Njemac Robert Müller pobjednik B-HARD biciklističkog ultramaratona

B-Hard događaj koji po riječima organizatora glasi za najekstremniji i jedinstveni turističko-sportski događaj u Bosni i Hercegovini, u svom petom izdanju, donio je pregršt uzbuđenja pratiocima i sudionicima, senzacionalnom pobjedom Njemca Robert Müller-a nad najbržim ultrabiciklistom na planeti i svjetskim rekorderom – Christoph Strasser-om iz Austrije.

Pored izuzetno zahtjevne rute dužine 1215 km i s 15500 m visinske razlike, učesnici su morali da se bore i s izrazito lošim vremenskim uslovima za ovo doba godine, uz niske temperature, olujna nevremena i duge kišne periode. To je dovelo do nekarakteristično visokog broja odustajanja.

Međutim, to ni najmanje nije uticalo na nevjerovatno uzbudljivu borbu na čelu trke. Naime, Strasser je nametnuo ozbiljan tempo sa samog starta trke i ostvario značajnu prednost, koja je u jednom trenutku iznosila preko 40 km.

Kako su u drugom dijelu rute počele da se nižu planine, tako je i njegova prednost počela da opada i nakon 990 km vožnje, na kontrolnoj tački Konjic, razlika između Strasser-a i Müller-a je iznosila samo 9 minuta i 30 sekundi!

Prednost se veoma lagano smanjivala do 100 km do cilja, kada je Müller uspio obići Strasser-a i trijumfovati s 44 minute prednosti, odnosno s ukupnim vremenom od 52 sata i 17 minuta. Ono što se pokazalo presudnim je manji broj pauza i vožnja potpuno bez sna, dok je Strasser potrošio “čak” 25 minuta na spavanje.

U kategoriji parova, takođe smo imali veoma uzbudljivu borbu, a zadovoljstvo nam je što možemo reći da su pobjednici ove kategorije domaći učesnici Minja Đorojević i Luka Gajić, sa samo 25 minuta prednosti između španskog dvojca Lujan – Montesdeoca.

Najbrža pripadnica ženskog pola bila je Cat Smith iz Velike Britanije, najbolje plasiran domaći učesnik Darijo Barešić, dok je osvajač titule Škoda King of Mountain Challenge – odnosno najbržeg uspona na Jahorinu – Robert Müller.

Nesumnjivo je da je B-HARD već sada događaj svjetske klase i da će ovogodišnja dešavanja imati velik uticaj na dalji rast popularnosti i broja učesnika.

Vidimo se i naredne godine!

Fotografije: Jadran Čilić

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More