U Banja Luci održana cestovna utrka Državnog Prvenstva BiH

Državno Prvenstvo Bosne i Hercegovine je završeno sa cestovnom utrkom koja se održava, već tradicionalno, u Banja Luci na stazi u Zalužanima.

Nakon odlične organizacije Kronometra koji je održan tjedan dana ranije u Sarajevu pod organizacijom kluba "Giro di Sarajevo" i dominacije Vedada Karića na istom, jučerašnji dan protekao je u znaku Ivana Širića u kategoriji Elite i Huseina Selimovića u Juniorima.

Na cestovnoj utrci Državnog Prvenstva nastupilo je ukupno 50 vozača u svim kategorijama, od kojih je Seniorska kategorija bila najbrojnija. Start utrke za kategorije M.Kadeti, Kadeti i Masteri obilježen je u 11:00h i vozili su 13 krugova na stazi dugoj 4km, dok je start najjače Seniorske kategorije zabilježen u 12:00h sa 25 krugova na stazi u Zalužanima.
 


Na samom startu utrke našla su se zvučna imena iz BiH biciklizma, poput Vedada Karića, Ivana Širića, Huseina Selimovića, Đulage TrejićaNedžada Mahmića koji je bio iznenađenje dana uz vijest da ponovo vozi za Bosnu i Hercegovinu, te braća Dušan i Pavle Kalaba (BSK Partizan; Srbija). Sve je obećavalo na uzbudljivu utrku, koja je tako i startala. Snažan start na početku utrke ubrzo je obilježen i bijegom grupe od 6 vozača već u prvim krugovima, a grupu su činili: Hulusić, Bošnjak, Tubić, Mehidić, Mahmić i Kalaba. Nakon tri kruga bijega, Mahmić staje u tehničku zonu zbog kvara na biciklu, a grupa koja je bila u bijegu  davalo je dojam kao da je odustala i biva uhvaćena, nakon čega i počinju kalkulacije.

 


Dan je također obilježen i bijegom Tubića Davora (BSK Banja Luka), koji nedugo nakon što su uhvaćeni bjegunci, skače i odlazi u bijeg i pravi prednost od 1:30min ispred grupe. Bijeg je trajao čitavih 8 krugova, dok se grupa činila kao nezainteresirana da ga uhvati. No, nakon 8 krugova bijega Tubiću ponestaje snage, biva uhvaćen i na kraju se plasirao na 9.mjesto. 

U posljednjim krugovima u bijeg odlazi Dušan Kalaba, kojem se uskoro pridružuje mladi Husein Selimović te prave bijeg sa gotovo 1min prednosti. Budući da je Kalaba državljanin Srbije čiji plasman nije ugrožavao krajnji rezultat, a Selimović kategorija Junior u kojoj nije imao ozbiljnu konkurenciju, grupa ih pušta u bijeg i nastavlja vožnju sa svojim tempom. Dvojac ulazi u cilj ispred grupe sa 45sek. prednosti, a mladi Selimović sa jako uzbudljivim sprintom ulazi u cilj ispred Kalabe.
 


Sve je bilo u znaku da će utrka obilježiti pobjednika u Seniorskoj kategoriji sa snažnim spriontom u posljednjim metrima.

Na kraju trke jako uzbudljiv i brz sprint grupe u kojem ciljnu ravninu kao prvi prolazi mladi Ivan Širić (BK Mostar) te postaje Državnim Prvakom, a za njim slijede Vedad Karić (BK Jedinstvo) na drugom mjestu i Nedžad Mahmić (RC Sport Austrija) na trećem mjestu.

 

 

REZULTATI PO KATEGORIJAMA 
 


SENIORI

1. Širić Ivan (BK Mostar)
2. Karić Vedad (BK Jedinstvo)
3. Nedžad Mahmić (RC Sport AU)

JUNIORI

1. Husein Selimović (Zmaj od Bosne)
2. Milovanović Savo (Zmaj od Bosne)
3. Malicevic David (BK Summit)

MLAĐI KADETI

1. Mehmedović Kenan (Zmaj od Bosne)
2. Ahmed Karić (Zmaj od Bosne)

KADETI

1. Osman Ćorić (Zmaj od Bosne)
2. Beća Kerim (Pedala – Žepče)
3. Subašić Enes (Zmaj od Bosne)

MASTER A

1. Toni Zorić (BK Mostar)
2. Lakić Miroslav (Zmaj od Bosne)
3. Vasić Darko (BK Sumit)

MASTER B

1. Radovanović Dragoslav (BK Tuzla)
2. Perić Dositej (BSK Banja Luka)

MASTER C

1. Čeke Ernest (BK Jedinstvo)
2. Husanović Mustafa (Zmaj od Bosne) 

Službene rezultate objavimo nakon što ih sudijska komisija dostavi. 
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More