Tour of Croatia: Grosu druga etapa


Rumunj Eduard Michael Grosu (Nippo Vini Fantini) pobjednik je druge etape četvrtog izdanja biciklističke utrke "Tour of Croatia" vožene od Karlovca do Zadra u dužini od 234.5 kilometara, a tim je uspjehom preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Grosu, koji je u prvoj etapi u utorak zauzeo treće mjesto, idealno je tempirao svoj završni sprint u staroj jezgri Zadra i ciljem prošao ispred Talijana Giacoma Nizzola (Trek) i Riccarda Minalija (Astana).

Drugu etapu obilježio je neobičan događaj kada je utrka bila neutralizirana tijekom spuštanja s Velebita prema Zadru zbog jakog vjetra. Naime, nakon što su se uspeli na brdski cilj i prošli kroz tunel s dalmatinske strane Velebita vozači su zaustavljeni jer je postojala opasnost da ih jaka bura otpuše s ceste. Utrka je bila neutralizirana 30-ak kilometara da bi bila nastavljena kada su vozači stigli u Posedarje, otprilike 35 kilometara prije cilja.

U trenutku neutralizacije, Nizozemac Peter Koning (Aqua Blue Sport) imao je otprilike dvije minute prednosti u odnosu na peloton, a pred sobom je imao 35 kilometara s vjetrom u leđa tijekom kojih je tu prednost trebao braniti. Ipak, skupina se prema cilju kretala mnogo brže od Koninga i dostigla ga je 15-ak kilometara prije cilja.

Kada se ušlo u sam grad, iz glavne skupine izdvojio se Slovenac Matej Mohorič (Bahrain) koji je uspio ostvariti oko 10 sekundi prednosti u odnosu na peloton, no nije uspio ostati na čelu do kraja iako su mu u prilog išla dva masovna pada u glavnoj skupini. U prvom od ta dva pada nastradao je i pobjednik prve etape, Talijan Niccolo Bonifazio (Bahrain). Upravo zbog tog pada Bonifazio je izgubio i vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Nakon dvije etape u ukupnom redoslijedu Grosu ima osam sekundi bolje vrijeme od drugog Nizzola, a 10 od trećeg Minalija. Rumac je deveti sa 18 sekundi iza vodećeg Rumunja.

U četvrtak će se voziti treća etapa od Trogira do najvišeg vrha Biokova, Svetog Jure u dužini od 134 kilometra.

2. ETAPA:

1. Eduard Michael Grosu (Rum/Nippo Vini Fantini)  5:38:11
2. Giacomo Nizzolo (Ita/Trek) isto vrijeme
3. Riccardo Minali (Ita/Astana) isto vrijeme
4. Jevgenij Gidič (Kaz/Astana)      +4
5. Juan Jose Lobato (Špa/Nippo Vini Fantini)      +4
6. Josip Rumac (HRV/Meridiana Kamen)      +4
7. Matej Mohorič (Slo/Bahrain)      +4
8. Andrea Guardini (Ita/Bardiani CSF)      +4
9. Marko Kump (Slo/CCC)      +8
10. Sondre Enger (Nor/Israel Cycling Academy)      +8

UKUPNO:

1. Eduard Michael Grosu (Rum/Nippo Vini Fantini) 11:23:22
2. Giacomo Nizzolo (Ita/Trek)       +8
3. Riccardo Minali (Ita/Astana)      +10
4. Andrea Guardini (Ita/Bardiani CSF)      +12
5. Jon Božič (Slo/Adria Mobil)      +12
6. Riccardo Stracchiotti (Ita/MsTina Focus)      +17
7. Žiga Jerman (Slo/Ljubljana Gusto Xaurum)      +18
8. Matej Mohorič (Slo/Bahrain)      +18
9. Josip Rumac (HRV/Meridiana Kamen)      +18
10. Jevgenij Gidič (Kaz/Astana)      +18

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More