Tour of Albania (1. i 2. etapa)

Proteklog vikenda u Tirani je startalo 75. izdanje trke "Tour of Albania", na kojem su učestovali crnogorski i hrvatski vozači, a posebno se ističu vozači BK Meridiana Kamen koji su napravili odličan plasman.

Prvog dana trke, pakleni tempo su nametnuli italijani, da bi na kraju dana kao pobjednik etape slavio Michele Gazara (Sangemini). Gazara je tešku etapu koja je vožena od Tirane do Korče u dužini165,3 km sa dva brdska cilja savladao za 3 sata 58 minuta i 10 sekundi ostvarivši prosječnu brzinu od 41,643km/h. Da prva tri mjesta ne pripadnu Italijanima potrudio se Hrvat Bruno Maltar takmičar  tima "Merdiana Kamen" iz Pazina koji je za pobjednikom zaostao 1 minut i  22 sekunde. Zatim slijede 4 vozača sa zaostatkom 3 minuta i 8 sekundi među kojim su bili  dva takmičara iz "Sangemina" i jedan takmičar iz "Meridiane".

Od samoga starta žestoki tempo su  nametnuli Italijani koji su među sedam najbolje plasiranih imali čak 5 takmičara. U Crnogorskom timu  najbolji plasman ostvario je Marko Stanković koji je bio šesnaesti, dok je Goranu Ceroviću upjelo da odšprinta veliku grupu čiji je vremenski  zaostatak za pobjednikom  iznosio 15 minuta i 13  sekundi.

Vremenska rampa koja je iznosila 10% u odnosu na pobjednika  uhvatila je 6 takmičara među kojim je bio i Stefan Bajčeta iz crnogorskog tima, dok je  jedanaest takmičara odustalo, stoga je u nedelju umjesto 12 timova na startu bilo samo 10 sastava.
 


Sljedeći dan vozila se druga i najduža etapa od Korče do Elbasana u ukupnoj dužini od 199 kilometara, na kojoj je u žestokom finišu pobijedio Italijan Nikolas Martini savladavši etapu za 4 sata 35 minuta i 32 sekunde, ostvarivši prosjek od 43,294 km/h.

Sva tri crnogorska predstavnika drugu etapu završili u vremenu pobjednika. Za albanske ljubitelje biciklizma lijepa vijest je drugo mjesto Xhaulina Kanberaja, dok je treći bio Italijan Paolo Toti .

Sa izuzetkom tri reprezentativca Albanije koji su imali zaostatak od nekoliko minuta svi učesnici su na cilj došli u vremenu pobjednika među kojim i tri takmičara crnogorskog tima: Goran Cerović, Ivan Jovanović i Marko Stanković.

Danas se vozi treća etapa od  Elbasana do Valone u ukupnoj dužini od 176 kilometara

Branko Hajduković

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More