Specialized predstavio novi Turbo Kenevo

Po prvi put Kenevo je predstavljen 2017. godine kao električni bicikl sa 180mm hoda suspenzije, a vozačima nije trebalo dugo da shvate potencijal Keneva – posebno onima koji ne žive u blizini žičara.

"Kad smo predstavili Turbo Levo, jedno od prvih stvari koje smo čuli bilo je: "Ovo je super, ali imate li opciju s više hoda suspenzije?" Odgovor je "DA". Da, imamo. Zove se Turbo Kenevo", poručuju iz Specializeda.
 


Specialized je još jednom u Rabcu održao svoj Retailer Event, a kao svojevrsno iznenađenje dočekao nas je novi Turbo Kenevo kojeg smo imali priliku testirati, a sada smo u mogućnosti da i vama predstavimo ovaj nadograđeni bicikl od Specializeda.

 

 

SNAGA ZA VOŽNJU JOŠ VIŠE STAZA

Kenevo je došao iz želje vozača da se voze strmijim, grubljim i bržim stazama, a da pritom nemaju potrebu utovariti bicikl u kamion svog prijatelja i budu u mogućnosti potrošiti još više vremena na vožnji. Izgrađen na temelju Specialized-ove priznate Enduro šasije, opremljen RockShox Lyrik vilicom, Öhlins šokom sa oprugom, SRAM Code kočnicama i namjenskim gumama dimenzija 27.5 x 2.8 ", ovaj bicikl uzima sve što možete baciti na njega i traži još.
 

 


UPRAVLJIVOST

Žičara, bez obzira gdje se nalazili u svijetu, u jednom je trenutku bila neophodno zlo da bi se došlo do "vrha uspona", ali to više nije slučaj. Kenevo je izgrađen s svrhom na umu, da vozi nekim strmim stazama i savladavsa visoke skokove, s 180mm hoda suspenzije (na prednjem i stražnjem kraju) i sve to zaokruženo sa čvrstim aluminijskim okvirom. S laganim kutom glave od 65 stupnjeva "strmo" postaje relativan pojam, dok vam prilagođeni stražnji šok sa Öhlins oprugom daje mogućnost da uživate dok plutate kroz neke od najžešćih MTB staza. U međuvremenu, nova Wu sjedišna cijev čini penjanje i spuštanje stazama još boljim nego prije. Što je "Wu" pitate? To je droperica, odnosno pomična cijev sjedala koja mijenja prilikom spuštanja postepeno mjenja kut sjedala, pružajući vam geometriju još sličniju gravity biciklu.

Uz sve to, Kenevo brzo postaje e-MTB biciklom svakog istinskog vozača. A bez botrebe za transportima, iskustvo gravity vožnje veće je nego ikad, tako da možete zaboraviti na skupocjene žičare ili vaše vozilo ostaviti na parkingu.
 

 


INTEGRIRANA SPECIALIZED E-BIKE TEHNOLOGIJA

Integracija je za Specialized bila jednako važna kao i vozne karakteristike Keneva. Kako bi imali elegantan, integriran e-MTB bicikl, ne samo da su napravio lijep bicikl, nego su izgradili vlastiti ekosustav (nisu jednostavno uzeli ono što se nudilo na tržištu) i to je bilo ono što im je uistinu omogućilo da napravimo trail bicikl koji ne pristaje na kompromise.
 


Novo u integriranom sustavu motora i naterije je njihov poznati Trail Remote uređaj. Diskretno postavljen na vaš upravljač kako bi održali čist kokpit, on nudi jednostavan i lagan pristup za prebacivanje između četiri načina rada (uključujući novu pomoć pri hodu) bez uklanjanja ruku s upravljača. Lagano isporučivanje energije i tihi rad motora također dosta dodaju na iskustvu vožnje, kao da bicikl pokrećete vlastitom snagom, samo ste brži.
 

 


Novi Specialized 1.3 motor uklanja opcije u kojima trebate da odaberete dvije ili tri nadogradnje. Umjesto toga, dobivate poboljšanu učinkovitost, bolje upravljanje toplinom i više snage – dobivate sve tri. Novi motor također daje 15% više energije pomoću novih magneta i potpuno nove elektroničke jedinice. U međuvremenu, poboljšana učinkovitost motora i bolje upravljanje toplinom dolaze iz dva izvora – poboljšanja hardvera i novog softvera. Ali softver ne samo da podržava motor i učinkovitost upravljanja toplinom, već uravnotežuje i vaše vlastite unose snage (pedaliranje) kako bi se zajamčila još uglađenija pomoć motora. Toplinski jastučići u motoru također pomažu uravnotežiti unutarnju distribuciju topline, dok toplinski jastučići između motora i okvira oslobađaju sustav od viška topline.
 

 

 


DOMET

Snaga i velike baterije odlične su i nude sve pozitivno, ali još uvijek na stazi možete biti zatečeni sa praznom baterijom, zar ne? Pogrešno. Kao odgovor dolazi Specialized-ova ekskluzivna Mission Control aplikacija s novom značajkom Infinite Tune, čineći potpuno prilagodljiv proces podešavanja. Aplikaciju moćete preuzeti s bilo koje trgovine aplikacija (iOS i Android), a prućiti će vam potpunu kontrolu nad vašim Turbo Kenevo. Svaki mod može biti beskrajno podešen u svojoj razini pomoći i maksimalnoj izlaznoj struji motora, potpuno neovisno jedan o drugom. Ova sposobnost nema premca u e-MTB svijetu. Ali to nije sve što čini. Unutar Mission Control aplikacije nalazi se značajka Smart Control koja nadzire i prilagođava snagu baterije i motora na temelju ulaznih parametara vozača i vaše vožnje. Svakih 10 sekundi prilagodit će se u skladu s tim kako bi se osiguralo da se mrtve baterije nikad ne događaju. Sada, više nego ikad, možete kontrolirati svaki aspekt vašeg e-MTB iskustva.

Što je s baterijom? Integrirana i lako uklonjiva baterija nije samo izvor napajanja, već je i mozak bicikla. Kompatibilna je s ANT+ i Bluetooth®, a to znači da zaslon za praćenje (Trail Display) na akumulatoru nije jedino mjesto na kojem možete dobiti vaše podatke. To nazivamo modularnim konceptom upravljača i čini sustav koji je kompatibilan s bilo kojim ANT+ uređajem na tržištu. Dakle, bez obzira na to je li vaš procesor na tijelu ili na biciklu, spreman je prikazati razinu informacija koje tražite. Sada uređaj je spreman je prikazati svu razinu informacija koje tražite, a vozači mogu birati kakvu vrstu prikaza žele na njihovom uređaju.
 

 


PROMJER KOTAČA

Kao što smo ranije spomenuli, Kenevo je dizajniran za kotrljanje na Specialized gumama dimenzija 27.5 x 2.8. Naravno, možete voziti i na manjim, ali morat ćete biti jako svjesni ultra niskog ležišta pogonske osovine.
 


VIŠE NA NOVOM MOTORU

Više snage? Možete se kladiti. 15% više snage dolazi od novih neodimijskih magneta, nove elektronike i nove dinamičke jedinice za upravljanje. Sve to povećava struju, što povećava snagu. Ali što je s toplinskim balansom i upravljanjem toplinom? Osim što cijeli sustav proizvodi manje ukupne topline, novi toplinski jastučići su upareni s novim softverom motora kako bi se osigurala poboljšana toplinska ravnoteža unutar samog motora. Jastučići unutar motora ravnomjerno raspodjeljuju toplinu kroz sustav, dok vanjski jastučić istovremeno uklanja svu onu dodatnu toplinu iz sustava.
 

 


UČINKOVITOST MOTORA

Nadogranja hardvera na motoru idu uz poboljšanu učinkovitost motora. Drugi, manje očit dio jednadžbe učinkovitosti je softver. Ažuriranje softvera uokviruje hardverske nadogradnje i optimizira energiju baterije umjesto snage motora. Još jedan ključ uspjeha motora je sustav s remenom koji prigušuje vibracije i buku dok prenosi maksimalnu snagu. Novi softver također je igrao veliku ulogu u isporuci energije, uklanjajući neučinkovitosti vozača (nejednaka raspodjela energije kroz brze okretaje pedala) za postizanje uglađene, besprijekorne snage.

APLIKACIJA

Sada možete pratiti svoje vožnje i odmah ih prenijeti na aplikacije trećih strana. Vozači su dosad snimili gotovo 3 milijuna kilometara putem ove aplikacije, na 133.000 vožnji, koje i dalje rastu. Mission Control aplikacija također vam može pomoći u dijagnosticiranju problema unutar sustava. Spojite aplikaciju sa biciklom i dobit ćete potpunu vidljivost zdravlja vašeg sustava. Također možete preuzeti izvješće o sustavu i poslati ga svom prodavaču kako biste pojednostavili proces servisnih usluga.
 


Mission Control, s novom značajkom Infinite Tune, ujedno čini i potpuno prilagodljiv proces podešavanja. Svaki način rada može se beskrajno podešavati za svaku razinu pomoći i maksimalan izlaz motora, potpuno neovisno jedan o drugom – što je prvi e-bicikl koji je to ikada postigao.

Ako ste odabrali vožnju 3 sata, ili u dužini od 50km ili možda oboje, sustav će nadzirati i kontrolirati motor i bateriju na temelju vašeg napretka. To se postiže prilagođavanjem izlaza na temelju postotka završene vožnje i unosa vozača (unesene snage). Ovi podaci se dobivaju putem pametnog algoritma koji je proizašao iz tisuća sati testiranja i savjetovanja s dva švicarska sveučilišta (tako da znate da je to dobro) koji su odredili kada i kako upravljati snagom. Kenevo također dolazi sa ugrađenim mjeračem snage – zar to nije super? Možete provjeriti svoj unos snage uživo na svojoj aplikaciji ili na bilo kojem uparenom ANT+ uređaju ili možete pogledati sve statistike nakon vožnje na vašem softveru treće strane.

DH-READY GEOMETRIJA

Specialized predstavio je neke geometrijske nadogranje s novim Kenevom koji dobiva glađu cijev glave od 1 stupnja (sada 64°) i 2 stupnja strmiji kut sjedala (sada 77°).
 


Doseg je uvelike porastao, dodatnih 40 mm po veličini u prosjeku. Kao i na najnovijim Enduro i Demo modelima, Kenevo prelazi na sistem S-Sizing, s veličinama S2, S3, S4 i S5 koji zamjenjuju tradicionalne male, srednje, velike i extra-velike veličine.

Zašto promjena? Specialized želi da vozači odaberu okvir na temelju dosega koji preferiraju, a ne po visini sjedala. Da bi se to olakšalo, sjedišne cijevi postale su znatno kraće, što pruža veću fleksibilnost za povećavanje i smanjivanje dimenzija, a također poboljšava kompatibilnost s modernim pomičnim cijevima za dugi hod. Glave cijevi su također postale kraće, a Specialized potiče vozače da odaberu visinu cijevi sjedišta/upravljača koristeći se uključenim distancerima za glavu vilice.
 

 


Za one koji vole precizno podešavanje geometrije, u okvir Keneva ugrađena je prilagodljivost. Mali umetak od nehrđajućeg čelika unutar donjeg potpornog nosača omogućuje vozačima da prelaze između postavki High i Low, što kut glave mijenja za pola stupnja, a istovremeno podiže ili spušta visinu pogonske osovine.

Uz velikodušni prostor između okvira i guma, te veće mogućnosti vilice, ovo su sigurno dodatne mogućnosti za mjenjanje stila vožnje na novom Kenevo.
 


DOSTUPNI MODELI

Dva će modela Keneva biti dostupna do 2020. godine: Expert i Comp, cijene nam još nisu poznate. Oba modela koriste isti okvir od aluminija i 2.1 pogon, iako Expert prima veću bateriju od 700wh sa 40% više dometa.

Dok Expert dobiva RockShox Boxxer s dvostrukom krunom na prednjem dijelu, Comp dobiva jeftiniju Marzocchijevu Z1 vilicu, koja uključuje 180mm putnu vilicu Z1 s jednom krunom.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More