Tour of Flanders: Tadej Pogačar jednostavno najbolji!

Bilo je divljih padova, bijegova i pokušaja bijegova, jednostavno uzbudljiva utrka uz susret Tri tenora – Wout Van Aerta, Mathieua van der Poela i Tadeja Pogačara – a sve to spojeno je u obliku zadivljujućeg drugog spomenika sezone, 107. izdanje Ronde van Vlaanderen – Tour of Flanders. Pogačar je ostavio sve iza sebe na trećem prolazu Oude Kwaremonta da bi dodao Flandriju svojim dvama naslovima Il Lombardia i jednom Liege-Bastogne-Liege monumentu. On je tek treći biciklist koji je ikada osvojio Tour de France i Ronde nakon Louisona Bobeta i Eddyja Merckxa.

Kako je utrka krenula

Velika trojac prvi put se međusobno okušao ove sezone u Milano-San Remu, gdje je van der Poel osvojio titulu prvaka, Van Aert se popeo na postolje, a Pogačar je bio četvrti. U E3 Saxo Classic redoslijed na postolju bio je Belgijac, Nizozemac i Slovenac. Do sada je Van Aertov francuski timski kolega Christophe Laporte vodio tjedan Flandersa, uzevši Gent-Wevelgem i Dwars door Vlaanderen.

Počevši u Bruggeu umjesto u Antwerpenu, izdanje za 2023. godinu donijelo nam je 273,4 kilometra utrke, najduži Ronde u posljednjih 25 godina. Bilo je šest dionica kaldrme i 19 uspona, od kojih je posljednjih šest bilo upakirano u 30km do cilja. Ali nemojte odbaciti uspone prije finalnih šest. Prošle sezone stvari su se počele kuhati na Berendriesima. Valkenberg, Berg Ten Houte i Kanarieberg također su dobra mjesta za napad. Do posljednja dva uspona, Oude Kwaremont (2 km od 4,4 posto) i Paterberg (400 metara od 8,8 posto), odabir će biti napravljen i ova će se elitna skupina međusobno boriti. Silazeći s Paterberga, do cilja u Oudenaardeu ima 13,3 km.

Houle je bio dio bjegunaca koji su se rano odvojili (kao i Daan Hoole). Na putu do prvog od tri prolaza Oude Kwaremonta, dogodio se veliki sudar koji je izazvao Bahrain-Victorious biciklist. Tim Wellens i Peter Sagan bili su prisiljeni odustati, a Poljski biciklist koji je izazvao nezgodu, Filip Maciejuk, bio je diskvalificiran.

Na Molenbergu, sa 100 km do cilja, jaka skupina u kojoj su bili Kasper Asgreen, Mads Pedersen, Matteo Trentin i Nathan van Hooydonck iskočila je iz glavne grupe. Na Berg Ten Houteu, dvije grupe su se spojile 2:00 ispred pelotona i Houle je imao 18 saveznika. Prije druge vožnje uz Oude Kwaremont, razlika je bila 3:00 minute.

Neposredno prije Oude Kwaremonta II, Houle se otpao iz skupine za bijeg. Pogačarov UAE-Emirates udario je tempo i Slovenac je napao, nadmašivši značajna imena poput Van Aerta, Laportea, van der Poela i Toma Pidcocka. Pogačar se sam popeo na Paterberg I, ali prvo je Laporte uspio, a onda ih je uhvatila potjera sa Van Aertom. Sada su favoriti imali na Petersenu bijeg 1:30 minuta na cesti s preostala 44km do cilja.

Pogacar
Pogacar i Nils Politt su na vrhu Kwaremonta ispred Van Aerta, Pidcocka i van der Poela.

Koppenberg je smanjio grupu favorita na Tri prijatelja, a Pedersenov jaz nastavio se smanjivati u sljedećim uzastopnim popločanim sektorima. Van der Poel je pretrpio mehanički kvar u podnožju Taaienberga i morao je sustizati grupu nakon defekta. Kruisberg je mjesto gdje je Pedersen odlučio odbaciti svoje kolege s kotača.

Van der Poel je razbio Van Aerta na Kruisbergu. Slovenac je bio ravnopravan s njim, ali Van Aert je natjerao van Hooydoncka da se vrati na posao za njega. Van der Poel i Pog pridružili su se ostacima bijega, Pedersen je nastavio sam naprijed.

Na Oude Kwaremontu III Pogačar se oprostio od Nizozemca i ostalih. Kretao se kroz Pedersen.

Pogacar
Pedersen, Pogacar, van der Poel na posljednjem usponu na Kwaremont.

Van der Poel i Pedersen jurili su Pogačara na Paterbergu. Ali Pogi je nadjačao dvojac i ne može poreći njegova prekrasna pobjeda. Pravo remek djelo! Van der Poel je završio 16 sekundi kasnije. Pedersen je zauzeo posljednje mjesto na postolju.

Prva tri mjesta Tour of Flanders 2023.

1) Tadej Pogačar (Slovenija/UAE-Emirates) 6:12:07
2) Mathieu van der Poel (Nizozemska/Alpecin-Deceuninck) +0:16
3) Mads Pedersen (Danska/Trek-Segafredo) +1:12

Kompletni rezultati dostupni OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More