Tour de France 17.etapa: Vingegaard dodatno ruši Pogačarove nade za Generalni plasman

Tadej Pogačar nije pokazao reakciju u kraljevskoj etapi ovog Tour de Francea 2023. Šokantno je odustao na usponu Col de la Loze i prepustio konačnu pobjedu izvrsnom Jonasu Vingegaardu. Postolje je postalo komplicirano za Carlosa Rodrigueza, koji je s druge strane vidio kako Adam Yates brani čast UAE Team Emiratesa i praktički osigurao mjesto na postolju.

Tadeju Pogačaru sve ide po zlu u posljednjem tjednu Tour de Francea. Na njegovo mjesto postavljen neobuzdani Jonas Vingegaard na 16. etapi, dok je u srijedu na etapi sa HC rejtingom 110 izdanja Toura Slovenac je izgubio kontakt s grupom favorita i otpremljen gotovo sa 6 minuta do Danca. Odbjegli Felix Gall – osvojio je svoju prvu etapu na Touru i učvrstio je svoje mjesto u prvih 10.

Staza

Srijeda je sadržavala četiri ravnomjerno raspoređena uspona na dužini etape od 166 km. Dva uspona 1.kategorije u dužini od 13 km. Posljednji uspon bio je Col de la Loze s oznakom HC, ne toliko strm (6%), koliko je bio dug (28,3 km). Vrh je bio 6,6 km od cilja u Courchevelu, a peloton je imao i još jedan oštri uspon do ciljne linije. Bio je to još jedan sparan dan.

Jonas Vingegaard postaje virtualni pobjednik Tour de Francea 2023

Rekli smo to jučer nakon Kronometra. Takav intenzivan napor mogao bi uzeti svoj danak u tako brutalnom danu kao što je ovaj s kojim se utrka suočila u današnjoj etapi, nedvojbeno glavnoj etapi ovog Tour de Francea.

Biciklisti su se suočili s vrlo teškim danom više od 5000 m uspona na 165 kilometara koji su dijelili Sain Gervais Mont Blanc od skijališta Courchevel. Prava alpska etapa s usponima na Col de Saisies, Cormet de Roselend, Cote de Longefoy i Col de la Loze koja povezuje skijalište Meribel s Courchevelom u uskom cilju nizbrdice umjesto da završi na vrhu kao na Touru koji je osvojio Egan Bernal 2020. To bi vozačima ostavilo brutalan zadnji kilometar da stignu do cilja na aerodromu Courchevel.

Tour de France 17

Mali bijeg, s Powlessom, Cicconeom, Pedersenom, kao protagonistima, iako se to nije dogodilo sve do prvih rampi Col de Saisiesa kada je borba za pronalaženje bijega definitivno pokrenuta uz uobičajenu strku koja je pratila posljednje etape ovog Tour de Francea.

Osim nebrojenih napada, u prvim kilometrima etape aktualan je i mali pad koji je Tadej Pogačar doživio na početku uspona. Navodno bez posljedica osim nekih ogrebotina. Napokon, formirana je velika grupa u kojoj su bili stalni igrači poput Thibauta Pinota, Juliana Alaphilippea, Simona Yatesa, Rigoberta Urana ili Pella Bilbaa te prisutnost dvojice vozača UAE Team Emiratesa: Rafala Majke i Marca Solera.

Tour de France 17

To je natjeralo Jumbo-Vismu da ubrza ritam u završnom dijelu prolaza, koji je išao čak toliko daleko da je rezao glavninu kako bi tražio reprezentaciju u bijegu, što je na kraju i ostvareno u liku Tiesja Benoota i Wilca Keldermana koji su redom dovukli još ljudi do glave u koju se nakon spusta ukotrljalo više od 30 jedinica. Osim Alaphilippeovog malog okršaja na spustu koji je vodio Cicconea, Neilandsa, Skjelmosea, Mühlbergera i Vermaekea ispred njega, koji bi startao Cormet de Roselend, ali bi na kraju bio uhvaćen.

U međuvremenu, zanimljiva slika u pelotonu, gdje je Jumbo-Visma bila zadužena za vodstvo, vjerojatno pokušavajući održati što veći tempo kako bi ograničila kretanje UAE Team Emiratesa. Dokaz vrlo visokog ritma je da je već od Cormet de Roselenda glavna grupa bila strahovito smanjena, toliko da je u nekim trenucima bilo više vozača u skupini za prekid nego u skupini vodećoj.

Tour de France 17

Bez nekog posebnog događanja na Cote de Longefoy, utrka je došla do uspona na Col de la Loze i njegovih ne manje od 28 kilometara uspona, s prvim dijelom, do stanice Meribel, prvih 14 kilometara, prilično umjeren, oko 7%, a odatle uz pravi zid koji je okrunjen na više od 2300m nadmorske visine.

Bijeg je započeo na usponu tako što je Ben O’Connor snažno krenuo i povukao veliku odabranu grupu iz koje su pojedinci otpadali poput zrelog voća. U međuvremenu, u pelotonu je došlo do čudne promjene kada su INEOS Grenadiersi bili ti koji su određivali tempo, s Jonathanom Castroviejom koji je bio jednostavno čudan, što je također uzrokovalo važnu selekciju kako je uspon napredovao, čak je ostavio vođu samo sa Kussom kao jedinom potporom, iako Vingegaard nije bio zabrinut jer su, ispred, Tiesj Benoot i Wilco Kelderman još uvijek bili tu za pomoć.

Tour de France 17

Nakon proboja kroz Meribel, O’Connor je završio svoj posao naprijed, a Chris Harper je bio taj koji je preuzeo, postavljajući tempo Simonu Yatesu koji je odlučio stupiti na pozornicu. S njima su otišli O’Connorov suigrač Felix Gall i Rafal Majka, koji je čekao što bi se moglo dogoditi iza njih. No, iznenadio je Austrijanac iz AG2R Citroena koji je krenuo u jak napad na koji Simon nije mogao odgovoriti te je krenuo u potjeru zajedno s Majkom, a nekoliko desetaka sekundi zaostatka učinili su to Pello Bilbao i David Gaudu.

U međuvremenu, ponovno na pozitivnoj padini, u pelotonu se Castroviejo udaljavao nakon još jednog dana sjajnog rada, a Michal Kwiatkowski je postavljao snažan ritam kada se, odjednom, dogodilo neočekivano. Za volanom grupe bio je Tadej Pogačar i malo-pomalo spuštao se metar, dva, tri… potpuno su rječite bile njegove riječi na radiju koje smo čuli koju minutu kasnije: “Mrtav sam” u isto vrijeme dok je njegov direktor tražio od Adama Yatesa da se bori za postolje.

Tour de France 17

Naravno, uvidjevši situaciju, Sepp Kuss je odmah preuzeo vodstvo i napravio nekoliko stotina stratosferskih metara, što je također natjeralo Kwiata i Rodrigueza na popuštanje, dok je solidni Adam Yates uspio izdržati još malo, dovoljno da počne bilježiti vrijeme Carlosu Rodriguezu, i to sve s 5 kilometara, vrlo teško, s rampama do 20%, još do kraja.

Jonas Vingegaard također je profitirao od fantastičnog rada svog tima, povezavši se najprije s Tiesjem Benootom, a nešto kasnije i s Wilcom Keldermanom, potpuno odlučan završiti svoj nastup etapnom pobjedom unatoč 2 minute koje su ga dijelile od Felixa Galla koji je bio nezaustavljiv prema finišu. Danac nije računao na bicikl zaglavljen na onim tvrdim rampama i jedan od bolida organizacije, zbog čega je došlo do zastoja zbog kojeg je izgubio desetak sekundi, iako to u svakom slučaju ne bi bilo dovoljno da stigne Austrijanca.

Tour de France 17

Simon Yates, koji je bio na vrhu Col de la Lozea sa zaostatkom od 20 sekundi u odnosu na Galla, bio mu je na nišanu, ali danas nije mogao smanjiti zaostatak na spustu u Courchevel unatoč ograničenjima koja je Felix Gall pokazao posljednjih dana kada je cesta vodila nizbrdo. Felix Gall je oduševljeno prošao posljednjom rampom na aerodromu Courchevel s dovoljno vremena za uživanje u ovoj sjajnoj pobjedi, a odatle su mjerači vremena bili postavljeni da vide koliko je ozbiljan kolaps Tadeja Pogačara.

Vingegaard je na cilj stigao četvrti, iza snažnog Pella Bilbaa. Trebalo bi još 3 minute i 54 sekunde da Tadej Pogačar stigne do cilja potpuno potonuo, uz podršku raspoloženog Marca Solera koji je morao vidno podići nogu kako se Slovenac ne bi otkačio s kotača. Loš dan i za Carlosa Rodrigueza, koji se praktički oprostio od svoje opcije na postolju, osim ako Pogačar još više ne potone u Vosgesima, nakon što je izgubio oko minute s Adamom Yatesom koji je spasio dan za UAE Team Emirates u etapi za zaborav. Međutim, Felix Gall, Simon Yates i Pello Bilbao napredovali su u generalnom plasmanu.

Rezultati na 17.etapi Tour de France:

 1. Felix Gall (AG2R Citröen) 4h49’08’’
 2. Simon Yates (Jayco AlUla) +34’’
 3. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) +01’38’’
 4. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +01’52’’
 5. David Gaudu (Groupama-FDJ) +02’09’’
 6. Tobias Johannessen (Uno-X) +02’39’’
 7. Chris Harper (Jayco AlUla) +02’50’’
 8. Rafal Majka (UAE Team Emirates) +03’43’’
 9. Adam Yates (UAE Team Emirates) +03’43’’
 10. Wilco Kelderman (Jumbo-Visma) +03’49’’

Generalni plasman na Tour de France 2023:

 1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 67h57’51’’
 2. Tadej Pocagar (UAE Team Emirates) +07’35’’
 3. Adam Yates (UAE Team Emirates) +10’45’’
 4. Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) +12’01’’
 5. Simon Yates (Jayco-AlUla) +12’19’’
 6. Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) +12’50’’
 7. Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) +13’50’’
 8. Felix Gall (AG2R Citroën) +16’11’’
 9. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) +15’49’’
 10. David Gaudu (Groupama-FDJ) +17’57’’

KOMPLETNI REZULTATI 17.etape Tour de France – OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More