Najnovija studija pokazala da biciklizam ne utječe na seksualno stanje muškaraca

Nova istraživanja pokazuju da seksualno zdravlje muškaraca nije pod utjecajem biciklizma, za razliku od prethodnih studija.

Nova istraživanja provedena na način na koji bi vožnja biciklom mogla utjecati na muško seksualno zdravlje otkrila je da ona nema negativan učinak u odnosu na druge sportove.

Prethodne su studije zaključile da bi vožnja biciklom mogla utjecati na funkciju mokračnih organa i seksualno zdravlje kod muškaraca, ali istraživanja provedena od strane Kalifornijskog sveučilišta i objavljena u „American Journal of Urology“ pokazala su da biciklizam nije ništa lošiji od plivanja ili trčanja.

Istraživači su prikupili odgovore više od 5.000 ispitanika putem Facebooka. Ovo istraživanje obuhvatilo je bicikliste, trkače i plivače, a od toga 2774 su bili  biciklisti.

Odgovori su prikupljeni od ljudi iz SAD-a, Australije, Novog Zelanda, Kanade i Velike Britanije.


Biciklisti su bili odvojeni u dvije skupine ovisno o tome koliko, i kako voze.  Podijeljeni su u bicikliste "niskog intenziteta" i bicikliste "visokog intenziteta", koji su prosječno vozili više od 40 km tri dana u tjednu u trajanju od dvije ili više godina.

Pitanja su se odnosila na njihovo seksualno zdravlje, probleme prostate, infekcije mokraćnog sustava, obamrlost genitalija..  Također su istraživali vrstu sjedišta, kut sjedišta, visinu upravljača, visinu sjedišta kao i opremu (hlače) koju su nosili.

Nakon uspoređivanja rezultata, istraživači su otkrili da između sportova nema "značajnih razlika". Međutim, otkrili su da "biciklisti imaju statistički veću vjerojatnosti uretralnog stezanja [sužavanje uretre] u usporedbi s plivačima / trkačima".

Također je ustanovljeno da je položaj na biciklu utjecao na vjerojatnost susreta s problemima, zaključivši da velik utjecaj na ovaj problem imaju visina upravljača, visina sjedišta, kao i vožnja „na nogama“ koja bi trebala iznositi 20% vremena ukupne vožnje.

Glavni istraživač Dr. Benjamin Breyer iz Odjela za urologiju, Kalifornijsko sveučilište – San Francisco, rekao je: "Vjerujemo da će rezultati biti poticajni za bicikliste. Biciklizam pruža ogromne kardiovaskularne prednosti i ima mali utjecaj na zglobove. Vjerujemo da će zdravstvene prednosti koje uživaju biciklisti koji voze sigurno daleko nadmašiti zdravstvene rizike. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More