Tour de France 20 etapa: Pogačar pobjednik pretposljednje etape Tour de Francea

Pogačar poklanja svom timu etapnu pobjedu nakon što je pobijedio Vingegaarda u završnom sprintu. Slovenac je stigao na vrijeme da se oporavi i napusti Tour s malo manje gorčine u ustima koju je doživio prije nekoliko dana na Col de la Loze. Ciccone je proglašen Kraljem planina, a Adam Yates zauzima treći stepenik postolja.

Staza

To je bio posljednji dan za ukupni poredak 110. izdanja, stoga su organizatori uključili mnoštvo uspona u dužini etape od 133 km. U prvom dijelu bila su tri uspona 2. kategorije prije nego što je uspon 3. kategorije označio središnji dio. U drugom dijelu dominirala su dva uspona 1. kategorije, Petit Ballon i Col du Platzerwasel, pri čemu je ovaj drugi dosegnuo vrh 9 km prije cilja u Le Marksteinu, ali bilo je još više penjanja na putu, uključujući uspon prema cilju.

Pogačar je pobijedio Vingegaarda u završnom sprintu i osvojio etapu

110. izdanje Tour de Francea ponudilo nam je tešku planinsku etapu kako bi začinilo ovo senzacionalno izdanje prije nego što se spusti zavjesa ovog događaja. Biciklisti su se suočili s posljednjim mučnim naporom: 133,5 kilometara s šest uspona, od kojih su posljednja dva, prve kategorije, isticala.

Iako je generalni poredak bio u korist Vingegaarda, još su uvijek bilo nekih pitanja koja je trebalo riješiti: borba za postolje, dres najboljeg na brdskim ciljevima i mogući brzi oporavak Pogačara koji bi mu omogućio da zatvori utrku s pobjedom za svoju ekipu.

Etapu je započeo Campenaerts i De Bruyst kao protagonisti. Nakon nekoliko kilometara vidjeli smo kako su neki biciklisti već počeli gubiti korak s glavnom grupom, što je bilo znak još jednog dana s vrlo visokim tempom koji je natjerao na znoj već od samog početka. Međutim, pokreti na čelu grupe brzo su bili neutralizirani i sve je teklo bez većih vijesti.

Carlos Rodriguez doživio je pad u kojem je bio uključen i Sepp Kuss. Biciklist iz Granade – udaljen 1 minutu i 16 sekundi od postolja – pao je na zavoju i iako je uspio nastaviti, vidljive su bile modrice i udarci po njegovom licu, rukama i nogama. S druge strane, Amerikanac je zatražio medicinsku pomoć.

Tour de France 20

Važan trenutak bio je kada se formirala vodeća grupa bez prisutnosti Pogačara, ali s osamnaest biciklista; među njima su bili Vingegaard, Pidcock, Kung, Powless, Van Baarle, Landa, Ciccone, Ion Izagirre i Van der Poel. Gotovo odmah, Pedersen je ubrzao tempom, a za njim su krenuli Ciccone, Neilands, Powless i Landa kako bi stvorili razmak.

Liječnici su pružili pomoć Carlosu Rodriguezu dok su se Vingegaard, Van Baarle i Kwiatkowski ponovno pridružili glavnoj grupi. Pažnja je bila usmjerena na 15 biciklista u bijegu.

Nakon prolaska Ballon d’Alsacea, biciklisti su došli do Col de la Croix des Moinats i gotovo bez vremena za odmor, počeli su penjati Col de Grosse Pierre. Etapa je bila (relativno) mirna s dvije grupe na čelu: Pidcock, Pinot, Skjelmose, Ciccone, Neilands, Barguil i Van Gils s jedne strane; i favoriti 20 sekundi iza njih.

Bjegunci su pretrpjeli neke gubitke i privukli neke nove – Vermaeke, Madouas, Uran. Na kraju je ostalo deset biciklista u grupi u bijegu, dok je iza njih bio samo glavni peloton, koji je tada bio udaljen na 1’16”.

S još nekoliko kilometara do cilja, fokus je bio na posljednja dva uspona dana, oba prve kategorije: Petit Ballon (9,3 km s prosječnim nagibom od 8,1%) i Col du Platzerwasel (7,1 km s prosječnim nagibom od 8,3%). U međuvremenu, Ciccone je proglašen pobjednikom i uzeo dres najboljeg na brdskim ciljevima.

Tour de France 20

Pinot je napao s preostalih 31km do cilja. Francuz je krenuo u akciju i povećao tempo kako bi ostavio iza sebe svoje kolege iz bijega: Pidcocka, Madouasa, Ciccone, Harpera i Barguila. Etapa je ostala otvorena, s glavnom grupom udaljenom malo više od minute.

Pinot je snažno pedalirao kako bi sam dosegnuo vrh uspona i krenuo nizbrdo s pola minute prednosti. Gaudu je pao trenutak prije nego što su vođe krenule na uspon Col du Platzerwasel.

Tour de France 20

Pogačar napao s malo više od 13 kilometara do cilja. Slovenac je promijenio tempo i Vingegaard mu je odgovorio, ne pokazavši ni jedan izraz na licu. Gall je iskoristio trenutak i odlučio da im se pridruži.

Trio je postupno smanjio zaostatak za drugim biciklistima ispred njih. Gonjeni su, ali Gall je bio dovoljno snažan i uspio se pridružiti. Vingegaard i Pogačar pridružili su se u naporu, dok je i Pidcock pokušao, ali na kraju odustao nakon nekoliko metara. Gall je nastavio snažno vući, dok je Pogačar bio na kraju kolone, a Vingegaard između njih.

Tour de France 20

Kilometri su prolazili vozeći se između skupina navijača koji su neumorno bodrili trojicu biciklista koji će odlučiti etapu u posljednjim metrima. Stigli su do cilja. Bez napada. Još 8 kilometara do kraja.

Braća Yates su im se pridružili na malo više od 4 kilometra do kraja. Pogačar je dodao još jednu kartu svojim šansama za pobjedu, iako nitko nije znao koliko je tko svjež. Kao što se očekivalo, sve će se riješiti u sprintu: Yates je bio ispred da otvori put za Pogačara.

Vingegaard ih je pretekao s unutarnje strane s vještinom žonglera i krenuo pedalirati kao životinja. Pogačar je učinio isto i dvojica su vozila paralelno, prije nego što je bicikl Slovenca prešao naprijed. Vingegaard je predao i Pogačar se oprostio od Toura s pobjedom.

Adam Yates završio je treći u ukupnom poretku. Carlos Rodriguez nije uspio osvojiti postolje, ali imao je Tour koji će pamtiti, pogotovo nakon pada koji ga je ostavio s ozbiljnim modricama po cijelom tijelu.

KOMPLETNI REZULTATI 20.etape Tour de France – OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More