Sindikat biciklista poziva na (PR)osvjetljenje i na masovnu vožnju širim centrom Zagreba

Sindikat biciklista pokrenuo je kampanju pod nazivom “(Pr)osvijetli se” od 17. do 31. listopada, s ciljem ukazivanja na obavezu nošenja svjetala i reflektirajućih oznaka prilikom vožnje biciklom.

Skrećemo pozornost na važnost poštivanja prometnih propisa od kojih je jedan obvezno korištenje lampica i reflektirajućih oznaka prilikom vožnje bicklom. Dani su sve kraći, krajem mjeseca mijenja se sat na zimsko računanje vremena i uskoro ćemo se vraćati s posla po mraku. Stoga je važno povećati sigurnost na način da se osvjetlimo, a to je i zakonska obveza.” naglasili su iz Sindikata biciklista. Zakonska obveza je nošenje prednjeg bijelog svjetla, stražnjeg crvenog svjetla i reflektirajućih oznaka na kotačima i na odjeći noću i u uvjetima smanjene vidljivosti. “Nema izgovora za nenošenje svjetala, ona su tu da budemo vidljivi drugim sudionicima u prometu, pogotovo vozačima automobila. Svjetla nisu skupa oprema i mogu se nabaviti na mnogo mjesta, no u nekim dućanima dogovorili smo popust sve do kraja kampanje 31.10.” objašnjavaju iz Sindikata biciklista, a popis dućana s popustom možete pronaći na njihovoj web stranici https://sindikatbiciklista.hr/prosvijetli-se/ 
 


Nadalje, iz Sindikata biciklista napominju kako će do povećanja sigurnosti u prometu doći i s kvalitetnijom biciklističkom infrastrukturom te smanjenjem brzine motornih vozila i broja osobnih automobila na cestama. Zagrebačka gradska vlast je najavila poboljšanja u biciklističkoj infrastrukturi, no u Sindikatu biciklista smatraju kako je potrebno više ulaganja u razvoj biciklističkog prometa i ubrzati promjene. Zato najavljuju još jednu kritičnu masu – biciklističku vožnju širim centrom grada s ciljem promocije bicikla kao praktičnog, štedljivog i ekološkog gradskog prijevoznog sredstva, koja će se održati u nedjelju 23. listopada 2022.Pozivamo građane i građanke da nam se pridruže u što većem broju kako bismo ukazali na potrebu poboljšanja biciklističke infrastrukture u gradu Zagrebu!” pozivaju iz Sindikata biciklista.

Ova biciklistička vožnja nije sportska utrka i svi su pozvani, a vozit će se polako uz privremeno zaustavljanje prometa i pod pratnjom policije. Okupljanje je od 15:45 na Trgu žrtava fašizma kod Doma HDLU (“Džamije”) i kreće se u 16h rutom: Dom HDLU – Ulica kralja Držislava – Palmotićeva ulica – Ulica kneza Branimira – Ulica Grgura Ninskog (Trg kralja Tomislava) – Haulikova ulica – Ulica Antuna Mihanovića – Trg Marka Marulića – Trg Republike Hrvatske – Trg Mažuranića – Ulica Jurja Žerjavića – Trg kralja Petra Svačića – Ulica Baruna Trenka – Trg kralja Tomislava – Ulica Pavla Hatza – Draškovićeva ulica – Ulica Ignjata Đorđića – Smičiklasova ulica – Martićeva ulica (desno) – Heinzelova ulica – Zvonimirova ulica – Trg žrtava fašizma – Ulica Račkoga – Smičiklasova – Martićeva (lijevo, u slijepi dio ulice).
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More