antolovića (Apatin).

Pojedinačno gledano, pored dominacije Selimovića, Zmajevi su ostvarili sljedeće pozicije: Milovanović 5., Lakić 17., Mehmedović 20., Čorić 21., Baručić 43., Pezić 45., Beha 46., Omerović 51., Korolija 53., Radičević 60., Kadirić 68., Subašić 77., Pandur 87., Jašarević 92., Krasulja 103., Trle 126., Vlačin 148. i Bjelajac 157. mjesto.

Treba napomenuti kako je Husein Selimović, osim zlatne medalje, na Dunavskom kupu osvojio sve što se osvojiti može – sve prolazne ciljeve, sve brdske ciljeve, Plavu majicu, sve hronometre te Crvenu majicu.

Ekipno gledano, Zmajevi su zauzeli prvo mjesto sa 2791 bodom ispred Apatina (2390) i Elita (1830).

U kategoriji žena, Tijana Beha je na Dunavskom kupu zauzela drugo mjesto, iza Maje Hadžilić (Elit Novi Sad), a ispred Maje Savić (Dubl Novi Sad).

Napominjemo da je Tijana Beha državna prvakinja na cesti, a uz to i pobjednik Memorijala Avdo Šerak u MTB biciklizmu.

Za sve navedene rezultate, pored velikog truda i zalaganja svakog pojedinog bicikliste tuzlanskog Zmaja od Bosne, zaslužan je i trener Hajrudin Trle, ujedno i selektor svih cestovnih selekcija BiH.

"Više sam nego zadovoljan ostvarenim rezultatima u završenoj sezoni, ostvarili smo veliki uspjeh koji teško da ćemo ponoviti u budućnosti, ne zbog toga što nećemo uložiti svoj trud već isključivo što je podrška biciklizmu sve manja, na što upozoravamo već godinama unazad. Međutim, tu smo, ostvarili smo sve što smo mogli, naši rezultati govore o nama najbolje", navodi Trle i dodaje: "Ponosni smo na ostvareno a naročito što su se uspjeli dokazati mladi biciklisti, a navešću između ostalih Huseina Selimovića koji je, tvrdim, najbolji mladi biciklista današnjice u Evropi i čiji je talenat neosporan. Njegov nastup na Olimpijadi mladih u Mađarskoj, gdje je predstavljavši našu državu osvojio 17.mjesto u konkurenciji 97 takmičara iz 37 zemalja, uz apsolutno neadekvatnu opremu, govori o kakvom se biciklisti radi i ponosan sam što nosi boje našeg Kluba”.

Takođe, želio bih se zahvaliti predsjedniku kluba Nedžadu Ašćeriću na njegovom nemjerljivom doprinosu kako radu kluba tako i svim ostvarenim rezultatima, kao i Lejli Trle, direktoru kluba. Takođe, izrazio bih zahvalnost svima koji su nas podržali ove sezone, našem generalnom sponzoru Umel-Dalekovodmontaži, Gradu Tuzla, Vladi TK, BH Telecomu, NAAI sportska oprema, VGT osiguranje te svima onima koji su bili uz nas.

Pred nama je godišnjica kluba, tačnije 26.12., kada ćemo napuniti 24 godine postojanja i rada, a slijede i prireme za sljedeću sezonu u kojoj ćemo organizovati dvije međunarodne trke, a i pripremiti se što bolje da nove uspjehe u idućoj sezoni. Takođe, imamo u planu rad u osnovnim školama u kojima ćemo stvarati sekcije biciklizma, te iz tih sekcija birati najbolje i stvarati nove asove", zaključio je Trle.

 

REZULTATI PREMIER LIGE PDF

lllkkjhhh

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More