Održana XCO Premantura Rocky Trail

Premantura je danas bila mjesto okupljanja impozantnog broja biciklista, koji su svojom vožnjom otvorili MTB sezonu u Hrvatskoj. Naime, upravo je tamo održano 21.izdanje međunarodne kružne utrke "XCO Premantura Rocky Trail" (MTB olimpijski cross country).

Ova biciklistička poslastica svake godine privlači u Medulin najbolje europske vozače, a ni ova godina nije bila nimalo drugačija. Preko 400 natjecatelja, danas je okušalo svoje snage u Premanturi, među kojima su nacionalni prvak Italije, gotovo cijela reprezentacija Grčke, Češki prvaci, svjetski prvak u maratonu Tiago Ferreira i mnogi drugi…

 

Atraktivna i tehnički zahtjevna staza je danas je bila prilično prašnjava zbog suhog vremena, a zbog mnogih stijena na stazi mogli smo vidjeti i puknute zračnice.

Među elite ženama najbrža je bila članica Unior Tools tima, Slovenka Tanja Žakelj, koja danas nije imala lagan posao zbog velikog broja jakih konkurenata. Međutim Tanja je uspjela utrku odvoziti upravo onako kako je željela, te je današnjom pobjedom obranila prošlogodišnji naslov. Sa zaostatkom od tri minute u cilje je iza Tanje ušla Poljakinja, Katarzyna Solus-Miskowitz (Volkswagen Samochody Uzytkowe), dok je Čehinja Jitka Skarnitzlova (Ceska Sporitelna Accolade) imala gotovo 5 minuta zaostatka.

"Uvijek se nakon pobjede osjećam dobro, tako da je i današnji dan potpun. Konkurencija je bila jaka, ali sam uspjela imati jako dobru vožnju, no moj pravi cilj je Svjetko prvenstvo", izjavila je Tanja Žakelj nakon utrke.

Bosanskohercegovačka nada, Lejla Tanović (SMF Team), nije najbolje startala, no na kraju utrke pomislili smo da je možda pad izvukao ono najbolje iz nje, borbenost. Naime, na samom startu utrke u grupnom sprintu Lejla je doživjela pad, tako da je morala da uhvati ritam i stigne grupu koja je bila ispred nje. Što je naposlijetku i uspjela, te završila ispred vrhunskih vozačica, npr. Gasprdino Gulia iz Italije, Ziolowska Michalina iz Poljske, Varvara iz Grčke. Na kraju utrku je završila na 7.mjestu, što joj je donijelo novih 16 UCI bodovana.

 

"Vrhunska konkurencija na utrci u svim kategorijama i najveća do sada Premantura je zaslužna je za nevjerovatan prvi dan trke. Lejla je sudjelovala u padu u startnom krugu nakon kojeg je utrku krenula za zadnje pozicije. Završila je na 7. mjestu na kraju uz veliku borbenost gdje je u zadnjem usponu sustigla takmičarku iz Poljske. Posjetioci su prepoznali njenu borbenost i nagradili je velikim aplauzom na dodjeli nagrada. Ukoliko se dovoljno oporavi od pada sutra nas čeka maraton. Sve čestitke organizatorima koji su uz pomoć vrhunskih vozača priredili utrku ravnu utrci Svjetskog kupa", izjavio je Amar Njemčević.


 

Među Elite muškarcima, danas je najbrži bio Češki reprezentativac Ulman Matous koji je utrku završio u vremenu 1:35:08,2. Sa zaostatkom nešto većim od 50 sekundi kao drugoplasirani ciljnu liniju prešao je njegov sunarodnjak Novak Jiri (DMT Racing), dok je trećeplasirani bio Poljak Konwa Marek (Volkswagen). Četvrto i peto mjesto pripalo je Portugalcu Ferreira Tiago (DMT Racing) i Grkčkom reprezentativcu Antoniadis Dimitrios.

Najbrži Slovenac danas na Premanturi bio je Naglič Rok (Calcit Bike) koji je utrku završio u vremenu 1:42:19,2 te tako zauzeo 20.mjesto. Kod Hrvata se pak proslavio Đani Simčić(Adrenalina) sa 34.mjestom i vremenom 1:45:43,8.

Sutra, 2.4.2017. vozi se  XCM utrka (MTB maraton), a po riječima organizatora očekuje se preko 450 natjecatelja.

Kompletne Rezultate kategorije Elite Muškarci možete skinuti OVDJE.

Kompetne Rezultate svih ostalih kategorija možete skinuti OVDJE.

Foto: Facebook Damjanic Photography

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More