Biciklizam “bez glutena”

Tjestenina i kruh su oduvijek bili osnova prehrane za bicikliste jer predstavljaju najjednostavniji način unosa ugljikohidrata u organizam i odličan izvor energije.

Zadnjih nekoliko godina pojedini biciklisti, čak i cijeli timovi su okrenuli leđa ovim tradicionalnim izvorima energije. Postavlja se pitanje: da li je ovaj trend vrijedan pažnje?

Što je "gluten"?                                                                                     

Gluten je bjelančevinasta tvar koja je prisutna u pšenici, raži, ječmu i još nekim drugim vrstama zrna od kojih se pravi brašno. Gluten daje elastičnost i rahlost tijestu te održava oblik tijesta tokom pečenja.   

Trend ili?                                                                                               

Medicinski slučajevi gdje se gluten mora isključiti iz prehrane uključuju autoimunološke bolesti i "netoleranciju" proizvoda sa glutenom. Kod nekih ljudi javljaju se simptomi kao što su nadutost, glavobolje, bolovi u stomaku, malaksalost itd. iako nemaju dijagnosticiranu alergiju na gluten ili autoimunološka oboljenja.

Zašto se onda neki biciklisti okreću ka ishrani koja iskljušuje gluten, a nemaju medicinski razlog za to? Zagovarači ovog načina prehrane tvrde da ljudski stomak ne posjeduje enzime koji mogu u potpunosti rastvoriti i apsorbirati gluten te ga iskoristiti ga u nutritivne svrhe. To znači da većina neprerađenog glutena završava u tankom crijevu i time smanjuje apsorpciju ostalih organizmu korisnih tvari. To uzrokuje stres i opterećenje probavnog trakta što dovodi do umora i malaksalosti. Iz toga slijedi da tijekom napora (trka, trening) tako opterećen probavni trakt dovodi do smanjenja nivoa energije. 

Nutricionisti preporučuju da biciklisti koji nemaju simptome nelagode nakon konzumiranja glutena ga ne bi trebali izbjegavati. Zrna koja sadrže gluten su odličan izvor složenih ugljikohidrata koji su jako važni kod dobivanja energije na dugim vožnjama. Zrna također sadrže vitamin B, folnu kiselinu i vlakna koja su neophodna za efikasnu probavu. 

Zaključak                                                                                              

U nedostatku većeg broja znanstvenih studija konačnog odgovora na pitanje da li treba izbjegavati gluten ili ne još nema. Nekima odgovara taj način prehrane iako nemaju medicinskih razloga da izbjegavaju gluten. Ako se odlučite na taj korak u redovnu prehranu uključite proizvode sa većom količinom vlakana kao što su sve vrste povrća i riža punog zrna.

  

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More