Novi Specialized Diverge STR dobiva prednji i stražnji Future Shock

Sustav suspenzije Future Shock dolazi sa zanemarivo većom težinom, zadržavajući odziv krutog okvira i donnosi najudobniju vožnju ikada.

Velika vijest koja se proširila svijetom jeste predstavljanje novog Specialized Gravel bicikla, odnosno proširenje njihove Future Shock tehnologije na stražnji kotač kako bi se uvećale mogućnosti Divergea, pretvarajući ga time u najbolji bicikl današnjice koji služi brojnim avanturistima.
 


Amortizeri za Gravel bicikle nisu ništa novo za Specialized. Diverge nudi svoj Future Shock montiran na cijevi upravljača još od 2016 godine. S ovim pristupom gravel biciklisti se odvažuju na tehnički zahtjevnnije rute, a Specializedov tim je prepoznao priliku za još napredniji Diverge, s dodatnim prigušenjem u sredini i progresivnim fleksibilnim sustavom sjedala. Novi bicikl udvostručuje “suspend the rider” (STR) hvaljeni pristup ovog brenda za udobnost na makadamskim stazama, postavljajući nosač sjedala u takozvani nosač okvira koji se dramatično savija unatrag, a njegovo kretanje kontrolira hidraulički prigušivač postavljen na stražnjoj strani gornje cijevi okvira.
 


Kokpit, u međuvremenu, dobiva istu Future Shock 2.0 suspenziju kao prethodni Diverge, koristeći mali uložak koji sadrži oprugu i damper skriven na vrhu upravljača vilice.

Razvijan tijekom posljednjih pet godina, Specialized Diverge STR tvrdi da nudi “sukladnost bez kompromisa”, iskorištavajući prednosti pametne suspenzijske tehnologije bez gubitka prednosti krutog okvira.

Okvirne cijene novog Diverge bicikla kretati će se oko 7.500€, s vodećim modelom S-Works koji će koštati oko 15.000€.

 


Diverge koji uključuje samo prednji Future Shock ostat će u asortimanu kao osnovni bicikl, ali onni sa oznakom STR predstavljati će vrhunske modele, zamjenjujući ključne modele u svom asortimanu.

“Suspend the rider” sustav: Izolira vas od kaosa ispod
 


Specialized kaže da Diverge STR ‘Future Shock Rear’ ovjes dodaje oko 400g težini Diverge okvira, dok cijeli okvir teži 1.100g za bicikl u veličini 56 s bojom, ali bez hardvera.

Nova STR tehnologija na ovom možemo slobodno kazati posve novom bicikla je u potpunosti izložena. Sjajna čelična osovina amortizera potpuno je izložena, a stup okvira je usidren za amortizer gotovo ravnim aluminijskim mostom koji Specialized naziva ‘tetivom’.
 

 


Cijev sjedišta fiksirana je samo na donjem kraju, pričvršćena nisko u sjedišnoj cijevi okvira pomoću ugrađene stegice s okomitim prorezom na bočnoj strani okvira. Cijev okvira prihvaća držač sjedala od 27.2mm i dizajniran je da bude kompatibilan s pomičnom cijevi sjedala.

Stup okvira dizajniran je za savijanje, dopuštajući nosaču sjedala i sjedalu da se pomiču u suprotnom smjeru od stražnjeg kotača (dolje i natrag) dok vozite preko neravnina.

Ideja je da vaša efektivna visina sjedala ostaje više-manje konstantna, tako da kretanje ovjesa ne utječe pretjerano na pedaliranje.

Gumeni “čep” preko otvora cijevi sjedala u okviru dopušta ovo kretanje, ali ima za cilj spriječiti ulazak prljavštine i vode.

Važno je shvatiti da se suspenzijski element ovog dizajna u potpunosti svodi na stražnjnu cijev okvira. Dok je sustav u cjelini nazvan Future Shock Rear, jedinica smještena u gornjoj cijevi samo je damper ili prigušivač neravnina, a ne amortizer.

Podesiv i prilagodljiv ovjes 
 


Specialized kaže da njihov novi sustav Future Shock Rear nudi otprilike 30mm hoda, ali točna brojka ovisi o samom biciklisti i njegovoj postavci.

Brzina opruge sustava ovisi o izboru cijevi sjedala. Postoji ukupno devet varijanti, a svaka se može instalirati u dva položaja kako bi se prilagodila količina savijanja prema biciklisti – prekidač je u ovom slučaju rotiranje cijevi sjedala u stezaljci za 90 stupnjeva.

Bicikli će se standardno isporučivati s dvije cijevi sjedala, ali trgovci bi trebali moći ponuditi dodatne alternative za vozače koji osjete potrebu.

I sam stražnji amortizer Future Shock također se može podesiti. Podešavanje prigušenja kompresije može se mijenjati tijekom vožnje pomoću poluge u tri položaja.

Imajte na umu da se “kompresija” ovdje odnosi na cijeli sustav, tako da prilagođavate produženje amortizera koje se događa svaki put kada naiđete na neravninu.
 

 


Rebound se također može prilagoditi pomoću šesterokutnog ključa kroz otvorenu rupu na donjoj strani gornje cijevi okvira.

Za razliku od prednje suspennzije, ovaj Future Shock Rear sustav dolazi u igru samo kada vozač sjedi, a u slučaju kada biciklist pedalira u stajećem položaju ga u potpunosti izbacuje iz jednadžbe, odnosno sustav se isključuje i okvir je krut.
 


To bi trebalo značiti da se Diverge STR u slučajevima kada nismo na sjedalu bicikl osjeća i ponaša kao uobičajeni cestovni ili gravel bicikl, a kada promjenimo položaj i sjednemo na sjedalo suspennzija dolazi u akciju i donosi najudobniju vožnju ikada.

Inženjer Diverge STR Chris D’Aluisio istražio je mogućnost održavanja Future Shock Rear sustava pomoću spojnica, pa čak i pokretnog ekscentričnog donjeg nosača, ali je na kraju zaključio da je ovaj pristup nepraktičan i previše riskantan.

Kao i postojeći prednji Future Shock amortizer, tako stražnji Future Shock Rear amortizer nije dizajniran da se može servisirati i tretira se kao potrošni predmet. Ima dvogodišnje jamstvo, a zamjene će biti dostupne kod ovlaštenih Specialized trgovaca.

U međuvremenu bi cijev sjedišta trebala trajati cijeli životni vijek bicikla.

Ključne značajke Specialized Diverge STR 2023 
 


 

 • Potpuno karbonski gravel bicikl
 • Gotovo identična geometrija postojećem Divergu
 • Future Shock 2.0 prednji sustav ovjesa (20mm hoda)
 • Future Shock Rear stražnji sustav ovjesa (hod oko 30mm)
 • Kompatibilno samo s 1× i elektroničkim grupacijama
 • SWAT pohrana u okviru
 • Prihvata gume od 700×45mm ili 650×2.1
 • Nosači za prednji nosač, prednji blatobran, boce, bento box
 • Tvrđena težina bicikla 8.5 kg


Future Shock 2.0 sustav ostaje nepromjenjen

Ostatak Diverge STR-a doživio je minimalne promjene u usporedbi s prethodnom generacijom, a ovo se konkretno odnosi i na prednji Future Shock 2.0 sustav ovjesa.

Postoje sitne izmjene u geometriji Divergea što je djelomično posljedica novog rasporeda stražnjeg ovjesa – ali u smislu odgovaranja biciklisti STR je dizajniran da bude identičan svom prethodniku i kao i drugi bicikli ove tvrtke smatra se kao uniseks model.

Diverge STR ima mnoge praktične značajke koje danas očekujemo od gravel bicikala.

Sada dolazi sa mogućnošću ugradnje nosača na vilicama za prihvaćanje tereta, mogućnost montiranja prednjeg nosača i/ili prednjeg blatobrana, plus uobičajeni nosač za boce i bento kutije.
 


Također dobivate i vrlo praktičan SWAT pretinac za pohranu u donjoj cijevi okvira ispod prednjeg nosača za boce, koji je dovoljno velik da u njega stane asortiman alata, grickalica, pa čak i opreme za kišu koja se može pakirati.

Okvir je također namijenjen za prihvaćanje “bikepacking” prtljage, tako da ovaj bicikl možete koristiti za putovanja na velike daljine, s upozorenjem da ne biste trebali omotati trake oko prednjeg Future Shocka.
 


Diverge STR dizajniran je tako da daje najmanje 6mm slobodnog prostora sa svih strana tako da omogućava prihvat guma širine do 700c×47mm ili 650b×2.1 i sprijeda i straga.

Ono što ne dobivate su nosači stražnjeg blatobrana, a važno je napomenuti da je okvir kompatibilan samo s 1× grupacijom – odnosno ne možete montirati prednji mjenjač.

Osim vlastitog ovjesa, sklop okvira Diverge STR više-manje se pridržava prevladavajućih standarda za njegovu tehnologiju.

Donji nosač pogona dolazi kao navojni, a kotači se montiraju pomoću thru-axle osovina koje dolaze kao standard od 12mm, dok su kočnice zadane na snažnu kombinaciju rotora 180/160 mm, a ne na uobičajeniji par 160/140 mm.
 


Asortiman Specialized Diverge STR 2023.


Specialized S-Works Diverge STR

 • Okvir: Diverge FACT 11r karbon
 • Grupacija: SRAM Red/XX1 Eagle eTap AXS mullet
 • Kotači: Roval Terra CLX
 • Cijena: 15.000€

Specialized Diverge STR Pro

 • Okvir: Diverge FACT 11r karbon
 • Grupacija: SRAM Force/X01 Eagle eTap AXS mullet
 • Kotači: Roval Terra CL
 • Cijena: 9.500€

Specalized Diverge STR Expert

 • Okvir: Diverge FACT 11r carbon
 • Grupacija SRAM Rival/GX Eagle eTap AXS mullet
 • Kotači: Roval Terra C
 • Cijena: 7.500€

Više informacija o cijenama i dostupnosti možete dobiti kod ovlaštenog Specialized trgovca ExtremeShop Split.
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More