Savjeti za početnike: 7 osnovnih savjeta za bicikliste

Vožnja biciklom treba da bude ispunjena zadovoljstvom i uživanjem, bilo da se radi o laganoj vožnji u prirodi sa prijateljima ili treningu za novi izazov u sezoni.

Dva najčešća problema koji snalaze bicikliste su sjedalo i bol u ramenima i vratu.

Ovo je lista naših savjeta koji će vam pomoći ma kojom vrstom biciklizma se bavili:

1. Kvalitetan šorc koji se nosi BEZ donjeg rublja

Da, dobro ste čuli, bez donjeg rublja! Biciklisticki šorc je najvazniji dio opreme i jako je važno kupiti što kvalitetniji šorc koji možete priuštiti. Odolite potrebi da nosite donje rublje ispod šorca. To je jedna od najvecih pogreški koju početnici prave. Šorcevi imaju umetke specifične za anatomiju žene i muškarca te obratite pažnju na to kod kupovine.

2. Udobnost sjedala

Isprobajte koje vam sjedalo odgovara. Kao i šorc, sjedala su anatomski oblikovana za žene i muškarce. Vaš lokalni bike shop će vam dati savjet i prijedlog koje sjedalo bi vam najbolje odgovaralo.

3. Žene nisu ‘male’ verzije muškaraca

Centar gravitacije kod žena je u donjem dijelu leđa dok je kod muškaraca u gornjem dijelu tijela. To znači da pozicija tijela kod muškaraca i žena u vožnji nije ista. Stoga je jako je važno da se uradi profesionalno mjerenje i podešavanje bicikla kako bi se izbjegli bolovi u vratu i leđima. 

4. Biciklističke patike

Sportske patike nisu podobna obuća za vožnju biciklom jer su savitljive što može dovesti do problema sa mišićima u nogama. Biciklistička obuća ima čvrst đon i daje vam potrebnu stabilnost tijekom vožnje. MBT ili cestovne, odlučite sami.

5. Pedale

Bićete ugodno iznenađeni napretkom koji ćete postići čim pređete na SPD pedale, MTB ili cesta. Stopala će vam biti na najoptimalnijoj poziciji i taj uspon koji vam je stvarao probleme ćete sa lakoćom savladati.

6. Naučite sami zamijeniti gumu

Jako je važno da znate sami zamijeniti gumu ako se nađete u toj situaciji a pomoći nema u blizini. Uvijek imajte mini alat, rezervnu unutrašnju gumu/šlauf i pumpu.

7. Redovito servisiranje

Izuzetno je važno da vam sve komponente bicikla ispravno funkcioniraju. U normalnim uvjetima servisiranje bi se trebalo raditi dva puta godišnje: pred početak sezone I na kraju.

I za kraj, vodite računa o svom dvokotačnom ljubimcu. Redovito ga perite, čistite, provjeravajte kočnice, lanac I sve pokretne dijelove i za uzvrat služiće vas vjerno na brojnim vožnjama i izletima. Sretne vam bile sve vožnje, ma koje vrste bile!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More