Sarajevo – biciklistički grad: Jeste li bili na otvaranju sezone?

Okupljanjem "Kritične mase Sarajeva"  u glavnom bh. gradu simbolično  jeotvorena biciklistička sezona.

Nakon što su se okupili na mostu "Suade i Olge" biciklisti su krenuli u pratnji policije u vožnju kroz centar Sarajeva. Osim otvaranja biciklističke sezone, ovim događajem Biciklistički klub Trek team, koji je organizator “Kritične mase Sarajeva“, želi podići glas za sigurnost biciklista, za sigurnije ulice i sigurniji prevoz biciklista.

– Biciklisti trebaju da znaju da je ovo jedini projekat koji se bavi sigurnošću biciklista i našim pravima u saobraćaju. Ovaj događaj nije komercijalnog karaktera. Svakako je i promocija biciklizma, ali mi imamo cilj, a to su sigurnost biciklista i prikazivanje ove nadolazeće populacije koje svakim danom ima sve više i više. Na ovaj način upućujemo poziv lokalnim zajednicama i vlastima da grade biciklističke staze, a ne samo kada je predizborna kampanja –  kazao je Senad Bečković, predsjednik BK Trek team, prenosi Anadolija.

Dodao je da vlasti farbaju poprečne ulice od kojih biciklisti nemaju koristi, ali da je optimista i da se nada da će izgradnja pravih biciklističkih staza u Sarajevu zaista krenuti.

Dodao je da su Igman i Vrelo Bosne vrlo atraktivne lokacije za rekreativnu vožnju biciklom, ali da veliki problem predstavlja činjenica što je neuvezan dio ceste od Stupske petlje do Ilidže, koju smatra "žilom kucavicom" za bicikliste.

"Kritična masa biciklista" je svjetski projekat koji je pokrenut u San Franciscu 1992. godine.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More