Projekt OCEAN počinje s prvim sastankom u Bruxellesu

Predsjednik Europskog Olimpijskog odbora (EOC) Spyros Capralos nazočio je prvom sastanku Projekta “Olimpijski Odbori Europskog Približavanja Ugljičnoj Neutralnosti“ (OCEAN) u Bruxellesu 22. veljače.

Cilj OCEAN-a, koji sufinancira EU i najveći je projekt koji je Ured EOC-a za EU ikada vodio, je osnažiti 18 Europskih Nacionalnih Olimpijskih odbora koji su se prijavili, da izmjere svoj ugljični otisak i zatim definiraju prilagođeni ugljik strategije smanjenja kako bi smanjili svoje emisije ugljika.

Svaki NOC imat će službenika za klimatske akcije obučenog tako da ima vještine i znanje da pomogne svojim zemljama da utječu u tom pogledu.

Dužnosnici Ureda EOC-a za EU, Međunarodnog Olimpijskog odbora, Udruge Nacionalnih Olimpijskih odbora, Öko-Instituta, Europske komisije i 18 NOO-a bili su prisutni na početnom sastanku uoči prvih tečajeva obuke za službenike za klimatske mjere 23. i 24. veljače.

S projektom OCEAN, Ured EOC-a za EU odgovara na hitne zahtjeve sportskih organizacija da smanje svoj utjecaj na okoliš i preuzimaju odgovornost svijeta sporta da predvodi primjerom u području klimatskih mjera.

Ključna tema u cijeloj novousvojenoj Strateškoj agendi EOC-a 2030. je održivost, au svom uvodnom govoru predsjednik Capralos je pohvalio partnere projekta jer su pokazali da je Europa kao kontinent ozbiljna u poduzimanju klimatskih mjera.

Rekao je: “Nevjerojatno je zadovoljstvo vidjeti posjećenost ovdje danas. To je znak da svi ozbiljno shvaćamo klimatske promjene. To je znak da smo svi predani rješavanju problema.

“Moramo se prilagoditi novoj stvarnosti s kojom se suočavamo. Moramo se pobrinuti da kao pokret naše organizacije i događaji budu dovoljno agilni da odgovore na izazove koji nam dolaze.

“Misija Olimpijskog pokreta je ‘učiniti svijet boljim mjestom kroz sport’. Dakle, osim što možemo upravljati rizicima i prilagoditi se, također imamo odgovornost pomoći u rješavanju najvećih Svjetskih izazova. Nema sumnje da su klimatske promjene svakako jedna od njih.

“I postoje dva načina na koja možemo imati veliki utjecaj na okoliš. Moramo smanjiti negativan utjecaj aktivnosti Europskog Olimpijskog pokreta na klimu i također moramo iskoristiti snagu Olimpijskog pokreta da nadahnemo druge na poduzimanje pozitivnih radnji“.

Folker Hellmund, direktor Ureda EOC-a za EU, izjavio je: “Ovaj projekt koji financira Europska unija osnažit će Europske NOC-ove pružanjem potrebnih alata i vještina za početak klimatskog djelovanja. No utjecaj projekta bit će globalan i na kraju će ojačati dobro upravljanje u području klimatskih mjera za sportske organizacije”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More