Test: Specialized Comp MTB cipele

©BikeMagazin
©BikeMagazin

Na adresu naše redakcije stigao je vrlo zanimljiv paket. Naš partner Specialized Adria poslao nam je na test nove Specialized Comp Mountain Bike cipele čiji Vam opis donosimo u narednim redovima.

Ono što nam je odmah na prvu privuklo pažnju i izmamilo osmijeh na lice je mat crna boja s crvenim detaljom na stražnjem kraju. Glavna karakteristika kompletnog dizajna cipela je jednostavnost, a ekipe iz Specializedove radionice si je dala truda da ih učini iznimno laganim i udobnim.  Težina jedne cipele iznosi svega 365 grama u veličini 43.

Body Geometry dizajn pobrinuo se za visoku udobnost i prijanjanje, a cipele su dostupne i u različitim širinama kako bi odgovarale svim tipovima stopala. S gornje strane nalaze se dvije trake te Boa S2-SV kotačić za mikro-podešavanje čvrstoće. Sam kotačić se pokazao kao odličan dodatak koji do izražaja ponajviše dolazi prilikom vožnje gdje jednostavnim potezom vrlo lako omogućuje dodatno stezanje, odnosno otpuštanje sprinterice. Također, S2 SV kotačić se lako može zamijeniti bez upotrebe ikakvog alata, dok Boa njegovu čvrstoću i sigurnost garantira doživotnim jamstvom.

 

Implementacija  Boa S2 SV-a dovela je i do redizajniranja takozvanog jezika cipele koji je asimetričan te se prilikom zatezanja sprinterice nalazi točno tamo gdje i treba biti, bez suvišnog prijelaza slojeva materijala jednog preko drugog, što igra dodatnu ulogu u samoj prozračnosti cipele te daje ergonomski osjećaj. Na bočnim stranama nalaze se zračni otvori, dok je s gornje strane dominantan mrežasti materijal koji znatno reducira znojenje nogu prilikom intenzivne vožnje. Na samom vrhu cipele nalazi se dodatno učvršćenje koje štiti prste vozača ukoliko dođe do udarca o kamen ili podlogu u slučaju pada, a ujedno povećava dugotrajnost i životni vijek obuće.

Jedna od najvažnijih stavki sprinterica prilikom vožnje je potplat. Na Specialized Comp MTB cipelama korišten je najlon kompozitni potplat zajedno sa SlipNot gumenim profilom koji rezultira umjerenom krutosti (index krutosti 6.0) i fenomenalnom trakcijom, a sami prijenos sile pedaliranja je doveden do optimalnog stanja. Također, potplat je izveden u two-bolt stilu što znači da cipele odgovaraju svim vrstama i modelima SPD klitova od različitih proizvođača.

Osobno, cipele su se pokazale u odličnom svijetlu tijekom testnih vožnji, izuzetno su udobne te daju prirodan položaj nogama prilikom pedaliranja. Na pojedivnim sekcijama gdje je potrebno sići s bicikla ili prehodati određeni dio staze ključnu ulogu odigrao je SlipNot gumeni profil koji spriječava klizanje bilo da je riječ o kamenoj ili zemljanoj podlozi. Također, Boa S2 SV kotačić je izuzetno koristan u vožnji ukoliko je potrebno da brzo podesite sprinterice, više nije potrebno mučiti se s trakama na ljepljenje, a korištenje je s druge strane mnogo jednostavnije od prijašnjih kopči i kajiševa.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More