Osnovne stvari za prijelaz na vožnje s hladnijim vremenom

Prijelaz s ljeta na jesen može biti velika šok za bicikliste. Jutarnje vožnje su mračne i hladne, priprema za bicikliranje oduzima više vremena i imate onaj nevoljni osjećaj odlaska na vožnju.

Olakšajte si jesenske treninge i vožnje postavljanjem nekoliko osnovnih stvari.

1. Grijači ruku 

Grijači ruku su lako uklonjivi kada jesenske vožnje postanu toplije. Ne morate još odlagati u ormar ljetne biciklističke dresove – grijači ruku lako će svaki dres pretvoriti u dres s dugim rukavima. Za sve nesezonski tople jesenske dane imaju i dodatnu prednost da se mogu ukloniti i lako spremiti u stražnji džep.

Kada tražite grijače za ruke, pokušajte pronaći one s ljepljivom trakom ili nekom vrstom retencije na vrhu ruke – nema ništa frustrirajuće od grijača za ruke koji neprestano padaju dok se pokušavate usredotočiti na svoju vožnju.

2. Grijači za noge i/ili grijači za koljena 

Noge se općenito ne hlade tako brzo kao neki drugi dijelovi tijela, tako da postoje razne metode za održavanje donjih ekstremiteta na točno željenoj temperaturi tijekom vožnje.

– Grijači za koljena:

Postoji specifičan razlog zbog kojeg su neke pudlice brijane s kuglicama dlaka oko nogu i glave. Vlasnici ih nisu mogli potpuno obrijati jer bi se previše ohladili, pa bi se oko važnih dijelova tijela, uključujući zglobove, ostavila dlaka. Poput pudlice, grijači za koljena održavaju vaše zglobove toplim, ali ne opterećuju vas.

– Grijači za noge:

Grijači za ruke na nogama, ovi dodaci mogu pretvoriti bilo koji bib u opremu za hladnije vremenske uvijete. Koliko god smiješno izgledalo, najlakši način da se pripremite je da prvo navučete osnovni sloj, grijače za ruke i grijače za noge, a nakon njih oblačite bib hlače i dres.

3. Tople čarape i navlake za cipele 

Biciklizam rađa hladne noge. Noge se ne bi smjele pomicati tijekom pedaliranja što ih čini idealnom metom za promrzline tijekom prohladnog dana. Tople čarape će vam pomoći, ali samo ako odvode vlagu i ako su dovoljno tanke da omoguće povremeno miganje nožnim prstima.

Mnoge biciklističke cipele dizajnirane su za maksimalnu prozračnost, što je sjajno ljeti, ali ne i kad vrijeme postane hladnije. Navlake za cipele pomažu vam da stopala budu topla smanjujući prozračnost cipela. Obavezno nabavite navlake za cipele izrađene za hladno vrijeme, a ne one dizajnirane za povećanje aerodinamike.

4. Rukavice 

Na raspolaganju su nam mnoge biciklističke rukavice, svaka s različitim značajkama. Rukavice s dva sloja izvrsne su za prijelaz iz jeseni u zimu. Još jedna značajka na koju trebate paziti je tkanina koja blokira vjetar i koja će osigurati da dijelovi ruku okrenutih prema naprijed budu sigurni od prohladnih udara vjetra.

Za one s posebno hladnim rukama, zimske rukavice u obliku "kliješta jastoga" imaju velike prednosti toplinskih rukavica, dok ujedno i dalje održavaju određenu spretnost, omogućujući vam lako prebacivanje brzina i kočenje.

5. Tanka kapa 

Ovisno o vremenskim prilikama, prozračnosti kacige i količne dlake na glavi, za jesen će vam možda biti potrebna kapa. Uvijek idite prema onim tanjim kapama. Moraju se čvrsto uklopiti ispod vaše kacige i oponašati oblik vaše glave što je bliže moguće kako bi dizajn kacige zadržao svoje sigurnosne značajke.

Upijajuća tkanina, poput merino vune, pomoći će vam da vam znoj odlazi s glave.

6. Marama za vrat 

Napustiti kuću tijekom hladnog dana najteži je dio vožnje. Marame za vrat, poput Buff-a, mogu se lako prevući preko nosa kad tek krenete na vožnju, a zatim ih je lako povući i ignorirati do kraja vožnje, dok vam ujedno drže vrat toplim.

7. Prsluk 

Biciklistički prsluk (ili gilet ako želite zvučati fensi) savršen je dodatak za jesen. Zatvaranje i otvaranje patentnog zatvarača pomoći će vam regulirati temperaturu tijela s dobrom razinom preciznosti. Potražite prsluk koji omogućuje lak pristup stražnjim džepovima kako se ne biste morali mučiti da biste uzeli gel.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More