Nikšćani dominirali na Državnom šampionatu u planinskom biciklizmu

Na Trebjesi u Nikšiću 29.09.2019 godine održano je takmičenje u planinskom biciklizmu pod pokroviteljstvom BSCG a u organizaciji BK Perun: Državni Šampionat MTB XCO i Međunarodna trka Trofej Trebjesa MTB XCO  koja se boduje za nacionalnu mountain biking ligu Crne Gore .

Na izuzetno tehnički pripremljenoj i markiranoj stazi nastupilo je blizu  šezdeset takmičara. Veliki broj mladih biciklista u kategoriji pioniri, mlađi kadeti/nje  i kadeti pokazali su da ima nade  za budućost planinskog biciklizma u takmičarskom smislu.
 


Prije početka takmičenja direktorica trke Ana Petrović Njegoš  upoznala je takmičare sa propozicijama takmičenja, objasnila mjesta na kojima su postavljene sudije na stazi, o lokacijama na stazi gdje je postavljena fiding zona (okrepna stanica) i mjestu za tehnučku podršu (servis na stazi), o oznakama za exstremne spustove, pravilima vožnje i ponašanju takmičara na zahtjevnim usponima.
 


Predsjednik BSCG Dejan Popović pozdravio je takmičare poželio im puno sporske sreće zadovoljan velikim brojem djece koja su se prijavila za učešće. Popović je posebnu zahvalnost uputio BK Perun  kao lideru za organizaciju takmičenja u mountainbikingu i istakao da je to klub koji je u vremenu pauze dok  nije osnovan novi biciklistički savez branio čast ovog sporta i na svojim leđima iznio razvoj planinskog biciklizma u Crnoj Gori uz obećanje da će preko Ministarstva sporta učiniti sve da pomogne klubu da nastavi rad na razvoju mountainbikinga.
 


Zanimljiva trka bila je u kategoriji juniora između najboljeg Crnogorskog juniora Nikole Grupkovića člana BK Perun i Petra Spaića iz BK Mostar koji su vozili 4 kruga duga po 3250m. Grupković je u prvom krugu zauzeo čeonu poziciju, nakon pada na extremnom spustu uspio nastaviti, Spaić je to iskoristio da se primakne prvoplasiranom, ali se ipak zadovoljio srebrnom medaljom dok je bronza pripala Marku Lazoviću  BK Perun.

U glavnoj trci  u kategoriji Elite 6 krugova borba za prvo mjesto vodila se između klubskih kolega BK MFR Tempo Demira Mulića i Dragana Jašovića koji je nakon gumi defekta u 4 krugu izgubio prvu poziciju. Demir Mulić je kao vodeći ušao u peti krug i u šestom  krugu  završio trku na 1 mjestu, drugi je bio Dragan Jašović, a trećeplasirani Radosav Bezmarević iz BK Džada.

Glavni sudija takmičanja Nikolina Despotović besprekorno je odgovorila zadatku.
 


Sportski direktor Radule Cerović iako mlad  sa relativno  dosta iskustva  odgovorno je  iznio obaveze koje su mu bile postavljene. Još jednom da naglasimo da je  takmičarska kružna staza na Trebjesi poznata kao jedna od najboljih u regionu za disciplinu olimpijski cross country.

Tehnička organizacija i priprema staze Branko Cerović.
 


Takmičenje je organizovano pod pokroviteljstvo BSCG, uz podršku Opštine Nikšić EPCG, Turističke organizacije , CEDIS-a, Fondacije Petrović Njegoš i mnogih drugih kolektiva i privrednika iz Nikšića. Posebnu zahvalnost dugujemo volonterima Alfa Centra koji su bili redari na stazi, volonerima Crvenog krsta Nikšić koji su bili na poziciji na najzahtjevnijim spustovima, JU Bolnica NK  i Hotelu Trebjesa.

Kompletne rezultate možete pogledati dole u prilogu. 

Tekst i Foto: BK Perun Nikšić 

 

Rezultati XCO Državno Prvenstvo Crne Gore
Rezultati XCO Trofej Trebjesa 2019.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More