Tko su Gravel biciklisti? Nizozemska studija otkriva

Nizozemska biciklistička udruga NTFU, zajedno s čitateljima ključnih časopisa za entuzijaste, istražila je čimbenike koji pokreću porast i potražnju Gravel bicikala, istraživanje koje je vršeno u usporedbi s drugim segmentima, popularnost brendova, cijene i navike vožnje.

Dugo se smatralo da Gravel dijelom voze cestovni biciklisti koji su sve umorniji od prometa na cestama, ali u Nizozemskoj gdje je infrastruktura koja se samo može sanjati po pitanju biciklizma, postavlja se pitanje ima li ikakvih dokaza koji podupiru ovu ideju?
 


Studija otkriva da 93% gravel biciklista doista ima još jedan bicikl kod kuće i više od polovice njih kaže da je to cestovni bicikl, dok 40% posjeduje brdski bicikl. Otprilike trećina sugerira da imaju oba pri ruci. Izmjena između cestovne i gravel vožnje očito je posebno popularna.

Prosječna prodajna cijena kupnje bicikala osjetno je viša u Nizozemskoj nego u zamljama Balkana, na primjer, i dok e-bicikli prvenstveno podižu vrijednosti, visoke kupnje gravel bicikala pomiču granicu još dalje; vozači u prosjeku potroše 2776 eura na bicikl za izlete po makadamskim cestama. To je znatno više od onoga što je ista studija pokazala da se troši na cestovne ili brdske bicikle od 1.517 € odnosno 1.086 €. Nešto manje od 5% kupilo je rabljene bicikle, što ilustrira priliku koja ostaje u maloprodaji bicikala, gdje je 61% reklo da su kupili fizički, a 10% online. Daljnja petina kupljena je isključivo u internetskoj trgovini.

Što se tiče traženih marki, Canyon, Cannondale i Specialized dominiraju tržištem u Nizozemskoj.

Što se tiče navika vožnje, gravel biciklisti idu pripremljeni; očito ne baš 20% izlazi bez unaprijed planirane rute, a nešto manje od polovice su korisnici usluga poput Komoota ili Strave.

40% ispitanika reklo je da svoj gravel bicikl vozi do četiri puta mjesečno, dok drugih 40% vozi 4 do 8 puta mjesečno. 10% kazalo je kako to čine više.

Za proizvođače guma koji ovo čitaju, većina vozača traži fine do grube gravel staze, protočne singletrackove i asfaltirane ceste. Oko trećine njnih na gravel biciklima, traži prvenstveno fine i tvrde rute.

Koliko je tržište ozbiljno u smislu natjecanja ili cikloputovanja? Većina očito sudjeluje u organiziranim turama, od kojih su najpopularnije one koje organiziraju lokalni biciklistički klubovi, dok četvrtina odlazi na jednodnevna događanja.

NTFU je poduzeo istraživanje djelomično s ciljem većeg prodora u kopneni pristup i razgovarajući s vladinim agencijama o biciklističkim trendovima. Cijela studija dostupna je za pregled ovdje.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More