Absa Cape Epic 2019: Prolog

Foto: Dwayne Senior / Greg Beadle / Justin Coomber / Shaun Roy / Xavier Briel / NickMuzik / SC / Absa Cape Epic
Foto: Dwayne Senior / Greg Beadle / Justin Coomber / Shaun Roy / Xavier Briel / NickMuzik / SC / Absa Cape Epic

Pobjeda za Nino Schurter / Lars Forster (SUI) na Prologu koji se održao na padinama "Table Mountain", dok su Annika Langvad / Anna van der Breggen (DEN / NED) pobjedile u ženskoj konkurenciji.

U nedelju 17.3. startala je najprestižnija i najzahtjevnija etapna MTB utrka "Absa Cape Epic 2019.", a pobjednici Prologa bila je ekipa Scott-SRAM MTB-Racing koji se održao na padinama Table Mountain završivši utrku ispred Cannondale Factory Racing i KROSS-SPUR tima. Stručnjaci za cross country, Nino Schurter i Lars Forster završili su utrku u vremenu 00:43:41.5,41 sekunde ispred Manuela Fumića i Henriquea Avancinia te obukli dres vođe utrke.

 

 

Dan je bio oblačan i hladan s malo kiše, što je dovelo do brze utrke (vrijeme pobjede bilo je dvije minute brže nego u 2018.), ali su vremenski uvjeti također prouzrokovali i nekoliko parova, modrica i doveli do nervoznih situacija.

"Staza nam je vrlo dobro odgovarala", komentirao je 32-godišnji Schurter, koji je posljednji put u 2017 godini pobijedio na Absa Cape Epic s Matthiasom Stirnemannom.
 


Višestruki prvak svijeta i pobjednik Svjetskog kupa koji se ove godine natječe uz Švicarskog sunarodnjaka i Absa Cape Epic debitanta, Larsa Forstera, dodao je. "Mi smo cross country vozači i to je naša snaga, tako da smo vrlo zadovoljni pobjedom. Želimo osvojiti cijelu utrku, tako da se nadamo da će sve ići prema planu tijekom sljedećih sedam dana."
 


Forster, koji je najavljen tek prošlog tjedna kao Schurterov partner nakon što je Andri Frischknecht odustao zbog bolesti, bio je jednako zadovoljan rezultatom.

Prema Forstertu, uspon na "Dead Man's Tree" pokazao se jakim i gurnuo ga u crveno. "Bio sam dobrih 20 Watta van svojih mogućnosti", našalio se poslije. "Srećom, Ninina konjska snaga na ravnim dijelovima bila je super jaka, tako da sam mogao sjediti i odmarati se u zavjetrini."
 


Popularni Cannondale Factory par Manuel Fumić i Henrique Avancini imali su sjajan dan na oduševljenje lokalnih navijača koji su se poredali uz rutu, unatoč neuobičajeno hladnom i vlažnom vremenu. "Danas smo pokazali da je naša forma na dobrom mjestu i da sam jako sretan kako smo počeli", komentirao je Henrique Avancini, koji je stigao u zemlju tek ovaj tjedan, nakon dugog kašnjenja u putovanju. "Mi smo na dobrom mjestu, a do kraja tjedna ćemo pratiti kako će se stvari odvijati", dodao je.
 


Možda je najveće iznenađenje tog dana bilo osmo mjesto za Investec-songo-Specialized par, branitelje naslova prvaka Jaroslava Kulhavyja i debitanta Sam Gaze. Oni su završili sa oko dvije minute zaostatka, ali to je vrijeme koje bi se lako moglo nadoknaditi u ponedjeljak na 1. etapi kada vozači prelaze preko 111 kilometara na izazovnoj ruti oko Hermanusa. Ova etapa uključuje oko 2.700 metara uspona.

2019. Prologue – Muškarci

1. Scott-SRAM MTB-Racing 4-1 Nino Schurter (Švicarska) 4-2 Lars Forster (Švicarska) 00:43,41,5
2. Cannondale Factory Racing 3-1 Manuel Fumic (Njemačka) 3-2 Henrique Avancini (Brazil) 00:44,22,6 +1.00,0
3. KROSS-SPUR 14-1 Sergio Mantecon Gutierrez (Španjolska) 14-2 Ondrej Cink (Republika Češka) 00:44,34,2 +1.00,0

 

Svjetska prvakinja u brdskom biciklizmu Annika Langvad i njezina partnerica cestovna Svjetska i Olimpijska prvakinja Anna van der Breggen, u nedjelju su napravili dobar posao na Prologu Absa Cape Epic.
 


Investec-songo-Specialized par je uklonio svaku sumnju da će biti duet koji će pobijediti ovaj tjedan dok su se kretali uz obronke Table Mountaina i završili 20km dugu etapu u vremenu od 51 minute i 44 sekunde. Oni će uzeti veliku prednost od dvije minute i 35-sekundni na 1.etapi koji počinje i završava u Hermanusu u ponedjeljak.

Ariane Lüthi, koja je uz Langvad ranije pobjedila na tri Absa cape Epic izdanja, ove godine sa Maja Wloszczowska kao Kross-Spur Racing tim završila je na drugom mjestu u Prologu, a na trećem mjestu završile su Candice Lill i Adelheid Morath kao Summit Fin tim, sa dodatnih 14 sekundi.
 


"Dobar početak utrke je uvijek vrlo važan", rekla je Langvad nakon prolaska kroz cilj. “To je dobro za moral i dobro za motivaciju. Mislim da je ovo bio najteži i najbrži Prolog koji sam ikada napravila na utrci Absa Cape Epic."

Van der Breggen nije krila olakšanje i zadovoljstvo što je Prolog iza nje.

"Lijepo je da je ovo konačno počelo … i počelo je lijepo", rekla je Olimpijska prvakinja iz 2016. godine. "Danas je bilo bolje nego što smo očekivali, ali imamo još sedam dana da vozimo i morat ćemo pratiti kako će se stvari dalje odvijati."

2019 Prolog – Žene

1. Investec-songo-Specialized 50-1 Annika Langvad (Danska) 50-2 Anna van der Breggen (Nizozemska) 00:51,44,7
2. Kross-Spur Racing 53-1 Ariane Lüthi (Švicarska) 53-2 Maja Wloszczowska (Poljska) 00:54,19,9 +3.00,0
3. Summit Fin 54-1 Candice Lill (Južna Afrika) 54-2 Adelheid Morath (Njemačka) 00:54,33,8 +3.00,0

Rezultate Absa Cape Epic Prologa možete skinuti u prilogu dole

Foto: Dwayne Senior / Greg Beadle / Justin Coomber / Shaun Roy / Xavier Briel / NickMuzik / SC / Absa Cape Epic
 

Rezultati Absa Cape Epic Prolog

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More