Savjeti za čišćenje boce za vodu

Ljepljivi i slatki sportski napici, kao i tablete za hidrataciju mogu pretvoriti vašu biciklističku bodu u inkubator za bakterije i plijesan.

Donosimo nekoliko stručnih savjeta kako bi vaša boca ostala svježom i čistom, te u dobrom stanju tijekom godina korištenja.

Hidratacijske boce perite ručno
Ručno ispiranje boce sa toplom vodom i sapunom je najbolji način za čišćenje hidratacijskih boca nakon vožnje. Bilo koji tekući sapun će odraditi posao.

Koristite četku
Jednostavna četka sa dužom ručkom za čišćenje boca dostupna je u većini robnih ili kuhinjskih trgovina, pomoći će vam očistiti duboko unutar velike boce ili one sa uskim grlićem. Ribanje sa četkom lakše i temeljkitije čisti ljepljive ostatke, te bolje ukljanja plijesan od samog ispiranja.

Ne zaboravite glavu boce
Kada pijete iz boce, tekućina prolazi kroz glavu (grlić) boce, stoga ne zaboravite da i taj bio očistite. Neke kompanije za proizvodnju i prodaju boca, sugeriraju da se taj dio očisti tekućim sapunom, odnosno da sapunica proteče kroz glavu boce.

Izbjegavajte stroj za pranje posuđa
Naravno, uvijek je lakše bocu ubaciti u perilicu, ali temperatura vode u većini perilica za pranje posuđa je blizu vrenja. Takva toplina često deformira bocu, kao i mnoge vrste plastičnih proizvoda i kuhinjskog pribora, te brže može degradirati i uništiti vaše boce.

Čistite ih nakon svake vožnje
Baš kao i vašu čašu za piće, opetite bocu svaki put kda se vratite sa vožnje. Čak i ako samo pijete vodu, još uvijek se na njoj nalazi vaš znoj i eventualni ostaci hrane, ukoliko je vožnja uključivala obroke. Njamanje što možete učiniti jeste da korištenu bocu isperete vodom.

Preskočite snažna sredstva za čišćenje
Ako posežete za sredstvima za abrazivno čišćenje, vjerovatno je vrijeme da vašu bocu bacite u reciklirajuću kantu. Snažna sredstva za čišćenje ili izbjeljivači su posebno surovi kemijski čistači i želite izbjeći situacije da dolaze u dodir sa vašom bocom za vodu. Ukoliko je ne isperete dovoljno, izbjeljivač može zagaditi vašu bocu sljedeći put kada uspete vodu u nju i krenete na vožnju. Ukoliko je netko bolestan koristio vašu bocu, dobro toplo ispiranju i tekući sapun su dovoljni da očiste sve klice.

Pravi trenutak za zamjenu boce
Unatoč svim dobrim namjerama, ponekada bočice ne čistimo često ili se ne brinemo dovoljno dobro o njima kao što bi trebali, tako da plijesan raste iznutra. Često pogledajte vizuelno unutrašnjost vaše boce, a ako plijesan ne možete ukloniti sa ispiranjem toplom vodom i sapunom, pa i korištenjem četke, vrijeme je da se riješite stare boce i zamjenite je novom.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More