Tour de France: Pobjeda Rogliča na 4.etapi, Pogačar na 2.mjestu

 Primož Roglič (Jumbo-Visma) uklonio je sve sumnje u njegoovu kondiciju na Orcieres-Merlette, odnijevši pobjedu na prvom brdskom finišu utrke Tour de France, dok je Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) zadržao je žuti dres.

Roglič koji je prije dva tjedna morao napustiti Criterium du Dauphine nakon teškog pada, snažno je ubrzao u posljednjih 150 metara uspona nakon što je njegov timski kolega, Wout Van Aert, nametnuo tempo za veći dio gornjeg dijela završnog uspona.
 


Slovenac Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) nije bio daleko i završio je na drugom mjestu, dok Alaphilippe je izgledao kao  da se slaže sa uvjetima, ali je morao da se zadovolji petim mjesstom  iza Guillaumea Martina (Cofidis) i Naira Quintane (Arkea-Samsic) nakon što je nestao u finalnim metarima.

Tadej Pogačar je imao dobar osjećaj uoči početka 4. etape najveće biciklističke utrke na svijetu, koja je vodila na put s dovoljno izazova, poput pet kategoriziranih uspona, prvi put – ne i posljednji – na ovogodišnjem Tour de Franceu.

Cilj je bio na usponu, a posljednjih sedam kilometara se vozilo na usponu prve kategorije. Klasična etapa, koja će razdvajati all round bicikliste od onih koji to nisu, a Slovenci u takvim situacijama uživaju. Poput vodećeg na svjetskoj rang-listi Primoža Rogliča do Tadeja Pogačara, mladog člana momčadi UAE, koji je osjetio da bi ovo mogao biti njegov, ili njihov dan.

"Imam dobar osjećaj i uvjeren sam da bi moglo dobro završiti". I završilo je. Doduše, Pogačar je stigao drugi, ali je potvrdio da iz mlađe garde svjetskih biciklista spada među najbolje.

Kompaktna momčad

No, ovoga puta nitko nije bio ravan Primožu Rogliču, nije to bio ni branitelj naslova Toura, Kolumbijac Egan Bernal. U posljednjih 200 metara Roglič je odjurio do trijumfa i treće etapne pobjede na Touru. Prvu je ostvario 2017., a drugu godinu dana kasnije.

Vrlo kompaktna momčad Jumba – čiju aktivnost je i ovoga puta pohvalio kapetan Roglič – sve je perfektno obavila, da bi Amerikanac Sepp Kuss povukao Rogliča i doveo ga do pozicije iz koje bi mogao jurišati na pobjedu.

 

A to se dogodilo 800 metara prije cilja, Roglič je povukao, pratio ga je Francuz Gulliaume Martin, naravno i Pogačar, dobro se držao i vodeći u ukupnom poretku Julian Alaphilippe, ali se vidjelo da mu polako kopni snaga i da se neće moći boriti za pobjedu u etapi.

Deset sekundi bonifikacije koju je dobio Rogliča je dovelo do trećeg mjesta u ukupnom poretku. ​Ovo je bio dosad najveći uspjeh Slovenaca na Touru, nije lako izboriti mjesto na postolju, nije lako ni pobijediti, a pogotovo nije lako biti prvi i drugi…

"Nakon druge etape sam shvatio da je s mojom formom sve u redu, i da onaj pad na utrci Dauphine nije ostavio nikakve posljedice", rekao je Primož Roglič. Tour se nastavlja petom etapom od 183 kilometra, jednom od rijetkih koja će pogodovati sprinterima.
 

KOMPLETNI REZULTATI

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More