Ciklokros: Van der Poel osvaja zlato na Europskom Ciklokros Prvenstvu

Mathieu van der Poel osvojio je u Italiji svoj treći uzastopni naslov Europskog ciklokros prvaka. No, Nizozemac je pred sobom imao nimalo lagan zadatak, morao se izboriti velikoj bitki protiv belgijske armade koju je predvodio mladi Eli Iserbyt.

Belgijanac je vozio uz Van der Poela do posljednjih trenutaka prije nego što je pred kraj utrke ostao bez snage i tako se izborio za srebrnu medalju sa tri sekunde zaostatka za pobjednikom. Laurens Sweeck (Belgija) zaokružio je postolje, sa 20 sekundi zaostatka za pobjednikom.

 


Belgijska ekipa imla je snagu u broju vozača i tijekom cijele utrke neprestano su vršili pritisak na Van der Poela. Utrka se vozila na dosta teškoj i tehnički zahtjevnoj stazi, sa jako puno zavoja i gustim blatom. 24-godišnjak je imao odgovor na svako pokušaj napada i na svaki taktički potez koji su vukli Belgijanci, ipak na kraju utrke je završio u borbi jedan na jedan protiv svog mlađeg protivnika Iserbyta, nadvladavši ga napadom pred kraj zadnjeg od sedam krugova.

 


"Zaista sam zadovoljan dresom, ne toliko osjećajem pobjede", rekao je Van der Poel nakon cilja. "Bila je to prilično teška staza, a sretan sam što sam uspio završiti, pa i pobjediti na kraju".

"Atmosfera i navijači su bili zaista sjajni. Bilo je lijepo imati Europsko Prvenstvo u Italiji. To je zemlja koju moramo još malo uključiti u ciklokros. Zadovoljan sam dresom i današnjom pobjedom", ponovio je na kraju Van der Poel.

Belgija je predvodila utrku u njenom ranom dijelu s Toonom Aertsom i Quinten Hermans-om u prvom krugu. Iserbyt je također bio na čelu s liderima, dok je Van der Poel bio jedini solo vozač. Svjetski prvak visio je iza Hermana veći dio uvodnog kruga, prije nego što je iznenada ubacio niz snažnih ubrzanja na jednom od tehničkih dijelova staze.

Do kraja prvog kruga Van der Poel imao je vodstvo, a Iserbyt i Hermans su ostali na kotaču, dok su još četiri Belgijanca bila u velikoj grupi koja ih je pratila na pet sekundi zaostatka. Belgijski vozači su bili svjesni svoje brojčane snage i mogli smo ih gledati kako vrše pritisak na Van der Poela iz kruga u krug. Već od drugog kruga Hermans je pustio Iserbyta da ide ispred napadne, kako bi natjerao Nizozemca u potjeru.

Tijekom utrke nismo imali velike bijegove, tek nekoliko sekundi prednosti u kojim su Iserbyt i Van der Poel uspijeli da se razdvoje od Belgijskih vozača – Quintens, Aerts, Michael Vanthourenhout i Tim Merlier – plus Tom Pidcock (Velika Britanija), koji je probijao svoj put prema čelu nakon dosta laganog početka.

Van der Poel, kojem je ovo druga ciklokros utrka u ovoj sezoni, prešao je na vodstvo u trećem krugu, iako je za sobom još uvijek imao belgijski kadar koji mu je disao za vratom. Do kraja trećeg kruga stvari su se nešto posložile, Van Van Poel je vodio Isebyta sa dvije sekunde, a Vanthourenhouta sa pet, dok je ostatak otpao na više od 15 sekundi.

Vanthourenhout se vratio naprijed u četvrtom krugu, kada se vodeći trio držao zajedno dok su se stvari naprijed polako slagale. Dvadesetpetogodišnjak je još jednom gurnuo snaćno na pola puta, a Iserbyt je pokušao da zadrži Van der Poela.

Ipak, Van der Poel uspio je zaustaviti ovaj potez, iako je do početka predzadnjeg kruga bio sam protiv pet Belgijanca, imao je snage za još nekoliko poteza koje su Belgijanci imali u rukavu. Iserbyt se pokazao na kraju pokazao najjačim od njih, prateći Van der Poela dok je dizao tempo prema kraju utrke.

Par se borio tijekom cijelog zadnjeg kruga, ali Van der Poel je cijelo vrijeme bio na čelu i pravio je bijeg. No, nakon polovice zadnjeg kruga, Nizozemac je pogriješio pri kopčanju pedala, što je pomoglo Iserbytu da se približi.

No, Belgijanac nije mogao sasvim zatvoriti jaz između njih dvojice i na kraju sve što je Van der Poel trebao je da još jednom krene snažno u posljednjim metrima i osigura svoj treći Europski naslov.

KOMPLETNE REZULTATE MOŽETE POGLEDATI NA UCI STRANICI (link).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More