UCI zabranio tzv. “super tuck” položaj na biciklu

UCI je u četvrtak najavio niz ažuriranja svojih pravila i njihove provedbe u širokoj izjavi koja je uključivala nekoliko novih sigurnosnih odredbi izrađenih nakon "postupka dugog savjetovanja".

Među najzapaženijim promjenama sigurnosnih protokola organizacije je obveza provođenja zabrane takozvanog "super tuck", odnosno položene vožnje na gornjoj cijevi i upravljaču bicikla, a ova odredba stupa na snagu od 1. travnja/aprila.
 


Taktika obaranja gornjeg dijela tijela na upravljač dok se težina stavlja na gornju cijev okvira u pokušaju postizanja niskog aerodinamičnog profila postaje sve popularnija posljednjih godina. Chris Froome je tehniku ​​posebno upotrijebio vozeći do solo pobjede na 8. etapi Tour de Francea, a koristili su je brojni drugi vozači na glavnim utrkama tijekom posljednjih nekoliko sezona.

Korištenje "super tucka" dovelo je do mnogih kontroverzi, međutim, zasigurno je da su mnogi doveli u pitanje sigurnost ove metode, kako za vozača koji je koristi, tako i za one oko njega. O tim se problemima razgovaralo tijekom sastanaka Upravnog odbora UCI-a, koji je zatim izradio izmjene sigurnosnih pravila UCI-ja.

Sada, UCI kaže da planira provesti zabranu "super tuck" vožnje kao dio svojih pravila protiv "opasnog ponašanja". Također, bacanje boca s vodom na cestu, još je jedna česta pojava s potencijalnim sigurnosnim implikacijama (kao što je doživio Geraint Thomas kad je prošle godine pao na Giro d’Italia nakon što je naletio na bocu koja je bila odbačena).
 


"Upravni odbor UCI-ja također je odlučio ojačati propis o potencijalno opasnom ponašanju vozača, uključujući bacanje boce na cestu ili unutar pelotona (što može predstavljati opasnost za vozača) i zauzimanje opasnih položaja na biciklu (posebno kada biciklist sjedi na gornjoj cijevi okvira)”, stoji u izjavi UCI-a.

Provedba tih pravila stupit će na snagu 1. travnja/aprila "nakon određenog razdoblja prilagodbe za vozače, timove, organizatore i povjerenike".

UCI je također primijetio da će kazna za nepridržavanje započinjati sa upozorenjima povjerenika utrke tijekom "početnog obrazovanja i osvješćivanja", ali prelazit će u "sustavne sankcije (koje bi mogle ići čak do isključenja iz konkurencije)" počevši od mjeseca travnja/aprila. Organizacija će također tijekom sljedećih tjedana poduzeti kampanju za edukaciju vozača i ostalih u svijetu biciklizma o novim protokolima.
 


Ostale izmjene sigurnosnih mjera najavljene u četvrtak, a uključuju stvaranje standarda za barijere na cesti, "posebno na mjestima gdje se očekuju grupni sprintevi", uz postupak koji "vode stručnjaci" u dogovoru s biciklističkim dioničarima. Ova najava dolazi šest mjeseci nakon pada na početnoj etapi utrke "Tour of Poland" gdje smo vidjeli pad Fabia Jakobsena pri velikoj brzini u završniom sprintu. Nakon što pravilnici budu izrađeni, novi standardi stupaju na snagu od 2022. godine.

Ažurirane sigurnosne mjere UCI-a također uključuju stvaranje radnog mjesta za upravitelja sigurnosti pri UCI-u, a ulogu će imati bivši Pro biciklist i organizator utrke "Tour de Romandie" Richard Chassot
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More