Otkrivamo rutu Absa Cape Epic za 2022. sezonu

Absa Cape Epic u 2022. sezoni vraća se na tri najpoznatije MTB destinacije u Južnoj Africi na svojoj 657 kilometara dugoj stazi do Val de Vie.

Brutalni usponi, blistave singletrack staze i naporno izlaganje afričkoj vrućini i prašini osigurat će da će svaka medalja u završnici biti teško zarađena. Dok je ruta unaprijed dizajnirana imajući na umu dobre utrke.
 


Ruta Absa Cape Epic je jedna od životnih konstanti na kojoj se staze neprestano mijenjaju. Ne postoje dva ista izdanja u povijesti utrke. Postoje, međutim, dionice, staze i destinacije koje zahtijevaju ponovne posjete. Za 2022. tri sela kroz koje prolazi utrka zahtjevala su osvježenje na najvećoj etapnoj utrci na svijetu, dok je odredište za veliko finale, Val de Vie.

U 2022. godinu utrka koja mjeri sve vraća se u Lourensford Wine Estate, u Somerset Westu, što je prvi put nakon 2014. Međutim, 8 godina je dobro potrošeno, a graditelji staza bili su zauzeti. Ekipe na Prologu čeka poslastica, epskih razmjera; dok je 1.etapa postavljena kao test kondicije i vještine dostojan povijesnog presedana utrke u teškim prvim etapama maratona.

Od Lourensford Wine Estate ruta vodi na istok, na 2. etapu. Prelazite Hotentots Holland Mountains i ulazite u Overberg. Elandskloof, u blizini Greytona, je dom na tri noći nakon 118 kilometara duge staze u zaleđu. Na etapama 3 i 4 čekaju neravne, neisklesane staze, plus ono po čemu je Afrika poznata – ljetna vrućina i prašina.

Peta etapa ide natrag prema zapadu, uključujući tri najzloglasnija uspona na Absa Cape Epic u tom procesu. Očekuju vas dvije etape pune akcije, ispunjene stazama koje izazivaju strahopoštovanje, dok se utrka kreće prema Velikom finalu i konačnoj ciljnoj liniji u Val de Vieu.

 

"Vjerujem da ruta Absa Cape Epic 2022. pruža sjajnu ravnotežu", obećao je direktor rute Hendrico Burger. "Između nezaboravnih uspona na jednoj stazi, koji variraju od besprijekorno uređenih do nevjerojatno sirovih, etape nude spustove i poglede koji će osigurati da Absa Cape Epic urezuje svoje mjesto u dugotrajna sjećanja. Bit će prilike za prestizanje, napad i obranu za elitne momčadi; dok će manje konkurentni vozači izaći znajući da su njihove medalje u završnici teško zarađene".

"Lourensford Wine Estate, Greyton i Stellenbosch sinonimi su za brdski biciklizam u Južnoj Africi", nastavio je Burger. "Lourensford je u velikoj mjeri zahvalio ulozi koju je odigrao kao domaćin završne etape osam izdanja utrke. Greyton je u međuvremenu bio domaćin nekih od prvih utrka proto etape u Južnoj Africi. Iako su u to vrijeme dugi vikendi brdskog biciklizma predstavljali multidiscipline, a ne etapne utrke. Stellenbosch ne treba posebno predstavljati kao biciklističku destinaciju jer je okružen povijesnim stazama. Absa Cape Epic u 2022 godini ponovno posjećuje staru stazu Svjetskog kupa u spustu na Botmaskopu. Srećom, staza stara 25 godina nedavno je opsežno prerađena, tako da ne morate biti John Tomac da biste je vozili".

Prolog | 20. ožujka/marta 2022 

A New Beginning
2.5 zvjezdice
Lourensford Wine Estate
Udaljenost: 24km
Uspon: 1050m

Nakon osam godina Absa Cape Epic vraća se u Lourensford Wine Estate. U 2022. godini Lourensford služi kao početna točka za još jedno izdanje The Race That Measures All. Kakva će to biti utrka, pogotovo ako bude dorasla vrhuncu ispunjenom naplatom prošlih Prologa. Prepuna singletrack staza, ali optimiziranih za pretjecanje, postavlja ton za sedam etapa koje slijede. Zadivljujući pogledi na planine i ocean čekaju one koji mogu podići pogled sa svojih upravljača. Prvo poluvrijeme staza nas vodi stalno uzbrdo, podižući otkucaje srca, prije nego što dođe druga faza dana prepuna nizbrdice na uređenoj singletrack stazi. Staza ipak pruža obilje mogućnosti za pretjecanja i omoguće najbržim timovima da odrede najbolja moguća vremena i sigurne startne pozicije za tjedan užarenih utrka.

1.etapa | 21. ožujka 2022 

The View from the Throne
5 zvjezdica
Lourensford Wine Estate do Lourensford Wine Estate
Udaljenost: 92km
Uspon: 2850m

Prva maratonska etapa Absa Cape Epic 2022. ne ostavlja mjesta za sakriti se. Scaling King's Climb je prva narudžba dana. Brutalno dug i strm uspon od Lourensford Wine Estatea do visina planine Helderberg, nakon čega će se vozači protegnuti na polju i pripremiti za dugi spust Crvene rute Helderberg Trails. Ubrzo nakon toga slijede djevičanske staze kroz Ernie Els i Alto vinske ceste koje prelaze podnožjem Helderberga prema Dornieru. Kad se uđu u Dornierove granice, razigrani singletrack pruža pojačanje adrenalina uoči najzahtjevnijeg uspona dana, Die Nek. Prelazeći Die Nek timovi odlaze natrag u Lourensford, gdje ih na putu do cilja etape čeka posljednji brutalan uspon i blistavi singletrack do ciljne linije.

2.etapa | 22. ožujka/marta 2022

Neukroćena Odiseja
4.5 zvjezdica
Lourensford Wine Estate do Elandskloofa, Greyton
Udaljenost: 118 km
Uspon: 2350m

Druga etapa Absa Cape Epica 2022. kreće na istok, odvodeći timove na afričku odiseju iz luksuza Lourensford Wine Estatea u srce zaleđa. Ruta prelazi preko bazena Helderberg, prolazi kroz Vergelegen, i uspinje se na Gantouw Link i prolaz Gantouw Pass. Jednom na visoravni Elgin, utrka se nastavlja na istok, ali vodi stazama Waterfall, Witklippies i Pofadder. Kat Pas i novi JK’s Switchbacks singletrack vodi u Overberg i na Van der Stel Pas. Odavde se ruta kotrlja prema usponu koji će označiti početak napora na Absa Cape Epic. Ali s vrha vas čekaju spektakularni pogledi prije nego što posljednje rezerve snage u nogama vozača odvedu ih do Elandskloofa.

3.etapa | 23. ožujka/marta 2022

A Trail of Two Halves
4 zvjezdice
Elandskloof, Greyton do Elandskloof, Greyton
Udaljenost: 96km
Uspon: 2250m

Absa Cape Epic u 2022. istražuje staze Greytona kao nikada prije. Počinje s danom prepunim singletrack stazaa; stoga, početne kilometre 3.etape karakteriziraju druge bitne stvari Absa Cape Epica: toplina i prašina. Uski usponi i kotrljavi spustovi omekšavaju noge za stjenovite planinske singletrack staze u drugoj polovici etape. Dugi kilometri na farmi osigurat će nevjerovatan tempo u ranoj fazi utrke, prije nego što kameni singletrack na Greytonu prisili na promjenu tempa. U drugoj polovici etape staze se ulijevaju jedna u drugu dok se dižu i spuštaju duž planine Riviersonderend. U posljednjem zaokretu vidimo kako se timovi penju iz vidokruga cilja kako bi došli do vrha staze i posljednje singletrack staze tog dana. Koncentracija je naziv igre, a oni koji kockaju i voze s visokim rizikom dovode u opasnost svoje Absa Cape Epic medalje.

4.etapa | 24. ožujka/marta 2022

Vale of Grace
3 zvjezdice
Elandskloof, Greyton do Elandskloof, Greyton
Udaljenost: 74km
Uspon: 1650m

Drugi dan na stazama Greytona ne gubi vrijeme na upoznavanje timova sa spektakularnim stazama regije. Početak okružne ceste omogućuje brzo zagrijavanje prije nego što staze u planinama iznad Genadendala rašire polje za buduće staze. Pojedinačne singletrack staze su sirove i robusne te zahtijevaju apsolutni fokus u svakom trenutku. Luislang, prije Greytona, i Mad Dog, nakon toga, su opuštajuće za bicikliste i donose lagano vožnju. Bakenskop, pak, nije takav. Lokalna staza za brdski biciklizam, vrijedna je ulaska u Absa Cape Epic, s tim da Bakenskop uključuje 9 kilometara dugačak uspon, prelazak i spuštanje po grebenu. Nakon uzbuđenja Bakenskopa, staza se još jednom kreće uzbrdo, usponom na takozvani "UFO uspon" prije posljednjeg spuštanja singletrack stazom koja vraća timove na dno doline Riviersonderend i u selo Elandskloof po posljednji put.

5.etapa | 25. ožujka/marta 2022

Three Sisters
4 zvjezdice
Elandskloof, Greyton do Stellenbosch
Udaljenost: 109 km
Uspon: 2400m

Rusty Gate je, nedvojbeno, među najcjenjenijim usponima "The Race That Measures All". Uobičajeno, napad na njega uključujivao je do sada zagrijavanje; ali to nije slučaj u 2022 godini. Napuštajući Elandskloof, to su Rusty Gate od početnih blokova utrke, nakon čega slijede valoviti kilometri duž obala brane Theewaterskloof. Istočni uspon na prijevoj Franschhoek pruža najduži dio asfalta na utrci, prije nego što nova MTB staza odvode utrku u slikovito Hugenotsko selo. Više singletrack staza čeka na obalama brane rijeke Berg prije nego što ruta prijeđe rijeku i posjeti poligon za obuku modernih gladijatora. Od Ludus Magnusa ide se još jednom uzbrdo, prvo postupno, a zatim strmo, preko Botmaskopa. Završni dnevni spust u Stellenbosch nagovještava nagradnu vožnju koja tek dolazi u Absa Cape Epicu.

6.etapa | 26. ožujka/marta 2022

By Hoek or by Crook
4 zvjezdice
Stellenbosch u Stellenbosch
Udaljenost: 76km
Uspon: 2700m

S više singletrack po kilometru utrke nego na bilo kojoj drugoj etapi Absa Cape Epic 2022., šesta etapa je doista za puriste brdskog biciklizma, jer istražuje poznate doline Banhoek i Jonkershoek. Ruta polazi iz Stellenbosch penje se na Botmaskop, miješajući dvotrake i jednostruke staze, prije nego što se spusti u dolinu Banhoek na niz usko zavojitih skretnica. U samoj dolini vozače čekaju stjenovite staze prije uspona natrag, preko Tokare i nižih obronaka Botmaskopa. Ruta do Jonkershoeka prolazi visoko, zatim se vijuga gore-dolje, penjući se po Irskom, spuštajući se Armagedon i Red Phoenix, zatim uz Bosluis i Firehut prije posljednjeg spuštanja. Utrka ide kući u Stellenbosch, staza prati rijeku Eerste i uključuje konačni uspon prije nego što vozači ugledaju ciljna liniju na poljima Coetzenburg.

7.etapa | 27. ožujka/marta 2022

Staza do Val de Vie
3 zvjezdice
Stellenbosch do Val de Vie
Udaljenost: 68km
Penjanje: 2000m

Nakon 8 dana utrka s ograničenim testiranjem, dolazi povratak dobrom životu, za one koji mogu završiti 7 etapu. Veliko finale vodi timove u Val de Vie, Dolinu života, i to u velikom stilu. Mnoge od najpoznatijih farmi Stellenbosch, uključujući Rustenberg, Morgenhof, Muratie i Babylonstoren, prolaze se na putu do konačne ciljne linije. Međutim, nije sve nizbrdo, jer se prvo mora postići visina prije nego što zabava može početi. To se postiže penjanjem kroz Rustenberg i na Simonsberg Trails. Muratiejev Never Say Neverending uzbuđuje prije nego što ruta krene na sjever. Prelaskom na legendarne farme na mješavini dual i singletrack staza utrka se stalno spušta. Posljednju priliku za pražnjenje spremnika pružaju singletrack staze na imanjima Val de Vie, zatim na polo terenima i ispod svodova Absa Cape Epic. Cilj se pojavljuje, za neke prerano, ali za mnoge u pravo vrijeme. Završeno 8 dana Neukroćene utrke.

2022 Absa Cape Epic Total

8 dana
657 kilometara
17.250 metara penjanja

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More